Hasított a svájci penge

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) negyedik alkalommal volt házigazdája a a WACS (World Association of Chef Societies) által 8 éve életre hívott melegkonyhás szakács világverseny közép-európai döntőjének.

A WACS 7 kontinentális régiójának megfelelően, a kétévente megrendezésre kerülő eseményen idén Budapesttel egy időben rendeztek regionális döntőt Perthben, Hong Kongban, Göteborgban, Milanoban és Las Vegasban. A verseny fővédnökei:a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkársága és Tarlós István, Budapest Főpolgármestere volt.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor ezúttal a világszövetség központilag
határozta meg a fogásonkénti fő alapanyagokat , melyet kötelezően fel kellett használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra állt rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel-főétel-desszert), amelyet egymást követő 5 perces időeltolásokkal tálaltak a zsűrinek.

A cukrászok esetében a feladat annak jellegéből adódóan teljesen más, volt, hiszen a kötelezően előírt Valrhona csokoládé alapú torta mellé még egy legalább 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is le kellett tenniük, ehhez pedig 8 óra áll rendelkezésükre.

A Global Chefs Challange versenyen Ausztria, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Románia és Svájc egy-egy élvonalbeli séfje vett részt, a felnőttekkel együtt rendezett junior versenyen (Hans Buschkens Young Chefs Challenge) Ausztria, Csehország, Lengyelország, Luxemburg, Németország és Románia tehetségei mérették meg magukat.

A verseny nagy figyelmet kapott a régióban, a cseh versenyzőket népes szurkolócsapat, újságírók, fotósok és egy tévéstáb is elkísérte a budapesti útra.

A felnőttek versenyét végül a svájci Ale Mordasini, a berni Restaurant Meridiano Kursaal sous-chefje nyerte meg, így ő képviselheti a régiót a jövő évben a norvégiai Stavangerben megrendezendő Global Chefs Challange döntőben. A második helyen a holland Lars van Galen végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a magyar Szabó László, a Sodexo szakmai séfje, a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott többszörös tagja léphetett fel.

A cukrászoknál a cseh Lukáš Skála kvalifikálta magát a 2014-es szuperdöntőbe, míg a fiataloknál meglepetésre a mezőny egyetlen hölgytagja, a német Christine Bauman szerezte meg a stavageri repülőjegyet.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.