Ízekkel, illatokkal csábítottuk a graziakat

„Auf nach Ungarn!” – szólt a meghívó a Graz főterén, június 26-28-ig tartó kulturális-turisztikai napokra, amelyen kézművesek serege, borászok, turisztikai régiók, kistermelők, valamint előadóművészek jelentek meg.

Az ötletgazda, a Magyar Turizmus Zrt. osztrák piacért felelős külképviselet-vezetője, Kovács Balázs a grazi városházán tartott fogadást követően a Turizmus Trend érdeklődésre elmondta, hogy a rendezvény tulajdonképpen egy koncentrált Magyarország-bemutatkozás, melynek során igyekeznek minden érzékszervre hatni, élvezetessé és átélhetővé tenni mindazt, amit hazánk kínál. Elsősorban a kelet-osztrákokat célozta a rendezvény, ők ismernek minket, és a kétségtelenül pozitív megítélésen és kliséken túl, a hagyományos szolgáltatások és gasztronómia mellett a modern és trendi dolgok is teret kaptak kulturális programok keretében.

Többszörösen megtérülő kitelepülés

Már június elejétől intenzív sajtómegjelenést tudhatott magáénak a háromnapos parádé a legolvasottabb lapokban is: a Kleine Zeitungban, a Kronen Zeitungban és a Klipp Magazinban értékes felületek népszerűsítették a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum, a Követség és a Magyar Turizmus Zrt. közös, imázsformáló akcióját. Marketingszempontból többszörösen megtérülő kitelepülésről van tehát szó, hiszen a 80-100 ezer látogatón kívül az ORF nézői is rendszeresen értesülhettek a különlegességekről és újdonságokról – mondta Méhes Márton, a Collegium Hungaricum igazgatója. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmailag támogatta ezt a nagyszabású szabadtéri Magyarország-prezentációt.

A SPAR áruházlánc 45 stájerországi üzletében magyaros hetet hirdetett meg az „Auf nach Ungarn!” idejére, ami egy, a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen megvalósult nyereményjáték keretében kiemelten népszerűsítette a magyar termékeket. Stájerország meghatározó utazásszervező irodája, a Gruber Touristik, valamint az OBB ugyancsak összeálltak, és standdal, szórólapokkal jelentek meg, így az érdeklődés rögtön kedvezményes utazásra volt váltható. Az ORF riportere, Sigi Maurer konferálta fel a látványos tánc- és népművészeti produkciókat a nagyszínpadon, amelyet egy autentikus matyó divatbemutató show tett még változatosabbá.

Örökség, egyetem, design, kultúra

Graz és Pécs ismét kezet nyújtott egymásnak, a két volt Európa Kulturális Fővárosa megtalálta közös pontjaikat. A városházán tartott hivatalos megnyitón Páva Zsolt, Pécs város polgármestere kiemelte, hogy a globalizáció folytán egyre többet látunk meg a nagyvilágból, ugyanakkor a helyi kapcsolatokat jó időről időre újragondolni és megerősíteni. Kollégája, Sigfried Nagl grazi polgármester örömmel adott helyet a kezdeményezésnek, hiszen a 17 kerületből álló osztrák város első kerülete teljesen a világörökség részét képezi. Önálló pavilonban mutatkozott be a Zsolnay Kulturális Negyed, a Grazi Magyar Egyesület pedig ehhez a fesztiválhoz igazította szokásos nyári piknikjét, hogy a stajerországi magyarok számára is maradandó és inspiráló élményként maradjon meg e sikeres bemutatkozás.

Graz pár szóban

A Mura folyó két partján fekvő Graz Stájerország osztrák tartomány székhelye. Ma már nem használt magyar megnevezése Grác, a 17. században Gréc, míg korábban Gerec volt. A szó maga szláv eredetű, és váracskát jelent. Ausztria második legfontosabb egyetemvárosa, és belvárosát, valamint a Várhegyet 1999-ben vette fel a Világörökségek listájára az UNESCO. 2003-ban Európa Kulturális Fővárosa volt a város, és 2010-ben a közeli Eggenberg-kastély is felkerült a világörökségi lajstromra. A 270 ezer főt számláló város 2011-től büszkén viseli a Design Városa UNESCO elismerést is.

A város Schlossbergjére, vagyis várhegyére Európa egyik legmeredekebb siklója vezet fel, de a hegy belsejében gyorslift is közlekedik. Érdekesség még a harangtorony, a Kulturális Központ formabontó, szörnyre emlékeztető épülete, a gyorsfolyású Murán található amerikai ihletésű, de magyar tervezésű kávézó-amfiteátrum-sziget, valamint az óváros egyedüli dupla csigalépcsője.



A főtéren bemutatkozó 30 kiállító – hazai térségek és desztinációk – mellett felvonult zenei kultúránk is a közel másfél tucat színpadi előadás során. A három nap alatti tíz koncertet olyan együttesek fémjelezték, mint az UniCum Laude, a Heaven Street Seven, a Random Trip, a Lajko Felix Duo vagy a Philharmonic Brass Quintet. Különleges médiaérdeklődés kísérte Kállay-Saunders András, az idei Eurovíziós Dalfesztivál magyar döntősének szólókoncertjét is. A grazi Forum Hungaricum nyitányához kapcsolódó jótékonysági koncerten, a Kammermusiksaalban Malek Andrea eMeRTon és Voice of Hungary 2012 díjas énekesnőnk is fellépett. Valamennyi itt tanuló ifjú, ösztöndíjas magyar zenész fergeteges élményt nyújtott, és a Könyves Benkő vezette Ben Stone Band még késő éjszakába nyúló ráadást is adott a hallgatóságnak.

A kulturális fesztivál 120 ezer eurós költségét a Magyar Turizmus Zrt. és a Balassi Intézet fele-fele arányban biztosította, komoly szponzorok bevonásával. A megjelent híradások médiaértéke a három nap alatt elérte a 300 ezer eurót, ami az osztrák külképviselet többéves marketingbüdzséjének felel meg. Ha minden jól alakul, és sikerül ismét összefogni a szereplőket, jövőre megint megrendezésre kerül az esemény – mondta Kovács Balázs. Az eddigi két helyszínt minden bizonnyal egy hasonló léptékű követi majd, de hogy melyik város ad otthont a már márkanévnek számító „Auf nach Ungarn!”-nak, az még egyelőre titok.


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.