Gyümölcs vagy zöldség a dinnye?

Talán kevesen tudják, hogy ez az édes, piros gyümölcs legbelül súlyos identitászavarral küzd. Míg az emberek jó része gyümölcsként hivatkozik rá, mások állhatatosan zöldségnek titulálják.

Ktségtelen, hogy a görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs. Tekintve, hogy több mint 90 százaléka víz, a legforróbb napokon is garantáltan felfrissít. Salátákhoz és koktélokhoz is előszeretettel fogyasztjuk, áll a dinnyeinfo.hu cikkében.

Akkor hol az igazság?

Ha botanikussal beszélünk, ő azt állítja, hogy a görögdinnye gyümölcs, mert a virágzás után a növény magházából fejlődik ki és megtartja a magokat.

 

A zöldség bármi más, amelyet a növény egyéb részeiből fogyasztunk, mint a spenót, amelynek a leveleit vagy a sárgarépa, amelynek a gyökerét fogyasztjuk el.

Az amerikai Oklahoma állambanazonban más a helyzet, ott ugyanis a kérdésünkre mindenki rávágja, hogy a görögdinnye zöldség. Az állam 2007-ben még be is jelentette, hogy márpedig a görögdinnye immár az ő hivatalos zöldségük.

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik, akárcsak a sütőtök, amelyhez így szoros rokoni kötelékek fűzik. Ráadásul a zöldségfélékéhez hasonló termesztési rendszerben „állítják elő”. A kulináris felhasználása sem tér el nagyon a zöldségekétől. A lényeg, hogy ugyan a görögdinnyét gyümölcsként esszük, bizonyos aspektusokból akár zöldségnek is lehetne nevezni.

Dr. Lynn Brandenberger, az Oklahoma State University kertészmérnöke például úgy véli, hogy besoroláskor olykor azért lehet némi átfedés a gyümölcsök és zöldségek között. „Nincs fekete és fehér a biológiában. Minden piszkos szürke." – mondta a The Wall Street Journalnak a szakember.

 

Forrás: dinnyeinfo.hu / Store Insider


Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.