Hiába a terror, optimisták a franciák

Május elején immár ötödik alkalommal rendezte meg a Francia Turisztikai Hivatal – az Atout France – a French Rendez-Vous workshopot Bécsben, amelynek során közép-európai tour-operátorok találkozhattak a francia szolgáltatókkal.

A rendezvény megnyitóján Corinne Foulqiuer, a francia turisztikai hivatal Ausztriáért és Közép-Európáért felelős igazgatója megköszönte a megjelentek támogatását a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokat követően, majd elmondta: a negatív események ellenére rendkívül optimistán tekintenek erre az évre. Erre többek között az is okot ad, hogy idén 12 ország 175 tour-operátora jelent meg a francia randevún, akik 89 francia partnerrel találkozhattak összesen 74 vállalat képviseletében. Míg a tavalyi workshopon összesen 1459 üzleti megbeszélés zajlott, addig idén ez a szám 2230-ra emelkedett. A megnyitón ezután Pascal Teixeira da Silva, Franciaország ausztriai nagykövete is köszöntötte a jelenlévőket.

Százmillió turista a cél

Franciaország, ahogy húsz éve folyamatosan, tavaly is tartotta a helyét mint a világ első számú desztinációja a nemzetközi turistaérkezéseket tekintve – az országba 2015-ben 84,5 millió látogató érkezett, a turizmusból származó bevételek pedig elérték a 48 milliárd eurót, így az idegenforgalom már a GDP 7,4 százalékát teszi ki, és kétmillió munkahelyet biztosít. Magyarországról 321 ezer turista utazott Franciaországba 2015- ben, ami a régió több országához képest kiemelkedőnek számít.

Franciaország 2020-ra szeretné elérni az évi százmilliós vendégszámot, ennek érdekében a turizmusba egymilliárd eurót invesztál az állam. Ebből 500 milliót alacsony kamatozású hitel formájában kínálnak szállodások számára felújításra és építésre, 400 millió euró jut helyi infrastruktúra- és technológiai fejlesztésekre, további százmilliós hitelkerethez pedig az iparágban működő kisebb vállalkozások juthatnak. Ezenkívül fejlesztik többek között a Charles-de-Gaullerepülőtér és Párizs közötti összeköttetést, valamint a Gare du Nord vasúti pályaudvart is renoválják. A látogatóknak többek között azzal is szeretnének kedvezni, hogy a turisztikailag frekventált zónákban bevezetik az üzletek vasárnapi nyitva tartását.

Úszó szálloda Párizsban, bormúzeum Bordeaux-ban

Idén országszerte számos újdonsággal készülnek a franciák a turisták fogadására. A tavaly év vége felé megnyitott hotelek sorát erősíti például a toulouse-i La Cour des Consuls Hotel & Spa, amely egy 16. századi udvarház épületében kapott helyet, vagy a négycsillagos, 72 szobás Fourviére Hotel Lyon történelmi központjában, egy egykori kolostorban, de az ötcsillagos párizsi Hotel Napoleon is újranyitott egy alapos felújítást követően. Tavaly az Okko Hotels lánc rögtön három szállodanyitással debütált Franciaországban – Nantes-ban, Grenoble-ben és Lyonban –, idén pedig tovább terjeszkedik a vállalat, ugyanis Cannes-ban, Bayonne-ban és Párizsban is nyitnak egyegy egységet. További, idén nyíló szállodák a roueni Radisson Blu Hotel vagy a nimes-i New Park & Suites Residence egy 1846-ban épült ház falai között, igazi attrakciónak pedig a nyáron Párizsban nyitó OFF Paris Seine számít, amely a város első, vízre épített szállodája, valamint a teljes körű felújítás után újranyíló legendás Ritz Paris, és a fővárosban a Hotel de Crillon is ismét megnyitja kapuit.

Több múzeum is nyílik országszerte: nagy érdeklődés övezi a Bordeaux Center for Wine and Civilizations elnevezésű bor- és kulturális központot, amely június elsejétől várja a látogatókat Bordeaux szívétől néhány percre, a központ része lesz egy bormúzeum is. Májusban pedig megnyílt a normandiai csata civil áldozatainak emlékére létrehozott múzeum Falaise-ben.

Számos érdekes kiállítással is kedvez a turistáknak Franciaország: a párizsi Picasso Múzeumban például márciustól augusztus végéig látható egy nagyszabású tárlat a művész szobraiból, de – szintén Párizsban – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló Barbie-kiállítás is lesz, a Musée d’Orsay pedig Henri Rousseau munkássága előtt tiszteleg március végétől július közepéig tartó gyűjteményével. Ezenkívül Oscar Wilde-, Rodin- és Rembrandt-kiállításra is ellátogathatunk a fővárosban, sok más tárlat mellett.

Sport és kultúra minden mennyiségben

Kétségkívül az év egyik legfontosabb eseménye a 15. labdarúgó Európa-bajnokság lesz Franciaországban, a grandiózus eseménynek tíz város ad otthont: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nizza, Párizs, Saint-Denis, Saint-Etienne és Toulouse. A sok turistát vonzó sportesemények közé tartozik még a Roland Garros teniszbajnokság május 16. és június 5. között, a Tour de France kerékpárversenyt július 2. és 24. között már 103. alkalommal rendezik meg, szeptemberben pedig nemzetközi golfbajnokság veszi kezdetét Evian-les-Bains városában.

A cannes-i filmfesztiválra idén május 11. és 22. között került sor, de számos nagyszabású esemény várja még a turistákat. Például a tizedik bordeaux-i borfesztivál – amellyel egy időben nyit meg a fent említett bormúzeum és kulturális központ –, a beaune-i barokk operafesztivál vagy a négyévente megrendezett tengerészeti fesztivál a bretagne-i Brest-ben, de sokakat vonz a francia Riviérán tartott júliusi dzsesszfesztivál is Juan-les- Pins-ben, és persze még sorolhatnánk az események szinte végeláthatatlan listáját.

Az sem fog csalódni, aki gasztronómiai kalandozásra indulna: szeptember 23–25-ig tart ugyanis országszerte a hatodik nemzeti gasztrofesztivál, a Fête de la Gastronomie. Tavaly a vendéglátóipar körülbelül háromszázezer szereplője vett részt az eseményen, és több mint 11 ezer rendezvényre került sor a fesztivál keretein belül, a szervezők pedig idén még színesebb programkínálatot ígérnek.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.