Görögországban felpezsdít a napsütés, a kéklő tenger és a szirtaki

Kalimera! – szólt a görög üdvözlés a Mouzenidis Travel tanulmányútján Görögországban. Hétágra sütött a nap Thesszalonikiben, Barbarával, a görög idegenvezetővel a domboldalra, az erőd mellett húzódó városfalhoz buszoztunk, és hallgattuk meséjét a történelemről, néztük a lábunk alatt elterülő fehér falú, piros tetős házak rengetegét, az előttünk kéklő Égei-tengert és élveztük a szeptember végi görög nyarat.

Két napig ismerkedtünk a négy- és ötcsillagos szállodákkal, megtapasztaltuk, hogy a félsziget nem csak az egyszerű apartmanokat igénylő vendégek nyaralóhelye, hanem az igényes környezetet, all inclusive hotelt keresőké is. Kirándultunk a Meteorákhoz, és meglepetésként az Olümposzra is felvittek bennünket az iroda lelkes munkatársai: Anna, a Szibériában született, Görögországba telepített idegenvezető, Iliász, a görög sofőr és Zsuzsa, a budapesti iroda munkatársa. A lelki táplálék mellett a testnek kellő étkekről bőven gondoskodott az all inclusive ellátást adó hotelek személyzete, a szállodákon kívül pedig a tavernák pincérei terítették az asztalokat mindenféle mediterrán jóval: rákkal, hallal, polippal, zöldségekkel, sajttal, gyümölcsökkel, fagylalttal.

Tadziki, tintahal, polip és rák

Thesszalonikiben az eredetileg 8 kilométer hosszúságú, mára feleakkora városfalat néztük meg, majd a város jelképéhez, a parti sétány mellett álló Fehér toronyhoz vitt a sofőr. Az egykor börtönként működő épületben ma múzeum várja a látogatókat. A sétány kedvelt szabadidős helye a városlakóknak, a fiatal fiúk látványos utcai extrém sportot gyakoroltak, azaz ugráltak egyik utcai műtárgyról a másikra. Mások beszélgettek a padokon vagy a parton ülve, illetve kerékpároztak a sétányon felfestett bicikliúton. Buszunkkal elhaladtunk a Szent György rotunda és Galerius diadalíve előtt. A város jellemzően emeletes épületekből áll, lakást erkély nélkül nem láttunk. Feltűnő volt a rengeteg zöld növény az utcákon és az erkélyeken, akár vastag törzsű pálmafák a bejárati ajtó mellett, egyenesen a földből nőve, nem cserépben nevelve. Tiszták, szépen karbantartottak voltak a parkok, jellemzően pálmafák díszelegtek bennük. A bőséges ebédet nem feledjük a tavernákban, ahol a pincérek egyre s másra hordták ki a fogásokat, alig tudtunk nekik helyet csinálni az asztalon. Hozták a görög salátát óriási fehérsajtdarabokkal, a frissítő tadzikit, azaz reszelt uborkát sűrű, görög joghurtban, a könnyű tésztában kisütött szeletelt cukkinit, a lisztbe forgatott, ropogósra sült apró halakat, a feltehetően paradicsom- és sültpaprika-szószban tálalt rákot és sült tintahalat. Szomjunk csillapítására fehér- és vörösbort szolgáltak fel, s keleti édességeket, mézzel átitatott, pisztáciás leveles tésztát, könnyű sárgadinnyefagylaltot. Ízletes volt a forró vízzel felöntött görög kávé, édes volt az ital, és a zacc a csésze alján maradt.

Szökőkút-show, szirtaki, gyermekanimáció

A bőséges ebéd után útra keltünk a Chalkidiki-féslzigetre, hogy elfoglaljuk ötcsillagos szálláshelyünket a Pomegranate Wellness & SPA Hotelben. A szálloda méltán viseli az öt csillagot. Márvány, tükör, üveg és króm felületei, a folyosó fülkéiben kiállított klasszikus görög szobrok másolatai modern környezettel társulnak. Füves, pálma- és gránátalmafákkal, mediterrán bokrokkal, virágokkal beültetett kertjéből járólapokkal kikövezett utak vezetnek az apartmanokhoz, kertkapcsolatot biztosítva. A parkban medencék, színpad, különféle bárok, gyermekfoglalkoztatók ölelik körbe az épületet, s egyenes út vezet a saját, kavicsos tengerpartig. Esténként élőzene várja az épületben a szórakozni vágyó vendégeket, vagy a szabadtéri színpadon, a medencék mellett szintén élőzenére járhatják körben, összefogódzva a szirtakit. Felejthetetlen az épület előtti esti szökőkút-show, a zenére különféle formákban, más-más színnel megfestett, fel-felszökő vízsugarak, a meg-meggyulladó fáklyák. A műsor záró képe olyan látványt és érzetet adott, mintha hanyatt fekve lebegnénk a víz alatt és felettünk lassú, óriási hullámokban hömpölyögne a tenger, és minden egyes vízcseppje apró szikraként ragyogna. A műsort fehér ruhás táncosok tették még különlegesebbé, akik a Zorba, a görög című filmből ismert szirtakit táncolták. A gyermekek szórakoztatásáról fiatal nemzetközi animátorcsapat – köztük magyar tanítónő – is gondoskodik, vidám játékokkal felejthetetlenné téve nyaralásukat. Hűvösebb időben sem kell nélkülözni a tenger vizét a hotel lakóinak, a wellness és SPA részlegen tengervízzel feltöltött úszómedencében fürödhetnek. Kellemes, 24 Celsius-fokos vize jól esik a finn, az orosz szauna vagy a gőzfürdő után. Különböző élményelemek frissítik a testet, mint a langyos, illetve trópusi esőt imitáló zuhanyok, a Kneipp-taposó, a merülőmedence, a jacuzzi. A wellness után – mint a régi görögök – falfülkékben álló ágyakon pihenhetünk, a modern technika használatával, légkondicionált helyen. Mindehhez fehér fürdőköpeny, fürdőlepedő, egyszer használatos papucsok járnak.

Helikopter-leszállópálya, saját medence, „botanikus kert”

Két nap alatt számos hotelt megnéztünk a Chalkidiki-félszigetből három ujjként kinyúló félszigetek két közelebbi nyúlványán: Sithonián és Kassandrán, valamint Pieria tartományában. Az egyik hotelnek még helikopter-leszállópályája is volt, éppen rajta állomásozott egy helikopter. A legkülönlegesebbnek a Cavo Olimpo Luxury Resort és Spa-t találtuk. Légkondicionált volt a folyosója is, a lakásméretű lakosztály ideális elosztása, az óriási ablakok, a lakosztályhoz tartozó feszített víztükrű saját medencék és a szintén feszített víztükrű nagy, közös medencék minden igényt kielégítenek.

A négy- és ötcsillagos hotelekben bárok és különféle éttermek állnak a nyaralók rendelkezésére az épületben és a medenceparton. Hotelenként más-más különlegesség csábítja a vendégeket: night klub, kaszinó, görög show-műsorok. Az egyik mediterrán tetejű, piros cserepes üdülőfalu mellett zöldellő növények borítják a sziklákat, régi festményeken látni ilyen vadregényes tájat, a másik oldalon olajfaligetek, elöl pedig a kék, a zöld és a szürke különböző árnyalataiban játszó Égei-tenger. Aki az Adriai-tengerhez szokott, annak furcsa, hogy nincs a megszokott illata a víznek. Köszönhető ez talán annak is, hogy kristálytiszta, átlátszó a víz. Némelyik hotel parkja szinte botanikus kert, a különféle fák törzsénél táblácskák jelzik nevét és a legfontosabb tudnivalókat. Ott hétköznapiak a nekünk egzotikus citrusfák: citrom, narancs zöldellik, zöldessárgásan, pirosasan érik a gránátalma, termése fejlődik a magnóliafának, második szüretre érleli bogyóit az olajfa, zöld és feketébe hajló, sötétlila szemeket is tartogat. A mediterrán éghajlaton bokorrá növő virágok tucatjai sorakoznak a kertekben, itthon cserépnyi szépségek nyílnak csak belőlük.

Görög istenek lakhelye

Szállodalátogatásunk végén az Olümposzra kirándultunk. A luxushotel felé vezető úton már láttuk a hegyláncot és a hotelből is a mögöttünk magasodó hegyet, lábánál, a hotel előtt hullámzott a tenger. A hegy zordnak tűnt, csúcsai felhőkbe burkolóztak és az odavezető úton árnyékot vetett ránk. De amikor felérve elénk tárult a közel 3000 méter magas hegylánc fehér szikláival, zöld erdőivel, elcsendesedtünk a látványtól. A 12 olümposzi isten lakhelyén jártunk, ott, ahol a legenda szerint Zeusz uralkodott.

Égig érő sziklák

A Meteorák meglátogatását, az „égben lebegő kolostorokat” kínálta utolsó Görögországban töltött napunk. A legöregebbikhez, a Varlaam-kolostorhoz az ikonmásoló műhelyen át vezetett az út, Kalambaka városán át. Miután megszemléltük, hogyan alkotnak a festmény-, illetve az ikonmásolók, és vásároltunk, továbbhaladtunk a ritka természeti tüneményekhez, az évmilliók során a tengerből kiemelkedett 100-150 méter magas sziklákhoz. A hatalmas, meredek, síkra csiszolódott oldalú, lenyűgöző sziklák láttán, az út mentén lévőre a fotó kedvéért kimászva megtapasztalhattuk az ember porszemnyi létét az időtlenül magasodó hegyek között. Egykor 24 kolostor állt ott, ma már csak ötöt használnak a szerzetesek. A 14. században épült Varlaam-kolostorban – mely kápolnája építőjéről kapta nevét – még látható a kosárháló, melyben felhúzták társaikat és az élelmet a szerzetesek, de már kényelmesen kiépített, gyalogos műút vezet az épületbe. Múzeuma őrzi a kézzel írt könyvritkaságokat, férfi és női öltözeteket és mindennapi tárgyakat. Temploma falfestményei szenteket, egyházi személyeket ábrázolnak, különleges látványosságok. Egy udvarról nyíló kamrában koponyák sorakoznak a polcokon, egykori szerzetesek földi maradványai. Megmaradt a szerzetesek egykori konyhája a nyitott kéménnyel, a kúttal, a tűzhellyel, a fölé készített bográccsal, az edényekkel, hordókkal. Az udvart mandulafák díszítik, cserepes növények zöldellnek a falak mentén. Két kolostor között láttunk kifeszített drótköteleket is a magasban, elektromos csörlők tartozékai, például a kolostorok közötti közlekedés megkönnyítésére.

Utolsó este diavetítéssel egybekötött előadást tartott a Mozenidis Travel görög képviselője, bemutatva a 19 üzletágat – például orvosi szolgáltatások, ingatlan irodák, VIP-szolgáltatások – magáénak tudó, saját autóbuszparkkal és repülőgép-társasággal rendelkező vezető görög utazási irodát.


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.