Hamarosan elárasztják Észak-Magyarországot a lengyel turisták

Az idei esztendő eddig eltelt részének egyik kiemelkedő észak-magyarországi eseményeként tíz orvosból és két ellátásszervezőből álló lengyel delegáció látogatott a régióba. A szakemberek a térség egészségturizmusának helyzetét tanulmányozták és további együttműködésről állapodtak meg.

A delegációnak változatos programban volt része, amelyet a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és partnere, az egri székhelyű Goodness Health and Beauty Kft. szervezett. A társaság arról állapodott meg a kamarával, hogy az északi régióban együttesen segítik az egészségügyi és az egészségturisztikai szolgáltatókat annak érdekében, hogy azok a külpiacokon is megjelenhessenek.

A krakkói párbeszéddel kezdődött

A stratégiai cél megvalósításának első állomásaként tavaly októberben a "Betegmobilitás, orvosi ellátás és a határokon átnyúló egészségügyi együttműködés" című programot indították el. Ennek keretében a dél-lengyelországi Krakkóban szakmai napot tartottak, melyre a lengyel orvosokat, továbbá a Lengyel Országos Egészségbiztosítási Pénztár Nemzetközi Együttműködési Főosztályának munkatársait hívták meg. Magyar részről - többek között - ott voltak az észak-magyarországi egészségügyi és egészségturisztikai szolgáltató vállalkozások, a gyógyszállodák, a kórházak képviselői. A szakemberek előadásokat tartottak és hallgattak meg, majd közös kerekasztal-beszélgetésen vettek részt.

A szervező Goodness Health and Beauty Kft. ügyvezető igazgatója, Orosz Krisztina lapunk munkatárásának elmondta, hogy a résztvevők megismerkedhettek a magyarországi gyógyászati szolgáltatásokkal, emellett tájékoztatást kaptak az európai uniós irányelvekről a határokon átnyúló egészségügyi ellátást illetően. Megismerkedtek a lengyel egészségbiztosítási rendszerrel, továbbá az irányadó európai uniós betegjogi szabályozásokkal is.

Tanulmányút a Mátrában, Egerben és Noszvajon

A kölcsönös bemutatkozást segítő szakmai nap után, a program folytatásaként a közelmúltban lengyel delegáció járt Észak-Magyarországon, így lehetőségük nyílt arra, hogy konkrétan is tanulmányozzák a régió egészségügyi és egészségturisztikai szolgáltatásait, amelyről előzetesen Krakkóban már tájékoztatást kaptak. A delegáció ellátogatott a mátraderecskei széndioxid gyógygázfürdőbe, ismertebb nevén a Mofettába, Bükkszékfürdőn pedig a Salvus-víz gyógyító hatását ismerhették meg. De ellátogattak az egri Markhot Ferenc Kórház reumatológiai osztályára is, ahol az intézmény gyógyászati kínálatát, közöttük a magyar találmányként számon tartott súlyfürdős kezelést is láthatták. Jártak a Felső-Mátrában, a Galyatetőn működő négycsillagos Hunquest Grandhotel Galyában, ahol kényelmes ellátást nyújtó kikapcsolódás mellett a magas hegyvidéki levegő gyógyító hatásáról értesülhettek, melyet a légúti betegségekben szenvedő betegeknek ajánlanak.

Ezek mellett Noszvajon megismerték a négycsillagos, családbarát Oxigén Hotel Family & Spa munkáját is, amely 2015-ben elnyerte a világ legjobb erdei szállodája címet. Ezután a lengyel delegáció Egerben, a háromcsillagos Hotel Unicornisban az egészségügyi konferenciák rendezésének feltételeit tanulmányozta. Az észak-magyarországi gasztronómia jellegzetes ételeit és kiváló borait pedig az országos hírű Thummerer pincészetben kóstolhatták meg.

Kezelések és egészségturisztikai programok

A látogatást követően a lengyel delegáció tagjai úgy döntöttek, hogy még februárban közös nemzetközi kutatási együttműködésről írnak alá megállapodást Krakkóban, valamint arról is egyeztettek, hogy a megállapodás keretében február végén Egerbe érkeznek az első gyógyulni vágyó lengyel páciensek, akik fogászati és szájsebészeti, valamint orvos-esztétikai kezeléseket kapnak. Ők a gyógyítás mellett komplex turisztikai szolgáltatásokat is igénybe vesznek, így szálláshelyeket foglalnak és kulturális programokon is részt vesznek. A vendégek többsége a családtagjaival érkezik a hevesi megyeszékhelyre, és minimum hat vendégéjszakát töltenek el.

A következő időszakban érkező és gyógyulni vágyó lengyel turisták másféle orvosi ellátást is igénybe vehetnek. Így például - igény szerint - rehabilitációs, izületi sebészeti, szemészeti – szemfenék- és szemlencseműtéteket - és bőrgyógyászati kezeléseket is.

Más európai országok felé is nyitnak

Orosz Krisztina arról is tájékoztatott, hogy a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen az a céljuk, hogy ne csak a lengyelekkel folytassák a kapcsolatok elmélyítését, hanem más európai országok felé is nyissanak még az idén, és francia, angol, német és a skandináv országokból érkező turistáknak is ajánljanak gyógyító kezeléseket. Arra is törekszenek, hogy az érkező páciensek az anyanyelvükön értesüljenek az orvosi és az egészségturisztikai szolgáltatásokról, valamint egyéb programokról. Ezek mellett az anyanyelvükön megjelenő szakmai kiadványokat is biztosítanak, a kezelésekhez pedig a vendégek nyelvét beszélő tolmácsokat is segítségül hívnak.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.