Hangulatok, ízek, villanások

Néhány héttel ezelőtt, ha csak napokra is, de Kaposvárra költözött a magyar turisztikai szakma színe-java. Turisztikai kiállítás, beszállítói vásár és befektetői workshop adta meg a Kapos-Expo Kft. által, a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság és az Agrármarketing Centrum regionális irodájának támogatásával profin megszervezett szakmai program gerincét, amelyet kísérőprogramok sora színesített.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A megfelelő kiállítási központ híján a hetvenezres város egyik középiskolájában megrendezett turisztikai kiállításon óriási érdeklődés kísérte a bel- és külföldi szolgáltatók ajánlatait. A külföldi díszvendég, Franciaország standja mellett rengetegen keresték fel a többi ANTOR-tag kiállítási területét, emellett nagy sikert aratott a Dél-Alföldi RMI és a régiós borutak kínálata is.

Közben gazdag programmal várták a Kaposvárra látogató újságírókat is. Most következő összeállításunkban a zselici tanulmányút néhány érdekes pillanatát tárjuk önök elé.

Állatorvosból szállodatulajdonos

Regénybe illő módon jutott hozzá a Kapos Hotelhez mostani tulajdonosa, Franz Maier, aki korábban állatorvosként dolgozott Bécsben. 1995-ben egy amerikai magyar kereste meg azzal, hogy tőkéstársként lépjen be egy fantasztikus privatizációs üzletbe Magyarországon. Akkoriban hirdették meg eladásra a Somogy Megyei Vendéglátó Vállalatot. Csupán néhány hétre kellett volna kölcsönt adnia a rejtélyes befektetőnek, utána kamatostól jutott volna pénzéhez. Mindez elméletben volt csak így, mivel hamarosan kiderült, hogy az üzlet kiagyalójának az ötleten kívül semmije sem volt. Így aztán a privatizáció során általa kifizetett összeg nem az övé, hanem Maier úré volt. Maier úrnak két választási lehetősége maradt: vagy pereskedik vagy maga veszi kezébe az ügyek irányítását. Végül úgy döntött, hogy feladja bécsi munkáját, és Kaposvárra költözött. Ekkor a vállalat részvényeinek fele volt az övé.

Az akkor 37 százalékos telítettséggel üzemelő Kapos Hotelban csupán 25 szobát adhattak ki, a többit irodaként hasznosították. Elsőként az étterem megreformálásával kezdte turisztikai tevékenységét az osztrák vállalkozó. Ekkor a szerencse is neki kedvezett: 1995 novemberében megjelentek az amerikai csapatok Taszáron. Konyhájuk azonban nem volt, így megkeresték a szállodát, főzzenek az ő szakácsai a bázison. Garantált áron, napi háromszori étkezést rendeltek tőle az amerikaiak több száz fő részére. Ennek az elvárásnak persze nem volt könnyű megfelelni: – 8 fokban kellett egy hétvégén egy komplett nagykonyhát leszerelni Fonyódon és áttelepíteni Taszárra, hogy hétfőn már ott étkezhessenek a katonák. Azután még másik három konyhát kellett nyitni Taszáron, így végül napi 32 000 adag ételt szolgáltak ki Maier úr emberei az amerikai táborban.

A katonáktól befolyt pénzt azután fejlesztésre és a részvények felvásárlására fordította az egykori állatorvos, aki 40 irodahelyiséget rögtön visszaalakított szállodai szobának. A felújítás azóta is folyamatos: megújult a konyha, a kávézó, a rendezvényterem. A vállalkozó most azt tervezi, hogy külsejében is visszaállítja az épület régi fotókon látható patinás szépségét. Ehhez persze még rengeteg munkára lesz szükség, de amint láttuk, az amerikaiak immár szállóvendégként gondoskodnak arról, hogy a befektetés megtérüljön.

Falu a faluban

A Zselic szelíd lankáin mi más, a szelíd turizmus megannyi válfaja hódít teret már évek óta. Szennán immár akár egy busznyi turistát is el tudnak helyezni a magánházaknál. Jó példát mutat ebben a polgármester, aki maga is falusi szálláshely-kiadó. A nála lakók saját készítésű mézét, pálinkáját is megkóstolhatják. Szenna persze némiképp kivételes helyzetben is van a zselici falvak között, hiszen természeti szépségei mellett rendelkezik egy – nem is akármilyen – épített vonzerővel. A szennai domboldalba 1785-ben emelt, festett fakazettás mennyezetű református templom körül 1973-ban kezdték el kiépíteni a Közép-Somogy jellegzetes építészetét bemutató falumúzeumot, amely ma már tucatnyi jellegzetes régi épületből áll. A skanzenben most egy kocsiszín építése folyik, itt kapnak majd helyet a környékről összegyűjtött és restaurált egykori mezőgazdasági gépek, eszközök.

Kis- és nagyvadak

A Bőszénfát körülvevő dombok között például szarvasok élnek védett és mégis szabad körülmények között. A nagyvadak zárttéri tenyésztésével több mint tíz éve foglalkoznak a Zselicségben. A Pannon Lovasakadémia és a kaposvári Mezőgazdasági Szakközépiskola bőszénfai szarvasfarmján országosan egyedülálló módon, szabályozott körülmények között tenyésztik az állatokat. Az egykori tehenészeti telepen álló egykori magtárban jelenleg képtár működik, de rövidesen megnyitja kapuit a benne kialakított panzió.

Idén elkészül a vadfeldolgozó, s ezzel megteremtődik a feltétele annak is, hogy minőségi, konyhakész vadhússal lássák el a közüzemi étkeztetéssel foglalkozó vállalkozásokat, a vendéglátóhelyeket és a háziasszonyokat.

Bánya, Somogy egy másik gyöngyszeme, pusztuló, kihalásra ítélt falu volt egykoron. Gaz verte fel utcáit, düledeztek a házai. Azután létrejött a Bányai Panoráma Egyesület, amelynek tagjai neves sportolók, tudósok,művészek. Az évek során üdülőfaluvá varázsolták a haldokló települést. Ma már minden házhoz betonút vezet, van villany és vezetéken érkezik az ivóvíz. Mára megújultak a régi házak is, s horgásztavat is kialakítottak. A Bence- kemencékben langallót és rétest sütnek, s létrehoztak egy életmód központot is, amelyik panzióként is üzemel.

És még mindig nincs vége a csodáknak. A Bárdudvarnok és Kaposmérő közötti völgyben tavasztól késő őszig valódi időutazás részesei lehetnek mindazok, akik felkeresik Kaposdadán Kassai Lajos lovasíjász-mester birodalmát. Rövid időre a honfoglaláskori magyarok világában érezhetik magukat a korhűen berendezett jurtában.

Aki pedig szereti a csendet és a jó levegőt, kikapcsolódásra vágyik, az legjobb, ha eltölt néhány napot a Kaposvárhoz közeli Szarkavári kastélyban. A Zselici tájvédelmi körzet északi csücskében a bükkös, tölgyes fenyves erdőhöz csatlakozó parkerdőben található a Somssich grófok kastélyából kialakított szállodában minderre lehetősége van. A szobákat eredeti állapotukban állították helyre.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.