hirdetés
hirdetés

Hastánccal és török bazárral ünnepel a 450 éves Király fürdő

Egyhetes rendezvénysorozattal ünnepli 450 éves fennállását a Király Gyógyfürdő – jelentették be szeptember 28-án, hétfőn a helyszínen megtartott megnyitó ünnepségen. A fürdőben szeptember 28-a és október 4-e között egy héten át kulturális és gasztronómiai programok várják a vendégeket. Hastánc, tradicionális török zene, hagyományőrző bemutató, szervezett idegenvezetések és török bazár színesíti az évfordulós ünnepséget.

hirdetés

A helyhez illően a 2011-es Regionális Príma különdíjas művésze, Szőke Mirjam hastáncos bűvölte el a jelenlévőket, majd Szalai-Bobrovniczky Alexandra mondott beszédet. A főpolgármester-helyettes kiemelt turisztikai vonzerőnek nevezte a Király Gyógyfürdőt, amelyet, mint épített örökséget kötelességünk megőrizni, lehetőséget kell adni az itt élők és a turisták számára is, hogy felfedezzék. Budapest szerencsés főváros, fürdőink az örökségünk legcsillogóbb kövei, melyet őrizni kell – tette hozzá.Fotó: Mészáros Cecília
Fotó: Mészáros Cecília


Fotó: Mészáros Cecília
Fotó: Mészáros Cecília


Fotó: Mészáros Cecília
Fotó: Mészáros Cecília

Sakir Fakili, Törökország nagykövete a két nép barátságát említve kiemelte, hogy a törökök és a magyarok közötti kapcsolat tulajdonképpen barátság, hazájukban a magyarokra testvérként tekintenek.

„Szerencsések vagyunk, mert mindkét országban a történelmi emlékeket tartós barátsággá tudtuk alakítani – mondta. – A török kultúrában a tisztaság nagyon fontos társadalmi és vallási kérdés, éppen ezért nagyra becsüljük, hogy itt ilyen fontos a fürdők fenntartása. Személyesen mindent meg fogok tenni, hogy Törökország hozzájáruljon ennek a fürdőnek a felújításához” – ígérte a nagykövet.

Sakir Fakili (Fotó: Mészáros Cecília)
Sakir Fakili (Fotó: Mészáros Cecília)
Szőke László (Fotó: Mészáros Cecília)
Szőke László (Fotó: Mészáros Cecília)

Közel eredeti állapotában maradt fenn a fürdő

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a fürdő történetéről szólva elmondta, hogy a Király fürdő azért is különleges, mert szinte eredeti állapotában maradt ránk. A Király Gyógyfürdőt sok budapesti fürdőhöz hasonlóan szintén a török időkben építették, a XVI. század második felében.

A fürdő építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben, és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. A gyógyfürdőnek nem volt és ma sincs közvetlen melegvíz-bázisa. A törökök azért építették messze a forrásoktól a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége a várfalon belül. Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Lukács Fürdő környékéről biztosították. Buda visszafoglalását követően, 1796-ban a fürdő a König család birtokába került, ők építették át mai formájára. A fürdő a II. világháborúban megrongálódott, teljes felújítására 1950-ben került sor.

A fürdőben mára a négy fedett termálmedence mellett van szauna, gőzkabin és masszázs is.

Az évfordulós ünnepséget a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület bemutatója zárta.

A részletes program elérhető a Budapest Gyógyfürdői Facebook-oldalán és a kiralyfurdo.hu oldalon.

Fotó: Mészáros Cecília
Fotó: Mészáros Cecília


MTI Fotó: Kovács Tamás
MTI Fotó: Kovács Tamás


MTI Fotó: Kovács Tamás
MTI Fotó: Kovács Tamás

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai