Gyökértömés félpanzióval

A gyógykúrák és a wellness-szolgáltatások mellett dinamikusan fejlődik hazánkban a fogászati turizmus is. A határ közelében lakó osztrákok régóta rendszeres látogatói a magyarországi magánrendelőknek, mivel az itteni árszínvonal lényegesen kedvezőbb számukra. Úgy tűnik, ennél messzebbről is megéri ideutazni – a minőségi fogpótláson túl hazánk szépségeivel is megismerkedhetnek a páciensek.

Sopron, Mosonmagyaróvár és Bükfürdő mellett manapság már az ország más részein is találunk fogászati turizmusra specializálódott cégeket. Az 1990-ben alapított ceglédi Dent Tours alapvetően beutaztatással foglalkozik, a fogászati turizmus összforgalmának 30 százalékát teszi ki. A döntően Németországból és Ausztriából érkező páciensek a saját országukban működő utazási irodák, valamint buszos vállalkozások révén kerülnek kapcsolatba a ceglédi irodával, amely a velük szerződésben álló fogorvosokhoz irányítja a betegeket. A legtöbben az egyéni utazást választják – gépkocsival, vonattal vagy fapados társaságok járataival érkeznek. A szolgáltatás jellegéből adódóan főleg egyéni vendégek érkeznek, akik átlagosan 8–12 napot töltenek Magyarországon. Pácienseik leginkább a középosztályból kerülnek ki, akik nagyon ár-érzékenyek. Szállás tekintetében a panziókat és a háromcsillagos házakat részesítik előnyben – tájékoztatott Büchel Katalin, a Dent Tours irodavezetője.

Az iroda fogászati szolgáltatásait 60-70 százalékkal kínálja olcsóbban, mint a külföldi szakorvosok. Ez nagy előny, azonban még ma is megfigyelhető az új vendégek kezdeti bizalmatlansága, éppen az olcsó ár miatt. Ezért is olyan fontos megnyerni a vendég bizalmát. Az iroda munkatársai az ideérkezőket egész itt tartózkodásuk alatt figyelemmel kísérik, igény szerint mindenben segítik. Az iroda elsősorban Cegléd környéki hotelekkel áll kapcsolatban, de az ország bármely pontján szerveznek szállást igény szerint. Szabadidős programok közül a budapesti városlátogatás a legnépszerűbb, de sokan utaznak a Balatonra, valamint az észak-magyarországi régióba a kezelések közti várakozási időben.

A hazai fogászati turizmus fellendülésében kedvező szerepet játszott Magyarország uniós csatlakozása, hiszen a német, valamint osztrák egészségbiztosítók a tagországok számláit is megtérítik. Csupán egy kikötés van: a páciensnek rendelkeznie kell legalább még egy árajánlattal, amelyek közül a kedvezőbbet fizetik ki. Büchel Katalin arról számolt be, hogy a kezdetektől számítva évi 10%-os növekvő tendencia jellemzi a Dent Tours vendégforgalmát. Ennek ellenére Büchel Katalin úgy látja, hogy önmagában ezzel a profillal nem működhetne nyereségesen ma Magyarországon egy utazási iroda. Különösen a nyugati határ mentén nehéz érvényesülni a piacra újonnan belépőknek. Tovább erősíti a versenyhelyzetet, hogy egyre több hazai gyógyszálló bővíti szolgáltatási körét fogszakorvosi ellátással.

Az angol beteg is hozzánk jön

Angliában az állami fogászati ellátás a National Health Services-en (NSH) keresztül történik – sokan azonban lemondanak erről, mert bár olcsó, de a beteg legtöbbször várólistára kerül, és a kezelés megkezdésére akár éveket is várni kell. A privát szférában ugyan lényegesen rövidebb idő alatt jut a páciens a kezelésig, de az árak rendkívül magasak, a szolgáltatás minősége pedig néha alatta marad a magyar színvonalnak. A Vital Europe nem utazási iroda; kifejezetten fogászati kezelésekre toboroznak kuncsaftokat külföldön. Szőrfi Paula marketingmenedzser elmondta, hogy tevékenységüket 2004-ben kezdték, amikor pácienseiket még más klinikákhoz közvetítették. Tavaly októbere óta azonban saját klinikát tartanak fenn, négy rendelővel, amelyek számát hamarosan megduplázzák. A Vital Europe vendégkörét 98 százalékban angolok, két százalékban írek adják.

Ott lenni a világhálón

A kezelésre érkező vendégek jóval több mint a fele az interneten keresztül jelentkezik a klinikán, további 8-10 százalékuk ismerősi ajánlás révén kerül velük kapcsolatba. 2007-ben az első 17 hét alatt háromszor annyi pácienst kezeltek, mint tavaly ugyanebben az időszakban (akkor 140 betegük volt). A forgalom növelése érdekében a Vital Europe havonta több tízezer fontot költ angol médiumokban való megjelenésekre (Cosmopolitan, Daily Mail, Sunday Mirror, WizzAir újság). A vendégek nagy része az irodát bízza meg a megfelelő hotel kiválasztásával – ez esetben a repülőtéri transzfert ingyen biztosítják számukra. A legfontosabb szempont a szállás esetében, hogy közel helyezkedjen el a klinikához – magyarázza Szőrfi Paula. A páciensek Magyarországra érkezésükkor „welcome-csomagot” kapnak az irodától, amelyben minden szükséges információt megtalálnak mind a kezelésükre vonatkozóan, mind pedig az itt eltöltött szabadidőt illetően (szállásfoglalás, utazási információk, programlehetőségek). A területen jelenleg piacvezető Vital Europe egy londoni klinikán is üzemeltet rendelőt, ahol a magyar orvosok várják a jelentkezőket. A páciensek állapotfelmérése ott történik. Ennek költségeit levonják a végszámlából, ha a kezelést legkésőbb 45 napon belül megkezdik Magyarországon. Fontos, hogy a beteggel ugyanaz a szakember foglalkozzon végig, akivel már Londonban kapcsolatba került – ez úgy lehetséges, hogy a fogorvosok folyamatosan ingáznak London és Budapest között. Az orvosok kiválasztásánál a kiváló szakmai ismeret mellett a tökéletes angolnyelv-tudás is elengedhetetlen.


Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.