Gerbeaud keresztelő

Ha esik, ha fúj... Szakadó esőben, kissé barátságtalan időben várta megnyitó partiján vendégeit szeptember 10-én este Buda új topgasztronómiai helye: az Émile. A Vörösmarty-téri Gerbeaud-kávéház fogalom a külföldiek körében. A tokaji bor, a téliszalámi és a piros paprika mellett ezt keresik (fel) a legtöbben a hozzánk érkező turisták.

Sosem titkolták a magyarok, hogy francia tudás eredménye a kávéház: Émile Gerbeaud 1844-ben költözött Párizsból Budapestre, hogy Kugler Henrikkel közösen 1858-ban megnyissa a pesti Belvárosban kávéházát és cukrászdáját. A Gerbeaud név kötelez, jócskán „feladja a labdát” annak, aki ezzel a branddel a háta mögött szeretne valami olyan újba fogni, amelynek háttere a Gerbeaud-hagyomány.

A Niszkács-família tagjai - Pintér Katalin valamint fia, Niszkács Attila és lánya, Niszkács Anna - vezeti évek óta sikerrel a Vörösmarty-téri patinás kávéházat, amelynek alapja a nagy elődök tudásának elismerése mellett az új vonalak, trendek iránti elkötelezettség és kíváncsiság. És, tegyük hozzá, ne feledjük, hogy hozzájuk fűződik a Michelin-csilaggal büszkélkedő Onyx étterem is.

Most pedig álmodtak egy nagyot, megvásároltak a budai oldalon, a Gábor Áron utcában egy, az 1920-as években épült, majd 2014-ben általuk teljes mértékben felújított és átalakított elegáns családi villát - Varró Zoltán tervei alapján. És elnevezték Émile-nek, nyilván Gerbeaud tudása iránti tiszteletből, mintegy budai Gerbeaud-ként, egyben jelezve, hogy onnan merítkezik, indul az a gasztronómiai tudomány, amelyet most a pesti belváros után a budai közönség közvetlenül is élvezhet.

Az Émile lényege, hogy oda mostantól reggeltől késő estig bárki betérhet, mert a többszintes elrendeződésnek hála, bárki megtalálhatja a neki tetsző élmény- és gasztronómiahegyeket. A földszinti pultban desszerteket kínálnak, az emeleti kávézó és lent a kert a reggelihez vagy délelőtti kávézáshoz ideális lehet, a galériára el lehet vonulni egy üzleti tárgyalás erejéig, az alagsorban pedig a látványkonyhás étterem, Kövér Gergely séf birodalma kapott helyett. Konyhájának specialitása állítólag a paprikás csirke lesz, ebből nem kóstolhattunk a nyitó parti alkalmával, helyette mindenféle szofisztikált ételkóstolóban volt részünk.

De egy biztos, Gerbeaud a keresztségben az Émile nevet kapta, az ünnepségen a családon kívül sok-sok barát és kedves ismerős volt jelen, a következő évek sikerét már most, megszületése idején borítékolni lehet.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?