hirdetés
hirdetés

Hamarosan megnyílnak a gyulai Almásy-kastély kapui

Péntekről tekinthetik meg a helyiek a felújított gyulai Almásy-kastélyt, amely a nagyközönség számára március 19-én nyitja meg a kapuit -mondta el Görgényi Ernő polgármester hétfőn sajtótájékoztatón.

hirdetés

Elmondta: elsőként a helyi lakosoknak szeretnének lehetőséget teremteni arra, hogy megtekinthessék a felújított épületet és az abban kialakított kávézót, múzeumot és ajándékboltot. Péntektől március 9-ig előzetes regisztráció alapján, kedvezményes áron léphetnek be a múzeumba a gyulai lakcímigazolvánnyal rendelkezők. A regisztráció kedd délelőtt indul.

Görgényi Ernő hangsúlyozta: gyulai lakosoknak a későbbiekben is biztosítják az 50 százalékos kedvezményt a belépő árából.

A gyulai Almásy-kastély (MTI Fotó: Rosta Tibor)
A gyulai Almásy-kastély (MTI Fotó: Rosta Tibor)


Dombi Ildikó, a kastélyt üzemeltető Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kiállításokért felelős ügyvezetője elmondta: az érdeklődés máris hatalmas, több százan jelezték, hogy részt vennének a tesztüzem alatt a csoportos tárlatvezetéseken még úgy is, hogy a kiállítás nem lesz ezen időszak alatt teljes értékű, néhány munkafolyamat ugyanis még jelenleg is zajlik az épületben.

Március 11. és 15. között bővítik a próbaüzem látogatói körét: ekkortól a hosszú hétvégén a városban megrendezendő Gyulai Kolbász- és Sódarmustrára érkező vendégek is megtekinthetik a kiállítást.

Az üzemeltetők az esetlegesen felmerült hibákat és hiányosságokat a próbaüzem tapasztalatai alapján a március 15-i nemzeti ünnepet követő két napon javítják - tette hozzá.

A hivatalos megnyitó március 18-án lesz, a nagyközönség másnaptól tekintheti meg a kastélyt.

A grófnői szoba részlete a gyulai Almásy-kastély látogatóközpontjában (MTI Fotó: Rosta Tibor)
A grófnői szoba részlete a gyulai Almásy-kastély látogatóközpontjában (MTI Fotó: Rosta Tibor)


A 18. században épült kastélyban Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban - A gyulai Almásy-kastély évszázadai elnevezéssel hozták létre a főúri családok mellett az őket kiszolgáló cselédség életét is bemutató tárlatot.

Az érdeklődőket 21. századi csúcstechnológia kalauzolja végig az egykori főúri épület mindennapjain. Az épületbe belépőket a komornyik, a kulcsárnő, a szakács és a pukedliző komorna 3D-s képe fogadja. Csak itt lesz megszagolható a Nemzeti illat elnevezésű korabeli parfüm is.

A beruházásra három ütemben összesen 2,4 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a város.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai