Hogyan alakul a borpiac 2019-ben?

A Decanter szerzője, Chris Mercer összeszedte, melyek a legfontosabb újdonságok és tendenciák, amelyek meghatározzák majd a borpiacot 2019-ben. Nem meglepő, hogy az új trendek leginkább a sokféleséghez, a tudatossághoz és a technológiai fejlődéshez kapcsolódnak.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyik piacvezető brit borkereskedés, a Majestic Wine szerint a nagy és testes chardonnay-k iránt még mindig nagy a kereslet, ugyanakkor nem csökkent a prosecco és a rozé népszerűsége sem, sőt épp ellenkezőleg: ha valóban megvalósul a kettő kombinációja (a Prosecco borvidéken már tárgyalnak a rozé változat bevezetéséről), az világméretű gigatrendet alakíthat ki. Számunkra jó hír, hogy növekvő érdeklődésről számolnak be a kevéssé ismert kelet-európai borok iránt is.

Táguló ízlésvilág

A Bibendum nevű nagy borbeszállító szerint 2019-ben erősödni fognak a piacon az őshonos olasz szőlők, valamint több hozzászóló azt jósolta, hogy újjáéled a görög borok iránti kereslet. Becky Hull Master of Wine, a Waitrose brit üzletlánc borbeszerzője nemrég azt nyilatkozta, hogy szerinte 2019-ben a crémant lesz a champagne nagy kihívója. Mindeközben az Újvilágban a tasmaniai pezsgők kapnak egyre nagyobb figyelmet. A hűvösebb éghajlatú szőlőtermő vidékekről, Nagy-Britanniából és Kanadából származó borok jól teljesítettek a Decanter World Wine Awards-on az elmúlt néhány évben, és a jövőben is érdemes lesz rájuk odafigyelni.

A vegán borok és a tudatosság

Az utóbbi időben fontos tényezővé váltak a vegán borok, ami érthető, hiszen egyre több kereskedő jön rá, hogy jól jár, ha kiszolgálja azoknak a vásárlóknak is az igényeit, akik növényi étrendet követnek – annál is inkább, mert egyre többen vannak. A legnagyobb borkereskedéseknek, mint a Waitrose, a Wine Society, a Corney & Barrow és a Majestic már van vegán szekció a weboldalán és egyre több prémium borbár és étterem törekszik arra, hogy borlapjukon vegán bort is kínáljanak. Ez a divat vélhetően egyre nagyobb teret fog nyerni 2019-ben, így arra számíthatunk, hogy egyre több helyen látjuk majd a vegán terméket jelölő szimbólumot.

Az sem elképzelhetetlen, hogy idővel a borkészítés során alkalmazott eljárásokkal kapcsolatos információkat és a felhasznált adalékanyagokat is feltüntetik majd a címkéken. Ez a pillanat valószínűleg nem 2019-ben lesz, de talán nincs is olyan messze, hiszen az Európai Unió is erre törekszik. Ebbe az irányba visz az egyre növekvő érdeklődés az iránt, hogy mitől vegán egy bor, illetve a természetes, az organikus és a biodinamikus borok népszerűsége.

A technológia fejlődése

2019-ben nagyobb technológiai fejlődés várható a világon, a tároló- és tálalóeszközöktől kezdve az applikációkig, amelyek bor-ételpárosítási tanácsokat adnak. A Google és az Amazon okoseszközei pedig nemsokára talán már arra is alkalmasak lesznek, hogy kevéssé ismert szőlőfajták nevének kiejtését tanítsák a vásárlókat – így olyan nyelvtörőkkel is könnyedén boldogulhatnak, mint a hárslevelű.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.