hirdetés
hirdetés

Horvátország: változó áfaszabályok

Július 1-jétől Horvátország az Európai Unió teljes jogú tagjává válik. Emiatt változnak az oda üdüléseket szervező utazási irodákra vonatkozó áfaszabályok.

hirdetés

A vonatkozó jogszabályok értelmében az eddig EU-n kívüli Horvátországba szervezett utakat áfa-mentesen értékesítették az utazásszervezők, alig egy hónap múlva azonban 27%-os áfa terheli majd az utazási irodák árrését, ami a teljes részvételi díjat akár 5%-kal is megemelheti átlagos, 20%-os árrés esetén, feltéve, hogy az utazási iroda az áfa-kezelés változása miatt árat emel, nem pedig a meglévő árai alapján kalkulált árrés terhére veszi figyelembe az áfát.

Az EU-n belüli áfa-szabályok szerint ugyanis a fizikailag harmadik ország területén teljesülő utaztatások adómentességet élveznek, míg ez az adómentesség az Unión belüli – így július 1-jétől a horvátországi – utaztatásokra nem vonatkozik, következésképpen az utazási irodák az Unió területére szervezett utak kapcsán az árrésükből a saját tagállamuk által alkalmazott áfa-kulccsal kalkulált áfát kötelesek fizetni - magyarázták kérdésünkre a NAV illetékesei. Ugyan a Horvátország uniós csatlakozása miatt lehetett és kellett is készülni az árak változására az egyik piaci szereplő szerint, azt nem lehetett megtenni, hogy az idei árakat már eleve az áfával növelve adják meg.

Ahogy az utazási szerződést szabályozó rendelet szempontjából az is aggályos, hogy az árakat év közben változtassák meg. De a helyzet ellentmondásos, mivel nem jogszabály-, hanem a horvátok uniós csatlakozásával, egy állapotváltozás történt. Márpedig akár utóbbi forgatókönyv valósulhat meg az ország év közbeni csatlakozásával.

Azaz a július 1. előtt lekötött és befejezett utak még áfa nélkül kerültek meghirdetésre és befizetésre. Júliustól azonban az áfa-szabályok értelmében már a korábban leelőlegezett és nem megkezdett utakra is ki kellene fizetni a többletet, mivel a végszámlát az út befejezését követően állítja ki az iroda. „Jól” az jár, aki július 1. után fizet be és kezd meg bármilyen utat, mert ő már az új árat kapja. Az áfa megjelenését tehát előbb vagy utóbb az utas pénztárcája bánja.

Árnyalja a képet, hogy míg természetes személyeknek értékesített utak esetén az árrést terheli az áfa, addig jogi személyek már a teljes összeg után fizetik meg a 27%-ot. Több megszólalónk azonban nyugtatott, hogy idén még nem kell a magasabb árat fizetni. Az utaztatók 2013-ban még az árrésük terhére vállalták be a 27%-os áfát.

2014-től azonban - mint azt több utaztatótól is megtudtuk - néhány százalékos, nagyjából az idei árrés veszteségnek megfelelő drágulás várható. Vagy akár több is, mivel az uniós csatlakozással egy a piacot ismerő szakértő szerint a szolgáltatói árak is növekednek kis mértékben.

Az árrés egy ideje már nem hagy nagy mozgásteret az utaztatóknak, mivel Horvátország az utóbbi években amúgy is megdrágult. Számítani lehet arra is, hogy a horvát tengerpartra készülők egyre nagyobb számban fordulnak emiatt közvetlenül az apartman tulajdonosához, vagy cégek esetében horvát utazásszervezőhöz, kihagyva a magyar 27%-os áfát a 10%-os horvát áfáért cserébe.

Érdemes ugyanakkor azt is figyelembe venni, hogy a horvát uniós csatlakozás ténye már jó ideje nem volt kérdés, csupán az időpont körül volt némi bizonytalanság, ezért már tavaly fel lehetett rá készülni.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai