Haladékot szavaztak a turistabuszoknak a Budai Várban

A Turizmus Világnapja alkalmából szeptember 27-re összehívott Fővárosi Turisztikai Kerekasztal témája a rethinking tourism, azaz a turizmus újragondolása volt. A rendezvényen ideiglenes megoldás született a Budai Várban parkoló turistabuszok vitás kérdésében is; Faix Csaba javaslatára a Turisztikai Kerekasztal tagjai megszavazták és egyhangúlag elfogadták, hogy 1, illetve 2 év haladékot kaphassanak a buszok behajtásra és parkolásra motortípus és járműmagasság tekintetében. A Budapest Turizmusáért Díjat Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke kapta.

A Turizmus Világnapját az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) azzal a céllal hívta életre, hogy ezen a napon (szeptember 27.) a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a szektorban dolgozók együtt emlékezzenek meg a turizmus társadalmi, kulturális és gazdasági értékeiről. A szakmai eseményen a szervező Budapest Brand nZrt. a Budapest Kártya szolgáltatói partnereit látta vendégül, köszönetképp az együttműködésért, illetve azért, hogy az elmúlt két év nehézségei az egész szakma közösen vészelt át.

Faix Csaba, a szervező Budapest Brand vezérigazgatója beszámolt a cég első féléves eredményeiről, így a megújult és felhasználóbarát Budapestinfo.hu weboldalról, a Budapest Card kártyacsalád új arculatáról, a turisztikai kiadványokról, valamint a Sziget Fesztivállal közös sikeres együttműködésről és a Budapest Card Sziget Edition bemutatkozásáról. Szóba került az is, hogy az idei Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárt nem a Budapest Brand szervezi, de ettől függetlenül lesz karácsonyi vásár a fővárosban, ami turizmus szempontjából jó. A fővárosi díszkivilágítás időtartama idén a gazdasági helyzet miatt rövidebb lesz, ami befolyásolhatja a hajós programokat a Dunán.

 

Plusz türelmi idő a Várban parkoló turistabuszoknak

Több, a szektort érintő téma megvitatása mellett Faix Csaba javaslatára a Turisztikai Kerekasztal tagjai megszavazták és egyhangúlag elfogadták, majd közös nyilatkozatba foglalták, hogy az Euro-6-os motor bevezetésére 2, míg a magasságkorlátozásra 1 év haladékot kapjanak a Budai Várban parkoló turistabuszok. Előzmény: az I. kerületi Önkormányzat a Vár területére kizárólag Euro-6-os motor és 3.5 méter alatti magassággal rendelkező buszokat engedne behajtani és parkolni a jövőben, ezt a konfliktust segít rendezni a Budapest Brand. Várhatóan a szeptember 28-ai fővárosi közgyűlés is tárgyalja az ügyet.

Az eseményen az is elhangzott, hogy a buszos közlekedést és parkolást rendszerben kell kezelni, amelyhez meg kell vizsgálni, hogy a történelmi belvároson kívül hol lehet parkolóhelyeket létesíteni, a városba irányuló buszos forgalom csillapítására és szétterítésére. V. Naszályi Márta, I. kerületi polgármester elmondta, hogy a kerületi képviselőtestület döntött a 3,5 méteres magasságkorlátozó tábla tartós kihelyezéséről a Hunyadi János úton (a Budai Vár területén), és ennek a magasságkorlátozásnak érvényt kell szerezni.

Átadták a Budapest Turizmusáért díjat

A Madhouse Budapestben megrendezett eseményen dr. Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes adta át a Budapest Turizmusáért Díjat, melyet évente a Turizmus Világnapjához kapcsolódóan egy olyan turisztikai szolgáltatónak vagy szereplőnek ítélnek oda, aki belföldi és nemzetközi viszonylatban is hozzájárul a Budapest márka építéséhez. Idén Hamvas Zoltán kapta az elismerést, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöki posztján végzett munkásságáért, a hazai gasztronómiai hagyományok ápolásáért, hazai termékeink népszerűsítéséért, valamint a Bocus d'Or 2022. évi európai válogatójának megrendezéséért. A hazai rendezésnek köszönhetően Magyarország jelenléte a nemzetközi gasztro-térképen ismét erősödött. Ezt a színvonalas rendezvényszervező és magyar gasztronómiát népszerűsítő munkát ismerte el a Budapest Brand a Budapest Turizmusáért Díj odaítélésével.

 

Mesterséges intelligencia segíti a Budapestre utazó külföldieket a jövőben

A Budapest Brand számára fontos, hogy a lehető leginnovatívabb élményt nyújtsa a Budapestre látogatók számára. A The Trip Boutique, svájci travel-tech céggel együttműködésben a főváros hivatalos turisztikai oldalán, a megújult budapestinfo.hu-n a látogatók AI (mesterséges intelligencia) segítségével összerakhatják a saját budapesti útitervüket. A felület lehetővé teszi az utazási kínálat hiper-személyre szabását, így minden látogató a maga egyedi módján fedezheti fel a várost. Ez a program segíthet kiválasztani olyan látnivalókat és éttermeket, amelyek az utazó egyéniségéhez, stílusához, preferenciájához, vagy akár pénztárcájához igazodnak, így előre tudnak tervezni. 
A The Trip Boutique szoftver angol nyelven, beágyazva elérhető a budapestinfo.hu weboldalon: https://www.budapestinfo.hu/the-trip-boutique


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?