Horvátország felkészült az idei szezonra

A turisták érdeklődése évek óta töretlenül nő Horvátország iránt. 2004-ben a magyar turisták száma 400 ezer volt, honfitársaink 2 100 000 vendégéjszakát töltöttek el a szomszédos országban, a növekedés a vendégszámot tekintve 13 százalékos, a vendégéjszakáknál 10 százalékos.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

2003-ban a horvát Állami Statisztikai Ügynökség adatai szerint összesen 8 877 978 turista látogatott az országba, közülük 7 408 590 volt a külföldi. A horvát kereskedelmi szálláshelyeken 2003-ban 46 635 139 vendégéjszakát regisztráltak, ezek 88,6 százalékát külföldi vendégek töltötték el. Tavaly összesen 8 millió külföldi turista látogatott az országba, ami 7 százalékos növekedést jelent a 2003. évihez képest. A külföldi vendégéjszakaszám 43 millió volt, ami 3 százalékos bővülést jelent az előző évihez képest – tudtuk meg a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti irodájától. 7,9 milliárd dollár bevétele származott az országnak a turizmusból 2003-ben, tavaly 8,45 milliárd dollárt tettek ki ezek a bevételek.

A turistaforgalom évek óta tartó növekedése lehetővé tette, hogy folyamatosan modernizálják a turisztikai infrastruktúrát Horvátországban. A közutak, autópályák fejlesztésére jellemző, hogy 2001 és 2005 között 450 kilométer hosszúságú autópályát és 81 kilométer autóutat építettek Horvátországban. Az idén nyáron már autópályán lehet haladni a magyar határtól Rijekáig, illetve Splitig, és az Isztriát átszelő autópálya egy szakaszát is lehet már használni Rijeka és Rupa között.

Szállodai fejlesztések

A szállodai infrastruktúrát is a minőségi fejlesztés jellemzi az utóbbi években. Az idén három világmárka, a Hilton, a Regent és a Savoy jelenik meg Horvátország három városában, Dubrovnikban, Zágrábban, illetve Opatijában. Az idei szezonra Dubrovnikban teljes átalakítás után megnyílik a négycsillagos Dubrovnik Palace szálloda. Az Isztrián tavaly óta összesen 1,2 millió eurót költöttek turisztikai fejlesztésekre, ezek elsősorban már meglevő létesítmények felújítását jelentik Umagon, Porec-ben, Vrsarban, Pulán és Rovinjban. Sok megújult létesítményt találnak idén a turisták Dalmációban is. Sibenikben megfiatalodott a Solaris, Zadarban a Borik üdülőkomplexum, Primostenben pedig a szállodák, a kemping és a kikötő. Az idén a szervezett turizmus 160. évfordulóját ünneplő Opatijában is számos újdonság várja a vendégeket.

400 millió euró a szezon előkészítésére

Az idei szezon sikerének érdekében mintegy 400 millió eurót invesztálnak a horvát turizmusba. Az összeg felét Isztria megyében költik el, közel 186 millió eurót szánnak az idegenforgalomhoz közvetve vagy közvetlenül kapcsolódó isztriai turisztikai termékek, a szálloda szektor, valamint a falusi turizmus fejlesztésére. A Tengermellék- fennsík megyében mintegy 132 millió eurót szánnak a szállás infrastruktúra bővítésére és a turistaközpontok rendezésére. A harmadik helyen Dubrovnik-Neretva megye áll, amely 111 millió eurót használhat fel a szálláskapacitások renoválására, valamint az eddigi krónikus szálláshiány enyhítésére. Split-Dalmát megye az idén 35 millió euróra számíthat főként a már meglévő szálláshelyek minőségének fejlesztésére, Zadar és Šibenik-Knin megyében összesen 27 millió eurót szánhatnak a szálláshelyek és turisztikai termékek korszerűsítésére. Lika-Senj megye 16 millió eurót kapott a teljes körű infrastruktúra fejlesztésére, valamint új kapacitások létrehozására.

Rovinji beruházások

Az Adria Resorts idegenforgalmi és szállodavállalatot is működtető rovinji Adris-csoport nemrégiben jelentős turisztikai beruházásokat jelentett be: Rovinj Riječ Monte Mulin városrészében négycsillagos szálloda-apartman telepet építenek, amelynek várható költsége 250 millió euró. Az idén, az első szakaszban 50 milliót invesztálnak az új turistafalu építésére. A fejlesztés második szakaszában a Monte Mulin városrészben hozzákezdenek a Hotel Montauro átalakításához. A Hotel Parkot teljesen felújítják belülről, és új szárnyat is építenek hozzá.

Megújuló kempingek

Az Umagban székelő Istraturist a szolgáltatások minőségének további javítását célzó befektetésekbe kezdett. A főként a kempingek minőségi fejlesztését előirányzó invesztíciók értéke eléri a 12,5 millió eurót. Az Istraturist az elmúlt öt év során mint egy 76 millió eurót fektetett be a szálláshelyek felújításába és a szolgáltatások bővítésébe. Idén az autóskempingeken a sor, amelyek renoválására mintegy nyolcmillió eurót szánnak. Az Istraturist legnagyobb kempingje, a Ladin gaj felveszi a Camping Park Umag nevet és négycsillagossá lép elő, míg a Finida, a Stella Maris, a Pineta és a Kanegra kempingek háromcsillagos besorolást kapnak. A Porec és Novigrad között található, háromcsillagos Lanterna Kemping számos, a gyermekek számára készült létesítménnyel bővült az idén. Így készült el a gyermekjátszótér és több gyermekmedence. A kempingben egyetlen hazaiként a Vivaldi Travel üzemeltet telepített sátrakból álló tábort, amely a gyermekes családok kedvelt célpontja.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.