hirdetés
hirdetés

Gömörszőlősön kirándultak a vidékjárók

Vidékjáró Study Tour néven Gömörszőlősre szervezett utat turizmussal foglalkozó újságírók részére szeptember 28-án a FATOSZ.

hirdetés

Mónosbélen Sándor Tamás Bükkisajt nevű tejfeldolgozó manufaktúra sajtműhelyében ismerkedtünk a különböző ízesítésű sajtokkal, és a tanyájuk melletti szomszéd családi húseldolgozó üzemet is megnéztük, ahol a tulajdonos elmondta, hogy a vidéki gasztronómia létrehozása a céljuk. A magyar sonka is lehet híres, a jó termékekkel elérhető lesz, hogy a falvakba visszatérjenek a dolgozók, és erősödni fog a falusi réteg.

Putnokon a polgármesteri hivatal előtti téren helyi termékvásár volt, kelt tészta kóstolásával, házi savanyúságokkal, különböző fűszernövényekkel várták a vendégeket, a közösségi házban pedig pálinkakóstolással egybekötött tájékoztatót hallgathattunk meg.

Mint megtudtuk, egy baráti társaság „állt össze” alakítottak egy egyesületet, és egymást segítve pálinkát kezdtek el készíteni. Jeddi József szerint erős a turizmus, mivel itt van a kéktúra turistaút, és aki például Aggtelekre akar menni kirándulni, az ki sem hagyhatja a várost.

Gömörszőlős két kilométerre van a szlovák határtól, Putnok közelében a 72 lakosú aprófaluban a hagyományos állattartásról és a pásztoréletről - amely az egyik legfontosabb gazdasági tevékenysége volt az itt élőknek -, kaptunk tájékoztatást. Az elnéptelenedő falu kiüresedő házai új feladatokat látnak el. A látogatóközpontban oktató és bemutató, valamint szállás-épületet alakítottak ki, és a gömöri ízeket kínáló konyha várja a vendégeket. Mindez 2011-ben egy KEOP program kapcsán megújult. Új oktató és bemutató épület létesült, és a meglévő energiatakarékos megoldások száma is bővült.

Gyulai Iván szakavatott vezetésével láttuk hogyan lehet megoldani az energiaellátást, a víztakarékosságot, a hulladékok feldolgozását, a fenntartható életmódhoz szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket. Házilag készített aszalójuk ingyenesen biztosítja a gombák és a gyümölcsök aszalását, amely a lakosság jövedelmét teremti meg, vagy egészíti ki.

Ellátogattunk a szabadtéri múzeumba, ahol a néprajzi gyűjteményt, a gazdasági udvart, a kézműves gyűjteményt és a csűröket néztük meg. A Gömöri Lovasudvarban a lovaglással, az íjászattal, a lótenyésztéssel, és a lótartással ismerkedtünk. A jurtában élő történelemórát hallgattuk meg a nomád pásztorélet emlékeiről. Megnéztük a gyapjú manufaktúrát, ahol agyapjú növények festésével és a nemezeléssel ismerkedtünk.)

A Pásztorélet, pásztorhagyományok - Kézműves Mesterek Napja rendezvényeihez az ország sok részéből csatlakoztak programokkal települések, csárdák, múzeumok, kézműves mesterek és civil szervezetek.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai