Hazánk első zéróemissziós hotele épülne Somogyban

Többek között ez derült ki egy múlt heti konferencián, amelyet a budapesti Francia Intézetben tartottak a fenntartható turizmusról.

A négycsillagos létesítményt a patcai Katica Tanyán építtettnék a tulajdonosok Handó János és felesége, Handó Eszter. A családi vállalkozásként üzemelő élményközpont 2002 óta működik és évente 63 000 látogatót vonz. Jelentős piaci szereplőként és a fenntartható turizmus hazai zászlóshajójaként tartja számon a turisztikai szakma az aktív, játszva-tanító szabadidőközpontot. Fejlesztési stratégiájukat vezérlő alapelvük, hogy csak olyan szolgáltatást fejlesszenek, amely nem fogyaszt energiát, vagy, ha fogyaszt, azt helyben, megújuló forrásból állítsák elő. Ez az élményközpontban maximálisan teljesül: nem használnak gázt, ivóvizet is csak emberi fogyasztásra, a létesítmény teljes energiaigényét a nap és a biomassza biztosítja. Az évi 63 ezer vendéget vonzó élménypark, illetve a környék jelenleg rendelkezésre álló alacsony kategóriás szálláslehetőségei (magánszálláshelyek, kulcsos ház, kemping, önálló apartmanok) elérték maximális kihasználtságukat. A látogatók részéről felmerült igényt megismerve kezdtek bele a tulajdonosok egy magasabb kategóriás szálláshely tervezésébe.

Egy olyan 54 szobás hotelt terveztek, amely egyebek között a passzív házakat jellemző szigetelésnek köszönhetően 65%-kal kevesebb energiát fogyaszt mint egy hasonló méretű, hagyományos építési-energetikai, technológiai megoldásokkal készült hotel. A fennmaradó 35% energiaigényt kizárólag helyben előállított megújuló forrásból fedeznék, melynek eredményeként jelentősen alacsonyabb működési költségekkel számolhatnak. Ennek a koncepciónak megfelelve a CO2 kibocsátás a hagyományos hotelekéhez viszonyítva 93%-kal lesz kevesebb, ami világszinten is egyedivé teheti a házat. Az energiafogyasztást egyébként szobánként mérik majd, így minden vendég maga befolyásolhatja számlája végösszegét.

Az ökohotelben talajszondák, napelem és biomassza fedezi majd az energiaszükségletet, forradalmi módon hasznosítják majd az esővizet, a szennyvizet pedig vegyszerek használata nélkül, ökológiai módszerekkel tisztítják. A szobákban nem lesz szükség légkondicionálóra, ezért teljes lehet a csend, a friss levegőről a folyamatos légcsere gondoskodik és falfűtés növeli majd a komfortérzetet. Lesznek akadálymentes szobák, olvasó- és internet szobák, konferenciaterem, wellness részleg 3 beltéri és 1 kültéri medencével, eredeti fatüzelésű szaunával, gőzkabinnal és masszázs térrel, squash és teniszpálya, beltéri játszóház, interaktív asztali és táblajátékok tucatja, gyermekfelügyelet és programok.

A szálloda a Sustainhome Hotel nevet viselné és a Handó házaspár jelenleg partnereket keres a finanszírozásához. A hotel kulcsrakész bekerülési költsége 2,8 mrd Ft. Ennek 29%-át az energiahatékonyságot célzó építőanyagok vagy energiatermelő eszközök beszerzése teszi ki. A Katica Tanya vendégforgalma a hotelnek átlagosan 65-70 %-os kihasználtságot biztosíthat - vélik a projekt megálmodó, akik azt remélik, 10-12 év alatt térülne meg a beruházás. Az új szálloda árait a piaci árak felett mintegy 5%-kal határoznák meg, ezzel is hangsúlyozva a létesítmény egyediségét.

Ide kattintva egy videó is részletesen bemutatja a projektet.

Forrás: Vendég & Hotel


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?