hirdetés
hirdetés

Győztes csaták és koronázások

Az Esterházy fegyvertár magyar hadtörténeti kincseit mutatták be a "Győztes csaták és koronázások" című kiállításon, amelyet pénteken, április 12-én nyitottak meg Közép-Európa egyik legrégebbi, kitűnő állapotban fennmaradt erődjében, Fraknó (Forchtenstein) várában.

hirdetés

Európa egyik legnagyobb, magánkézben lévő fegyvergyűjteménye – az egykori hercegi fegyvertár – az Esterházyak katonai hagyományait eleveníti fel. Az Esterházy család híres volt arról, hogy a csatákból kivette részét, már csak azért is, mert két Esterházynak, Miklósnak és Pálnak megkövetelte a rangja, hogy 300 fős hadsereget tartsanak. A hadsereg Fraknón tartózkodott 1640-től, és a család fegyvertára is itt volt, amelyet állandóan bővítettek.

A most megnyílt kiállításon - amely a család 17 század elejétől a 19 század végéig terjedő hadtörténeti időszakát - az Esterházy gránátosok hadi felszerelésének darabjai, koronázási zászlók, korabeli levelezések és az Európában egyedülálló 17. századi kézi üveggránát gyűjtemény látható. A harmincéves háborúból, a törökök elleni harcokból, Mária Terézia korából és a Habsburg Birodalom Napóleon elleni csatáiból származó számos fegyver és felszerelési tárgy tekinthető meg a gyűjteményben.

A kiállítást megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a legbecsesebb tárgy a magyar koronázási zászló, amely a magyar történelem eddig ismert legkorábbi, eredetiben fennmaradt koronázási országzászlaja. Ez egyben a legrégebbi zászló, amelyen a mai államcímer látható, és ott van a Szent Korona egyik legkorábbi ábrázolása is. (A zászlót Esterházy Miklós vitte 1618-ban II. Ferdinánd német-római császár, cseh király magyar királlyá koronázásakor.)

Érdemes ellátogatni a várba, ahol a 17-19. századi katonaság hétköznapjait megidéző hadi felszereléseket, vagy a hétéves háborúban (1756-63) zsákmányolt porosz katonai sátrakat, valamint az Esterházyak katonái által használt kovaköves puskákat, lószerszámokat, sisakokat nézhetik meg.

A várvezetésen megtekinthető a várkápolna, a történelmi konyha, a hadszertár és a fegyverpince. A látogatók végül pillantást vethetnek a 142 méter mély várkútba is. A vár 330 éves pincéjében található Ausztria legnagyobb bormúzeuma.

(Az Esterházy Magánalapítványt 2005-ben hozták létre, azóta mintegy 150 ezer tárgyat (könyveket, grafikákat, porcelánokat, bútorokat és festményeket, fegyvereket) dolgoztak fel tudományos alapossággal.)

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai