hirdetés

Három fogás 420 forintért? Miért is ne?

Tizenkettő, az ország különböző pontjáról érkező közétkeztető csapat mérte össze tudását pénteken a Hungexpon megrendezett V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A "Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett versenyen végül a Sodexo Magyarország Kft. miskolci csapata vehette át az aranyérmet.

hirdetés

Jó hír, hogy nem csupán a csúcsgasztronómiának vannak megmérettetései, hanem időnként az olyan komoly gasztronómia teljesítmény is értékelésre kerül, mint a közétkeztetőké.  Az OKÉS (a közétkeztetők részére kiírt legnívósabb verseny) szerint felnőtt étkezőknek kellett olyan menüsort készíteni, amelynek nyersanyagértéke 420 forint, de ennek része az előétel, főétel és desszert is. Mindezekre három óra van összesen és minden ételnek alkalmasnak kell lennie arra, hogy több ezer adagban is lefőzhető legyen.

A közétkeztetők legnívósabb versenyének számító OKÉS-t az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szervezi.

forrás: portal.nebih.gov.hu
forrás: portal.nebih.gov.hu

A közétkeztetési gasztro kupa idei témája a „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” volt, célja pedig, hogy bebizonyítsa, a hagyományos ízeknek is helye van az étlapon, csupán a közismert fogások modernizálására, a mai kor követelményeihez igazítására van szükség.

forrás: portal.nebih.gov.hu
forrás: portal.nebih.gov.hu

A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha 2 fős csapata (szakács és segítője) benevezhetett és cégenként akár több csapat is elindulhatott a megmérettetésen. A 26 indulóból végül 12-en, biatorbágyi, budapesti, hódmezővásárhelyi, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi csapatok állhatak a tűzhely mögé, hogy bemutassák tudásukat.

forrás: portal.nebih.gov.hu
forrás: portal.nebih.gov.hu

Az ismert és elismert szakemberekből álló zsűri – többek között Vomberg Frigyes, Gundel János, Wolf András, Bernáth József – a legjobbnak a Sodexo Kft. miskolci csapatát találta. A legfinomabb előételt szintén a Sodexo csapata készítette, akik harcsfasírtot tálaltak céklapürével és marinált sárgarépával. A főételek közül a Hungast Mecsek Kft. pécsi indulói által készített sajtos káposztával töltött csirkecombfilét találták a legjobbnak, amit céklás árpakásával, valamint zöldborsócsírával gazdagított zöldborsó-pürével tálaltak. Desszert kategóriában a PQS International Hungary Kft. nyíregyházi csapatának Dara duó gyümölcsvarázzsal nyerte meg leginkább a bírák tetszését.

forrás: portal.nebih.gov.hu
forrás: portal.nebih.gov.hu

(forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal , Vendég&Hotel Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint jó ötlet az utazási irodák részéről a kínálatuk teljes áras megjelenítése?

Kiadónk társoldalai