Heimann-nal Gemencnél

A Gemenci Tájvédelmi Körzet közelében, a Duna holtágánál fekvő, pazar kis butikhotel, a Donautica Étterem és Hotel első borvacsorájának boros főszereplője Heimann Zoltán, szekszárdi sztárborász volt.

A Tolna-megyei Fadd-Domboriban, a helyiek és a környékbeliek által Dombori Beach-nek ismert helyen épített a szekszárdi székhelyű Tolnagro Kft. 1,3 milliárd forintos beruházás keretében egy álomszép, mindössze 11 szobás butikhotelt Donautica Étterem és Hotel néven, amelyhez a vízpart mellett 6 bungaló is tartozik. Amúgy az elnevezés sem véletlen, hiszen a hotel tulajdonosa nagy vízimádó, a hajózás szerelmese, ezért barátjának az ötvenes évekből származó, és a mai napig a Duna hullámait szelő naszádja után nevezte el ezt a helyet.

Az alig két hónapja működő, igazi kis Duna-parti ékszerdoboz látványkonyhával rendelkező éttermében az első borvacsora meghívott sztárvendége Heimann Zoltán volt. A nagy sikerrel és végig oldott, vidám hangulatban zajló programot március 9-én, szombat este tartották, közel félszáz vendég körében.

Galamb Terrine, Mammarózával

Gaál Miklós, a ház igazgatója köszöntötte a jelen lévőket, aki nemcsak a szinte teljes számban felsorakozó Heimann családot üdvözölhette a ház borvacsorázó vendégei mellett, hanem a konyha profi csapatát, Sárközi Péter vezetésével. A gemenci táj szépségéről, halakról, vadakról, jó borokról szólt Heimann Zoltán bevezetője, majd kitért arra is, hogy szép borok mellé jó ételek dukálnak, és ezt a konyhán tiszta feketében dolgozó nindzsáktól várja el. Az üdvözlő könnyed rozé, a Mammaróza nevét onnan kapta, vette át a szót férjétől Ágnes, hogy anyósa előtt tisztelegnek ezzel az itallal. Bár Róza asszony hajlott kora miatt most nem lehet jelen, de rajta kívül sokan elkísérték a család tagjai közül férjét e jeles alkalomra Fadd-Domboriba. Első italként különben a kékfrankos alap mellé pinot noir-t és kadarkát tettek Mammarózájuk házasításába, és ez nyitó nedüként tökéletesen passzolt a konyháról tálalt galamb és kacsamáj kompozícióhoz, fürj tojás koronával.

Gorgonzolás saláta, Viagnier-rel 

Még szintén a gyomor bemelegítőjeként érkezett egy izgalmas módon összerakott kis salátaköltemény, amely a mogyoróallergiások bánatára épp abból a piemonti mogyoróból is készült, mondta el a séf, amely a Nutella alapanyaga. Ehhez töltöttek a poharakba abból az egyetlen fehér bor tételből a sommelier-ék, amely szekszárdi borászat lévén igazi ritkaságnak számít errefelé: 2018-as Viagner-t, amelynek első tőkéit, mondta el a borász, még Gál Tiborral együtt hozták be az országba. Acéltartályban erjedt főként e nedü, és aki még nem kóstolta Heimannékfehér borát, kizárólag a vöröseket vagy a rozét ismeri - kihagy egy felejthetetlen fehér bor világot.

Füstöltpaprika krémleves, Kadarkával

Jó, tényleg nincs mese, Heimann-ék Kadarkája verhetetlen e vidéken. Nem véletlenül ez házuk egyik zászlóshajója is egyben, viszont a hol szamurájoknak, hol nindzsáknak nevezett konyhán tevékenykedők sem adták alább: olyan levest készítettek mellé, hogy az ember a tíz ujját nyalta volna meg legszívesebben utána. A füstös paprika ízéhez tökéletesen passzolt a pazar lé tetején magát kellető pontytejes ikrabatyu, és nem volt olyan leveses tányér, amelyben maradt volna egy csepp is, amikor a felszolgálók leszedték az asztalról, és visszavitték a konyhára, hogy helyet adjanak a következő párosításnak.

Fácánmelles rizottó, Grana Padanóval

Heimann-ék egyik legszebb, legmarkánsabb tétele, a 2015-ben készült Grana Padano olyan ritka még az ő pincészetük táján is, árulta el a borász, hogy eddig nem is került forgalomba, csak olyan jeles alkalmakkal bontanak fel belőle néhány palackkal, mint ahogy most, a Fadd-Dombori borvacsorák avatóján teszik. Ez tulajdonképpen, mint megtudtuk, egy bordói típusú cuvée, amely fele részben cabernet-é, mellette többfajta szőlő nedűjét rejti. Vargányagombával megbolondított rizottó, fácánmellel a tetején került a konyháról mellé. Az étel textúrája, ízvilága és szemet is gyönyörködtető megjelenése a legkomolyabb gasztrománokat is levette a lábáról ezen az estén.

Dámszarvas, Bikavérrel

Királyi vad mellé király bora dukál: 2012-es Bikavért bontanak a vízi gesztenyével, cigánymeggyes jus kíséretében érkező dámcomb mellé. "Nagyot gurítottunk ezzel az évjárattal, mert nagyon jó év volt a szőlősben", mondta a borukkal kapcsolatban ifj. Heimann. Zoltán, aki azt is elárulta, egy feszesre vert, magas minőségű szőlő termett az évben a tőkéken, úgyhogy a nagy testű markáns, mellbe verően szép tétel született belőle. A séf pedig a szarvas főétel kapcsán a cigánymeggy jus-hez a következő kedves, emberi magyarázatot fűzte: azért készítettem a jus-t cigánymeggyből, ert ezt a gyümölcsöt különösen szeretem.

Mák mousse-os ricotta, habzóborral

Ha valaki úgy gondolná, e sorok szerzőjének már elvette a józan ítélőképességét a sok-sok finom étel és bor a desszert idejére, és ezért ír habzóbort, pedig Heimann-ék a borok házigazdái, nos, ki kell józanítom mindenkit: valóban náluk készült habzóbor került a bourbon vanílisá ricottás éedsség kísérőjeként elénk. Mint Heimann Ágnes elmondta, ezt ők maguk is különlegességként kezelik, még sosem tárták a nagyközönség elé, kizárólag természetes eljárással készült habzóborukat csak maguk kóstolták eddig, és mikrotételben készítették. Mert nehéz műfaj a habzóbor, náluk fehér mustból (chardonnay alappal) készült, az ültették le, és abszolút naturális, semmiféle hozzáadott adalékot nem tartalmaz ez a különleges tétel a desszert kísérőjeként.

Sajtvariációk, Barbárral

Ha Heimann, akkor Barbár, ezt még azok is tudják, akik amúgy nem igazán jártasak a szekszárdi borok vidékén. Megérkezett hát körünkbe záróborként a 2016-ban palackozott, fenséges tétel, amely ma még újbornak számít a piacon, mondta el a bor gazdája, Heimann Zoltán, akinek nem is kellett beszélnie e tétel szépségéről, hűvös eleganciájáról, mert kóstolás közben mindenki tudta, ez a bor önmagáért beszél. Sváb származásról, névről, birtokról, családi felelősségvállalásról, tartalmas örökségről, családban maradó értékekről szólt még a családfő záróbeszéde, miközben a 2016-ban készített, 2018-ban debütáló Barbárt szopogatták a borvacsora vendégei, és mindenki számára világossá vált: egy szép, felejthetetlen estét, királyi borok kíséretében tölthettek együtt március 9-én, szombat este, a Donautica Étterem és Hotel vendégeiként.

Forrás: turizmusonline.hu


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?