Hévízi hotelben lazulós főzés, Bíró Lajossal

A Rib Eye steak húzós ára, húsok szellőztetése, hússzelet kalapja, vegáknak indiai és ázsiai konyha,  zöldségek profi elkészítésének titka, petrezselymes rafinéria - minderről hallhattunk Bíró Lajostól, a hazai gasztronómia meghatározó alakjától, akivel január 22-én  találkozhattunk a hévízi Hotel Európa Fit****superior újonnan átadott FitKitchen gasztrobirodalmában.

Öles méretű, amerikai Rib Eye steak szeletek hevernek az előkészítő tálcán ("na gyerekek, ez olyan drága cucc, hogy nem ronthatjuk el az elkészítését, ezért magam sütöm meg a ház séfjével, Gumhert Andrással közösen"), utána rántott haltejet készítünk ("ez lesz ám az igazi meglepetés, mert sosem találnátok ki, hogy valójában haltejből készül, nem pedig velőt rántottunk ki, ahogy mindenki tippeli"), bemelegítésként pedig közösen goyarát, azaz japán raviolit készítünk ("mert ezt még egy szuperamatőr kétbalkezes szakács sem ronthatja el", fűzi hozzá Bíró). 

Nem főzni, sütni kell

A goyarát mindenki el tudja készíteni, halljuk ismét, miközben hússal töltögetjük a kis tésztakorongokat, amiknek aztán bevizezve a szélét, be is hajtogatjuk cikkcakkosra mintázva. Elégedetten nézünk egymásra alkalmi főzőtársammal, akit pár percre magára hagyok a közös placcon, máris megtörténik a baj: nem olajban kezdi kisütni a korongokat, hanem az általánosan megszokott módon inkább vízben kezdi főzni. Azonban máris ott terem a hotel konyhájának főnöke, és korrigálja a bajt: nem főzni, sütni!, mondja, miközben a vizet olajra cserélve áthuppantja a korongokat egy másik edénybe, hogy ott iruljanak-piruljanak.

Ez haltej? Ne már!

Közben már rotyog egy másik fogás is: ez a rántott velőnek hitt haltej, ami Bíró Lajos egyik titkos favoritja, és mikor arról kérdezem, miért pont erre esett a választása, tőle szokatlan módon szűkszavúan csak ennyit válaszol: "csak". Szó mi szó, kóstolva a rántott haltejet, még a legkényesebb ízlésűek is csak elismerően csettintenek.

Rib Eye királyság, hollandi álommártással

A Rib Eye steakhez szerencsére nem nyúlunk, csak figyeljük, hogyan bánik vele a sztárséf: akár egy hímes tojással. Megtudjuk, ez a húsféle méregdrága alapanyag, és Lajos félangolosra szereti mindig kisütni, akármilyenre is kérik tőle. Előtte több napon át szellőzteti, mert egy vákuumban érlelt hússal így ildomos, mondja. Majd megmutatja, hogyan kell megválni a hússzeletnek a kalapjától, és miképp kanyarítja ki a kövér részt belőle - aki ért hozzá. Közben zöldséget aprít (nem tudom melyik kezével, olyan, mintha lenne neki még kettő), és arról mesél, manapság, amikor a vegán-lét előretör, milyen trükkökkel lehet igazán jó zöldségféléket készíteni. Például úgy, mondja Lajos, hogy nem mi készítjük el a zöldségféléket, hanem elballagunk egy indiai vagy ázsiai étterembe vagy bisztróba, mert ott mindig elsőrangúan adják elő a konyháról. 

A hússzeletek is sülnek közben a rácson, egyik oldaluk pirul, aztán fordulnak egyet, és jön a másik felük. Ezalatt Gumhert András, a ház séfje, ördögi gyorsasággal a hollandi mártást turmixolja, Lajostól közben arról hallunk, bár a hollandi mártás elkészítése nem könnyű, azonban van egy titka: a megadott recepttől tilos eltérni, mert ha mindenki ahhoz tartja magát, nem változtatva a hozzávalókon és az arányokon - akkor ugyanilyen hollandi mártást kap, mint amit most András kever.

A zöldségek is közben elkészülnek, a hollandi mártás is már bevetésre vár, Lajos az elkészült hússzeleteket vágja fel, és kezdődhet a tálalás. És miért van petrezselyem mindig a konyhán?, kérdi tőlünk, aztán sajátmaga válaszolja meg egy viccel elütve a kérdést. "Azért, mert ha elrontja a szakács, amit készített, azt a petrezselyem rászórásával takarhatja el".  Erre azonban persze most nem kerül sor, hiszen mennyei ebéd vár minket a FitKichen tálalórészén, mellé sztori sztori hátán érkezik Lajostól, aki rögvest odaül mellénk, és amit (ő főzött, mi meg ámultan néztük), azt jó ízűen, közösen fogyasztjuk el.

Mi az a FitKichen? És miképp született?

Mint a ház vezetőségétől megtudjuk, a hévízi Hotel Európa Fit****superiorban az elmúlt időszakot a megújulás jellemezte, számos helyszín került modernizálásra: apartszobák, lakosztályok, wellness részleg, kültéri Acapulco élménymedence és a hozzá kapcsolódó grillkert, lobby, szállodai főbejárat és kert. Mindezek mellett legjobb szolgáltatásaikat is továbbfejlesztették, és a legújabb igényekhez igyekeztek igazítani.

Ezt tették a főzőiskolájukkal is, amely, mint kifejtik, évről-évre a családi programkínálat szerves részévé vált, számos felnőtt és gyermek ismerte meg a ház receptjeit, leshetett el hasznos tippeket, és főzött együtt meghívott hírességekkel. 

Ezt a tradíciót szeretnék most magasabb szintre emelni, és újdonságokkal kiegészíteni. Így jött létre a FitKitchen, ahol profi gasztrohelyszínt alakítottak ki. 

A jövőben havi állandó program keretében szeretnének az érdeklődőknek főzéshez valódi tudást adni Gumhert András séf vezetésével. András a minőségi alapanyagok híve, az általa készített fogásokra mindig maximális figyelmet fordít. A havonta megrendezendő esemény tematikájában szerepelnek majd zalai finomságok, szárnyasok, édességek és sok más különlegesség.

A FitKitchen nyitva áll céges csapatépítő tréningek, valamint főzni tudó és fejlődni kívánó baráti társaságok, szállóvendégek és környékbeliek számára is. Kínálatukban megtalálható a sous-vide technológia, a mentes ételek főzése, a halak készítésének fortélyai, az amerikai konyha rejtelmei, és egyéni elképzeléseknek is helyet adnak. 

A terem 6-18 fő számára nyújt gasztronómiai élményt és tudást. 

Az eszközök prémium minőségűek, munkaállomásonként indukciós főzőlap van hozzá illeszkedő edényekkel, teljes körű konyhai eszközkészlet, fűszerek, központi nagy méretű gőzpárolós sütő, vizes kiállás, komplett programvezetői főzőpult, megfelelő hűtőberendezések. Vagyis minden, ami egy jó főzéshez szükséges. 

 

Forrás: Hotel Európa Fit / Turizmus Online


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.