hirdetés
hirdetés

Horvátország: autópályadíjak és hasznos infók 2014-re

Cikkünben összegyűjtöttük a 2014-es horvátországi turistaszezonra vonatkozó leghasznosabb információkat az autópályadíjaktól egészen a horvát strandok idei kínálatáig. Több új beruházással is készültek idén déli szomszédaink. 

hirdetés

A magyarok mindig is meghatározó szerepet játszottak a horvát turizmusban. Egyrészt több százezer magyar tölti a szabadságát Horvátországban, másrészt nagyon sok magyarnak van saját tulajdonú apartmanháza (vállalkozása) az Adria partjain.Minden jel arra utal, hogy az Adria-iránti érdeklődés továbbra sem fog csökkenni, sőt számos új lehetőség nyílik a tehetősebb réteg számára - derül ki a Horvátország Info által összegyűjtött és lapunk rendelkezésére bocsátott anyagból.

Amint arról pedig mi is beszámoltunk már tavaly decemberben, egy igazi különlegesség is várja az utazókat az idei évben Horvátországban. A 2014-es nyári szezon legnagyobb meglepetését dobja piacra ugyanis a Green Travel, amely több évtized után indít saját charterjáratot Budapestről a dél-dalmáciai Dubrovnikba. A 180 fős gép július 1-től keddi járatnapokon közlekedik majd egészen augusztus végéig.

Minden eddiginél sikeresebb volt egyébként a tavalyi szezon Horvátországban. 7 milliárd eurót kerestek a horvátok 2013-ban a turizmuson. Ez 4,7%-os növekedés volt 2012-höz képest. Az előrejelzések szerint az idei szezon még a 2013-ast is túl fogja szárnyalni.

Beruházások egymás hegyén-hátán

Bármerre is nézzünk, mindenhol beruházások vannak. Az északi régióban – az Isztriai-félszigeten – például 2014. júniusában nyit az első horvát aquapark. Az Aquapark Istralandiától azt remélik a horvátok, hogy nemcsak a főszezon idején lesz nagyon sikeres, hanem az aquapark szolgáltatási révén, az isztriai-szezont ki tudják tolni egészen szeptember végéig.  A remények szerint sok olasz, német és osztrák család ellátogat így az Isztriai-félszigetre még ősszel is.

A nyári turisztikai szezon kitolásán dolgozik több isztriai szálloda is. Egyre több helyen találkozunk relaxáló és orvosi kezelésekkel. Porecnél már most több szálloda komplex egészségcsomagot kínál az angol és ír vendégek részére, a repülőtéri transzfertől kezdve, a fogászati kezeléseken át, egészen a fűtött medencéig.

Délen is egymást érik a fejlesztések

Sibeniknél a törökök horgonyoztak le. A luxus jachtkikötők építésében is jártas Dogus Group teljesen átépíti a Kuline-félszigetet. Az egész félszigetből egy zárt, luxus jachtkikötőt építenek ki.  Dubrovnikban már egész éves a szezon Horvátország egyik legszebb és legkülönlegesebb városában már sikerült elérni, hogy a helyi szezon egész évre kiterjedjen.

Mivel Dubrovnik már teljesen délen van, így nagyon enyhe ott az időjárás. Már május elejétől kényelmesen nyaralhatunk itt. Az éghajlat pedig annyira kedvező, hogy akár még októberbe is érdemes egy dubrovniki nyaralást betervezni. Dubrovnik nagyon ügyesen hirdeti magát, így az elmúlt években a nyári főszezon után, filmesek jelennek meg a városban. Négy éve idejár a Trónok Harca stábja és számos más filmet is az óváros ódon, kőfalai között forgattak. Az itt nyaraló hírességek és színészek miatt, Dubrovnik mára Európa egyik legtrendibb úticéljává nőtte ki magát.

Mire számíthatunk 2014-ben?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a magyarok többsége kivár, megvárja az akciókat és a kuponos olcsó(nak tűnő) ajánlatokat. A valóság ezzel szemben az, hogy nyárra elfogynak a jó ár-érték arányú szálláshelyek. Azok maradnak akciós ajánlatoknak, amit eddig nem tudtak eladni. Érdemes tehát egy kicsit drágábban, de időben lefoglalni a szálláshelyünket. Annyi könnyedség azért van, hogy a legtöbb szállással foglalkozó irodánál, több részletben is ki lehet fizetni a nyaralást.

Árak

A Horvátországinfó Utazási Portál évről-évre figyeli az aktuális horvátországi árakat. Információik szerint ezekkel az árakkal lehet kalkulálni 2014-ben.

Autópályadíjak

Gorican (horvát határ) – Rijeka szakasz: 110 kuna (kb 4.500,- forint)

Gorican – Zadar szakasz: 162 kuna (kb 6.600,- forint)

Gorican – Vodice szakasz: 191 kuna (kb 7.800,- forint)

Gorican – Split szakasz: 222 kuna (kb 9.100,- forint)

Étkezés / strand

Nagy valószínűséggel, ezekkel az árakkal fogunk találkozni a helyi konobákban és strandokon.

csevap: 60 kuna (kb. 2.500,- forint)

rántott tintahal: 60 – 80 kuna (kb. 2.500 – 3.200,- forint)

két fős grillezett hústál: 120 – 150 kuna (kb. 5.000 – 6.000,- forint)

fél literes csapolt sör: 17 – 20 kuna (kb. 700 – 800,- forint)

napernyő / napágy bérlés: 25 kuna (kb. 1.000,- forint)

fagyi / jégkrém: 7 – 15 kuna (kb. 290 – 620,- forint)

fél napos hajós kirándulás: felnőtt 150, gyerek 70 kuna (kb. 6.100,- illetve 2.800,- forint)

További hasznos információk

Horvátország 2013. nyarán belépett az Európai Unióba, ezzel könnyebbé vált a határátkelés. Csak egy határ-ellenőrzés van (egyszerre állít meg és ellenőriz a horvát és a magyar határőr), továbbra is elég egy sima személyi igazolvány és gyakorlatilag bármennyi élelmiszert átvihetünk a határon (persze nem kereskedelmi mennyiségben).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai