hirdetés

Gerbeaud keresztelő

Ha esik, ha fúj... Szakadó esőben, kissé barátságtalan időben várta megnyitó partiján vendégeit szeptember 10-én este Buda új topgasztronómiai helye: az Émile. A Vörösmarty-téri Gerbeaud-kávéház fogalom a külföldiek körében. A tokaji bor, a téliszalámi és a piros paprika mellett ezt keresik (fel) a legtöbben a hozzánk érkező turisták.

hirdetés

Sosem titkolták a magyarok, hogy francia tudás eredménye a kávéház: Émile Gerbeaud 1844-ben költözött Párizsból Budapestre, hogy Kugler Henrikkel közösen 1858-ban megnyissa a pesti Belvárosban kávéházát és cukrászdáját. A Gerbeaud név kötelez, jócskán „feladja a labdát” annak, aki ezzel a branddel a háta mögött szeretne valami olyan újba fogni, amelynek háttere a Gerbeaud-hagyomány.

A Niszkács-família tagjai - Pintér Katalin valamint fia, Niszkács Attila és lánya, Niszkács Anna - vezeti évek óta sikerrel a Vörösmarty-téri patinás kávéházat, amelynek alapja a nagy elődök tudásának elismerése mellett az új vonalak, trendek iránti elkötelezettség és kíváncsiság. És, tegyük hozzá, ne feledjük, hogy hozzájuk fűződik a Michelin-csilaggal büszkélkedő Onyx étterem is.

Most pedig álmodtak egy nagyot, megvásároltak a budai oldalon, a Gábor Áron utcában egy, az 1920-as években épült, majd 2014-ben általuk teljes mértékben felújított és átalakított elegáns családi villát - Varró Zoltán tervei alapján. És elnevezték Émile-nek, nyilván Gerbeaud tudása iránti tiszteletből, mintegy budai Gerbeaud-ként, egyben jelezve, hogy onnan merítkezik, indul az a gasztronómiai tudomány, amelyet most a pesti belváros után a budai közönség közvetlenül is élvezhet.

Az Émile lényege, hogy oda mostantól reggeltől késő estig bárki betérhet, mert a többszintes elrendeződésnek hála, bárki megtalálhatja a neki tetsző élmény- és gasztronómiahegyeket. A földszinti pultban desszerteket kínálnak, az emeleti kávézó és lent a kert a reggelihez vagy délelőtti kávézáshoz ideális lehet, a galériára el lehet vonulni egy üzleti tárgyalás erejéig, az alagsorban pedig a látványkonyhás étterem, Kövér Gergely séf birodalma kapott helyett. Konyhájának specialitása állítólag a paprikás csirke lesz, ebből nem kóstolhattunk a nyitó parti alkalmával, helyette mindenféle szofisztikált ételkóstolóban volt részünk.

De egy biztos, Gerbeaud a keresztségben az Émile nevet kapta, az ünnepségen a családon kívül sok-sok barát és kedves ismerős volt jelen, a következő évek sikerét már most, megszületése idején borítékolni lehet.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai