Gyilkosság Bengáziban, tüntetés Kairóban

Egy iszlámellenes film miatt tiltakozáshullám indult Észak-Afrikában. Bengáziban meggyilkolták az amerikai nagykövetet, tüntetések vannak Kairótól Tuniszig. 

A kairói tüntetések miatt a brit külügyminisztérium arra kéri állampolgárait, hogy kerüljék el az egyiptomi főváros Kertvárosát, továbbá a központi Tahrir teret, ahol rendszeresek a demonstrációk. 

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti Washingtonból:

Két rombolót vezényelt a líbiai partok közelébe az Egyesült Államok haditengerészete, miután az amerikai nagykövet és három munkatársa életét vesztette Bengáziban az amerikai konzulátus elleni támadásban. A két rombolót "csak elővigyázatossági okokból" küldik a közel-keleti ország partjainak közelébe - jelentette ki helyi idő szerdán egy névtelenül nyilatkozó, vezető beosztású amerikai hivatalos személy. A Laboon és a McFaul hadihajó Tomahawk típusú "szárnyas rakétákkal" (manőverező repülőgépekkel) is fel van szerelve és a CNN értesülése szerint a támadást elkövető dzsihádisták rejtekhelyének felderítéséhez drónokat is bevetnek majd. Líbiába egyúttal 50 tengerészgyalogos érkezett az ott dolgozó amerikaiak védelmére.

Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Bengáziban működő konzulátus dolgozóit chartergépekkel Tripoliba szállították át, ahonnan Németországba vezet tovább az útjuk. Köztük vannak a kelet-líbiai városban végrehajtott támadás amerikai sebesültjei, akiknek száma egyes hivatalos források szerint három, mások szerint négy-öt lehet. A Tripoliban működő amerikai nagykövetség létszámát a minimálisra csökkentették. Barack Obama elnök szerdán elrendelte az összes amerikai külképviselet védelmének megerősítését.

A külügyminisztérium figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Líbiába, mert további támadások nem zárhatók ki. Az amerikai kormány szerdán vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy tényleg egy iszlámellenes film miatt indítottak-e "spontán" rajtaütést Bengáziban, vagy az valójában egy, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára időzített terrortámadás volt.

Amerikai terror-elhárítási szakértők szerint az akció túlságosan jól koordinált és szakszerű volt ahhoz, hogy spontán reakció eredménye legyen. A CNN úgy értesült, hogy a nagykövet meggyilkolásának fő gyanúsítottja egy al-Kaidához közel álló csoport, az úgynevezett Omar Abdul Rahman Brigádok, amely korábban pokolgépet robbantott bengázi amerikai konzulátus mellett.

A szervezet neve először májusban bukkant fel a Nemzetközi Vöröskereszt bengázi irodája ellen elkövetett rajtaütés után. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint a bengázi konzulátus elleni támadást megelőzően terroristák korábban öt amerikai nagykövetet gyilkoltak meg. Legutóbb 1979-ben Adolph Dubs fizetett az életével, miután Afganisztánban elrabolták. John Gordon Meint 1968-ban Guatemalában, Cleo A. Noelt 1973-ban Szudánban, Rodger P. Daviest 1974-ben Cipruson, Francis E. Meloyt pedig 1976-ban Libanonban gyilkolták meg.

Washington jól előkészített terrortámadásra gyanakszik

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti Washingtonból:

Az amerikai kormány szerdán vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy egy iszlámellenes film miatt a bengázi amerikai konzultus elleni spontán támadás valójában nem egy 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára időzített terrortámadás volt-e. Amerikai terror-elhárítási szakértők szerint a kedd esti, az amerikai nagykövet és három munkatársa életét követelő támadás túlságosan jól koordinált és szakszerű volt ahhoz, hogy spontán reakció eredménye legyen. Washingtoni források szerint a rajtaütésben öt amerikai polgári személy is megsebesült.

A CNN úgy értesült, hogy a nagykövet meggyilkolásának fő gyanúsítottja egy al-Kaidához közel álló csoport, az úgynevezett Omar Abdul Rahman Brigádok, amely korábban pokolgépet robbantott bengázi amerikai konzulátus mellett. A szervezet neve először májusban bukkant fel a Nemzetközi Vöröskereszt bengázi irodája ellen elkövetett rajtaütés után.

A CNN forrásai szerint a konzulátus elleni támadásban mintegy 20 fegyveres vett részt. Az akció részvevői elvegyültek a Mohamed prófétát gyalázó film ellen tiltakozók között. A hírtelevíziónak névtelenül nyilatkozó amerikai és líbiai hírszerzési források szerint az al-Kaida kihasználja, hogy Líbiában "biztonsági vákuum" alakult ki és az ország keleti részében, Derna környékén kiképzőtáborokat alakított ki. Ali Audzsali, Líbia washingtoni nagykövete szerdán úgy nyilatkozott, hogy országának hírszerzése szerint a támadás mögött a megdöntött diktátor, Kadhafi emberei állnak. A Foreign Policy internetes kiadása kétségbe vonta ezt a verziót, rámutatva, hogy az új líbiai kormány ahelyett, hogy vállalná a konfrontációt az országban elszaporodott fegyveres csoportokkal, megpróbálja mindenért az előző rendszert bírálni.

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Ház előtt nyilatkozva szerdán kijelentette: "Együtt fogunk működni a líbiai kormánnyal annak érdekében, hogy felelősségre vonjuk a gyilkosokat, akik megtámadták az embereinket". Obama elrendelte, hogy a bengázi merénylet áldozatainak emlékére az amerikai kormányzati épületeken - otthon és külföldön egyaránt - vasárnapig eresszék félárbocra az Egyesült Államok lobogóját. Az elnök felhívta a meggyilkolt nagykövet, Chris Stevens szüleit, hogy részvétét nyilvánítsa nekik. Barack Obama megerősíttette az amerikai külképviseletek őrizetét és a Líbiában szolgáló amerikai diplomaták védelmére egy terrorelhárító tengerészgyalogos különítményt küldött a közel-keleti országba. A történteknek a médiában eddig legelterjedtebb változata szerint Bengáziban az amerikai konzulátust kedden egy eddig ismeretlen rendező, Sam Bacile Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című, Mohamed prófétát gyalázó filmjének 13 perces, a YouTube-on megjelent előzetese miatt támadták meg.

A videó miatt zavargás tört ki az Egyesült Államok kairói követségénél is. Értesülések szerint a zavargások szerda este is tartottak. Tüntetők Tuniszban is az amerikai nagykövetség elé vonultak. A két incidens központi téma lett az amerikai választási küzdelemben is. Mitt Romney republikánus elnökjelölt élesen bírálta az Obama-kormányt, amiért "vegyes" üzeneteket intézett a világhoz. Romney "szégyenteljesnek" nevezte azt, ahogyan a kormányzat a keddi incidensekre reagált, kifogásolva, hogy az Obama-adminisztráció első reagálása nem a támadók elítélése volt, hanem a rokonszenv kinyilvánítása azokkal, akik azt végrehajtották.

Azzal vádolta az elnököt, hogy nem áll ki az amerikai értékek mellett. Obama szerdai fehér házi beszédében nem reagált kihívójának támadására, de a nap folyamán később egy televíziós nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy Romney "előbb lő, és csak utána céloz".

Mohamed próféta, Amerika és a koptok

A líbiai és egyiptomi Amerika-ellenes megmozdulások állítólagos kiváltó oka egy "A muzulmánok ártatlansága" vagy "Mohamed élete" című film, amelyet állítólag az 52 éves Sam Bacile nevű izraeli-amerikai állampolgárságú ingatlanügynök készíttetett.

Az AP hírügynökségnmek adott interjújában az illető azt nyilatkozta, hogy 5 millió dollárból készítette az egyébként bugyuta és primitív módon elkészített alkotást.

Az Al-Jazeera ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az állítólagos filmkészítő egy másik interjúban 56 évesnek mondja magát. A filmet ugyan állítólag 2011-ben Kaliforniában forgatták, de ennek sehol semmi nyoma hivatalosan.

A filmben, amelyet állítólag egyetlen egyszer vetítettek a nyilvánosság előtt Hollywoodban, Mohamedet csaló nőfalóként mutatják be.

A Reuters beszámolója szerint az egyiptomi kopt keresztény egyház kiadott egy közleményt, amely elítéli, hogy bizonyos külföldön élő egyiptomi keresztények finanszíroztak "egy Mohamed prófétát inzultáló film készítését". Egyiptomban és Líbiában kedden törtek ki zavargások a videó miatt.

A tüntetők Bengáziban betörtek az amerikai követségre és meggyilkolták a nagykövetet, Egyiptomban pedig a veszély miatt evakuálták a követség alkalmazottait.

A film trailerje 2012 júliusában került fel a youtube fájlmegosztó portálra, és mostanáig 450 ezren tekintették meg. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor valaki szeptember 4-én feltöltött egy immár arab képaláírásokkal ellátott előzetest.

Az indulatok miatt a youtube letiltotta a klip megtekintését Egyiptomban.

Egyiptomi, tunéziai indulatok

Az immár harmadik napja tartó kairói tüntetésekkel kapcsolatban Mohamed Morsi egyiptomi miniszterelnök kijelentette, hogy "Mi egyiptomiak elítélünk minden a prófétánkat ért támadást, és elítélünk és ellenállunk mindenkinek, aki inzultálja a prófétánkat, ugyanakkor kötelességünk megvédeni külföldi vendégeinket és látogatóinkat." Felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne sértsék meg a törvényeket és ne támadják meg a nagykövetségeket. 

A 3 napja tartó tiltakozásokban 30 ember, köztük 10 rendőr sérült meg Kairóban. A rendőrség könygázt használt a tüntetők ellen, és 12 embert őrizetbe vettek. 

Tuniszban amerikai zászlót égettek a tüntetők a nagykövetség előtt. 

Forrás: MTI / Al Jazeera / turizmusonline


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.