hirdetés
hirdetés

Megújult a Budapest Guide

Használati útmutató Budapesthez

A közelmúltban elkészült a megújult Budapest Guide magyar nyelvű változata, a minap pedig az érdeklődők már a kezükbe foghatták az ingyenes információs kiadvány angol verzióját is. A nem csupán külalakjában, hanem koncepcióját és tartalmát tekintve is jelentősen átalakult füzetet Bódis Gábor, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ kommunikációs és marketingigazgatója mutatja be.

hirdetés

Legózzunk

Az utóbbi években a főváros kiadott egy Budapest Guide című ingyenes fővárosi turisztikai információs kiadványt, ugyanakkor a Budapest Kártya mellé járt egy ún. kártyakatalógus, részben az előzővel megegyező tartalommal. A BTSZK új vezetése ezért úgy döntött, hogy az idén egybeolvasztja a két kiadványt, és a Budapest Guide veszi át a kártyakatalógus szerepét is. Ennek megfelelően a korábbi 64 oldalas Guide 100 oldalassá bővült, és a mérete is A5- ről „Lego-katalógus” méretűvé változott. Az új koncepció egyik nem titkolt célja a turisták széles körű tájékoztatása és a kártyafelhasználási lehetőségek ismertetése mellett az volt, hogy minél több érdeklődő turista ismerje fel a kiadványt forgatva, hogy a város felfedezéséhez érdemes Budapest Kártyát vásárolni.

Évente kétszer üzen a város

A Budapest Guide kétszer jelenik meg egy évben, a mostani szám a tavasz-nyár-ősz alcímet viseli, a második rész az őszi-téli-tavaszi aktualitásokat tartalmazza majd. A hivatalos fővárosi turisztikai információs kiadvány 1,5 millió példányban készül, 12 nyelven. A magyar és angol verziót hamarosan a német, francia és orosz változat követi. Az egyes nyelvi mutációknak az adott küldőpiacok sajátosságainak megfelelően némiképp eltérő a tartalmuk is. A magyarul tudó utazókat 70 000 példány várja a hivatalos turista információs pontokon (Tourinform) és a kártya-elfogadóhelyeken.

A kiadvány megvalósulását a BTSZK tíz stratégiai partnere, köztük a főváros és a Magyar Turizmus Zrt. támogatta.

A BTSZK megújult arculata, a szalag-motívum végigvonul a kiadványon. A köszöntő oldalon azonban nem egy mosolygó portrét és néhány szívhez szóló gondolatot talál az olvasó, hanem Budapest üzenetét, amely szerint a város „összeköt, feltölt és felemel”. Olyan dolgokra hívja fel ez az oldal a figyelmet, amelyek minden budapestit büszkévé tesznek a Dunától a földalattin át a Pál utcai fiúkig. A Budapest Guide belső borítóján rögtön mindenki szemébe tűnnek a Budapest Kártyával kapcsolatos információk – a BTSZK nem titkolt célja a kiadvánnyal is serkenteni a kártyaértékesítést.

Lásson többet, költsön kevesebbet az új Budapest Kártyával

A potenciális vásárlók meggyőzése érdekében tételesen láthatja mindenki, hány forintot/ eurót spórol, ha kártyát vásárol. A legnagyobb mértékű megtakarítást természetesen a háromnapos kártyával lehet elérni: itt akár 100 eurót is spórolhat, aki minden felajánlott lehetőséget igyekszik kihasználni. A kiadvány egyik előnye a könnyű áttekinthetőség és a követhető szerkezet. Az egyes fejezetek – amelyekből kilenc van összesen – színekkel is elkülönülnek egymástól. Így rögtön megtalálhatja mindenki az őt érdeklő témát, legyen szó a kultúráról, a szórakozásról vagy a vásárlási lehetőségekről.

Az oldalpárokon mindig bal oldalon találhatók a leírások, míg jobbról a kártyapartnerek adatai láthatók. A szerkesztők igyekeztek minden korosztály igényeit figyelembe venni a füzet összeállítása során, külön szekció ajánl például programokat a gyerekekkel utazóknak.

Komoly előrelépés, hogy három jeles fővárosi múzeum: a Néprajzi, a Történeti és a Szépművészeti állandó kiállításai ingyenesen tekinthetők meg a kártya birtokában. Az a turista, aki felkeresi ezt a három gyűjteményt, tulajdonképpen már fel is fedezte Budapestet, hiszen a főváros három stratégiai pontján fordul meg közben. Újdonság a kulturális események és a művészeti fesztiválok listája, a kiadvány középső két oldalát pedig a Liszt-év aktuális információi foglalják el. Külön térkép mutatja be a város Liszt-emlékhelyeit, ugyanakkor gödöllői és Duna- kanyari kirándulásokat is tartalmaz a füzet, a város környékének térképével. Természetesen nem maradhattak ki a kiadványból a gyógyfürdők sem, újdonság azonban a fürdőhasználattal kapcsolatos hasznos információkat bemutató rész. Egyébként minden fürdő egységesen 20% kedvezményt ad a kártyatulajdonosoknak a jegyárakból. Az éttermek egy komplett ebéd árát figyelembe véve, három kategóriába sorolva kerültek be a füzetbe, a kártyatulajdonosok azt is láthatják, hol számíthatnak 10-20- 30-50%-os kedvezményre. Külön oldalak mutatják be a magyar és a nemzetközi konyhát vezető helyeket, akárcsak a kávézókat.

Praktikus tanácsok

A kiadvány végén szerepel egy praktikus tanácsok című fejezet, amely a Felelős Társadalomért Alapítvány segítségével tárgyilagosan írja le, mire kell odafigyelni a városban a turistának az álrendőröktől az esetleges éttermi túlszámlázásig. A térképek a kiadvány végére kerültek. A hátsó borító a város közlekedési hálózatát ábrázolja, a Budapest-térképen a szerkesztők feltüntették azokat a helyeket is, ahonnan a legjobb fotókat lehet készíteni a városról, de felrajzolták a kocogók, görkorcsolyázók számára javasolt útvonalakat is.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai