Horvátországban is hódít a glamping

Panorámamosogató kilátással az Adriára, a sátor előtt saját terasz fabútorokkal, gyerekeknek élménycentrum – a kempingezés új dimenzióját ismerhette meg munkatársunk a szezon előtt Horvátországban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Európában ma újra hódít a kempingturizmus. A szállodákat, kempingeket és apartmanfalvakat üzemeltető, Valamar Riviera horvát óriáscég tavaly 53 millió eurós befektetéssel újította meg kempingjeit. A csoport jelenleg 30 hotel és 13 kempinghely, összesen 48 ezer fős kapacitás felett rendelkezik Horvátországban, az Isztrián, Krk szigeten és Dubrovnikban.

Az új Valamar-kempingélmény alapvetően széles körű és luxusszínvonalú szolgáltatásokból áll. Vendégeink elsősorban Németországból, Hollandiából érkeznek, de szeretnénk, ha még többen jönnének Olaszországból és a közép-európai országokból, így Magyarországról is – emelte ki kérdésünkre Nives Matić, a Valamar-csoport munkatársa. De nézzük meg közelebbről, miből áll az új típusú kempingélmény!

Minősítés, infrastruktúra

A Valamar minden egyes egységében jól látható és érthető feliratok, információs táblák kalauzolják a vendégeket. A csoport kempingjei mind minősítve vannak, a négy-öt csillagos kategória színvonalát szolgáltatásaikban is képviselik. A gondozott kempinghelyek mindegyikén víz- és áram-, egyes helyeken csatornacsatlakozó is található. Széles utak, gondozott környezet, hangulatos esti világítás jellemző. A közlekedést, csomaghordást elektromos kisautók segítik.

Élményszerzés minden szinten

Vadonatúj panorámás mobilházak is bérelhetők a kempingek legnyugodtabb részén. A panorámaházak mindegyike légkondicionált, két szobával, két fürdőszobával. A mobil házakhoz konyha, étkező és egy hatalmas, nagyrészt tengerre néző panorámaterasz is tartozik.

A luxussátrazás élményét nyújtó trendi kempingezés, a glamping mindenkit elvarázsol. Nem véletlenül ruházott be a cég több glampingre is, sőt glampingfalvakat hoztak létre a kempingeken belül. Tiszta natúr faillat, természetes anyagok, a trópusokat idéző világos, könnyed és elegáns stílus, belső ponyvával elosztott hálóterek, konyha, WC, fürdőszoba és óriási terasz szintén natúr fabútorokkal, függőfotellel és fantasztikus tengerparti panorámával – ez jellemzi a Valamar glampingjeit.

Teljesen új, korszerű és tágas vizesblokkokat húztak fel a kempingekben, illetve felújították a régi mosdókat is, ahol a tisztálkodás és a mosogatás is külön élménnyé válik. Kényelmes és szeparált zuhanyzó- és mosdófülkék, mosógépek, gyerekmosdórészleg, több kempingben tengerre néző „panorámamosogatók” kápráztatják el a vendégeket.

A Valamar kempingjeiben külön élménycentrumokat hoztak létre a gyermekeknek, vízi csúszdák, élmény- és kalandparkok, csinos, gondozott játszóterek, kreatív workshopok és animációs foglalkozások várják nemcsak a kisebbeket, de a tinikorosztályt is.

Ezek azok a szolgáltatóelemek, amelyeket sok tengerparti szálloda megirigyelhetne, ugyanakkor a kempingezés élményét maximálisan kényelmessé teszik. Szauna, masszázsszalon, panorámás medencék, uszoda, napernyős fekvőágyak és pihenőpamlagok, a Camping Krkben még tengerparti masszázs is rendelhető.

Főzhetünk is, de minek?

Nem hiányozhat a Valamar kempingjeiből az élelmiszerüzlet, a strandkellékbolt és a trafik sem, a kempingező itt minden szükséges dolgot kényelmesen beszerezhet.

Valamennyi kempingben magasra helyezték a gasztronómia színvonalát. Fantasztikus helyi ételspecialitások, frissen fogott halak és tengeri herkentyűk parádés választéka várja az ínyenceket, kiváló helyi borok kíséretében a kempingek éttermeiben. Biztosan sokan elcsábulnak, és a napi főzőcske helyett a kemping valamelyik éttermében vacsoráznak inkább egy romantikus naplemente díszletei előtt.

A kemping recepcióján számtalan program közül választhatunk, ilyen a borpince- és sajtműhely-látogatás, olívaolaj- és borkóstolás, városnézések, hajós túrák, kerékpártúrák, igény esetén kerékpárt is kölcsönözhetünk.

Camping Lanterna, Poreć**** – családosoknak

Poreć mellett található Isztria vezető kempingje, az egyszerre akár 11 ezer vendéget fogadó, 3,2 kilométer hosszú tengerparti szakasszal rendelkező, négycsillagos Camping Lanterna, amelybe az utóbbi két évben jelentős összegeteket invesztált a csoport. Bruno Radoš, a kemping ügyvezető igazgatója elmondta, hogy igazi családi kempingként pozicionálják magukat, amihez minden feltételük meg is van. Büszkék az óriási terekre, amelynek előnyei a kempinghelyek extra méretében is megmutatkoznak.

Az új beruházással 120 ízlésesen berendezett mobilház épült gyönyörű parkos környezetben, amelyek egy része a tengerészstílusban kialakított új Marine Village-ben, a tágasabb belső térrel rendelkező prémiumkategória pedig a szintén új Mediterranean Garden Premium Village-ben található. Felszerelésük minden igényt kielégít: valamennyi ház légkondicionált, egységesen két szoba, fürdőszoba, konyha, étkező és nagy terasz biztosítja a kényelmet.

Kedvencünkké a mobilházak és a sátorozás élményét összekapcsoló új glamping vált, amelyekből idén hét új egység nyílt meg a látogatók előtt, így a 14 sátorkunyhó már egy egész glampingfalut alkot. A tengerparti panorámával rendelkező luxussátrak belső ponyvával szétválasztott, két külön „szobával”, zuhanyzóval, WC-vel, konyhával, étkezővel, terasszal rendelkeznek a mobilházakhoz hasonlóan, azonban itt minden fából és természetes anyagokból van.

A kempingben új családi aquaparkot hoztak létre, és a korábbi nagy, sós vizű úszómedencét is korszerűsítették. Finom homokos tengerparti szakaszt avattak fel a kisgyermekesek legnagyobb örömére, a vizesblokkok is megújultak.

Az állatbarát kempingben jelentős területet biztosítanak a kutyás vendégeknek, a tengerparton is külön kijelölt szakaszokat vehetnek igénybe. Ezek mellett hét étterem, bárok, élelmiszerbolt, zöldség- és gyümölcspiac, pékség áll a vendégek szolgálatára.

Miért tetszett?

• nagy terek sok zöld, óriási partszakasz
• tágas, tiszta, ízléses vizesblokkok
• családi szolgáltatások, aquapark, gyerekbirodalom
• panorámás Trattoria
• hatalmas mobil házak gyönyörű, parkos környezetben
• kutyabarát vendégfogadás
• tengerparti glampingélmény

Camping Krk***** – a szabadtéri hotel

Horvátország 1100 szigete közül Krk a legnagyobb, amelyet aranyszigetnek is neveznek változatos látképe, gazdag természeti és kulturális öröksége miatt. Az olívaolajat itt egykor fizetőeszközként is használták, és ma is nagy megbecsülésnek örvend, akárcsak a helyi sajt és bor. Az adriai part első ötcsillagos kempingje sem véletlenül található itt. A teljesen felújított, édenkerthez hasonlítható ökokempingben szinte minden kényelmi szolgáltatás megtalálható, a tengerparti éttermektől a pékségig.

A kemping különleges attrakciója a gyerekek számára épült vízi park, a felnőttek pedig a pazar day spában relaxálhatnak. Masszázs rendelhető a tengerpartra is. Pazar látvány nyílik a helyi specialitásokat kínáló étteremből a tengerre.

Az ökojelleg a víz újrafelhasználásában, a napkollektorrendszerekben és a fűtésben is megnyilvánul. Idén adták át a 63, fantasztikus panorámájú mobilházzal berendezett Bella Vista Premium Falut. A falu a faluban koncepció jegyében a kempingen belül külön check in, saját uszoda, törülközőszolgáltatás és játszótér is található. A csomaghordást és közlekedést elektromos kisautókkal segítik. A naturistákat fürdőruhamentes FKKstrandszakasz várja.

Kedvencünk a panorámás mosogató, ahol még az edények tisztogatása is élménnyé válik. Egyedi, szeparált fésülködő- és zuhanyzófülkék, gyermekeknek pedig alacsony és tükrökkel berendezett színes gyermekmosdók és WC-k állnak rendelkezésre.

Miért tetszett?

• minden közel van, gyalog is bejárható
• tengerparti kilátás, panorámás mobilházak és kempinghelyek
• gondozott környezet, gyönyörű növények
• extra szolgáltatások, szállodai kényelem
• a gyermekekre mindenhol gondoltak
• kristálytiszta tenger és tengerpart
• vadonatúj panorámás mosogató és vizesblokkok

Camping Ježevac**** – pár lépés Krk központja

Alig egy rövid séta Krk történelmi város központjától a négycsillagos Jezevać kemping. Itt nem történt nagy beruházás, mégis minden megvan, ami egy feledhetetlen adriai kempingélményhez szükséges. Szép, gondozott, gyönyörű ősfás környezet, mediterrán növényekkel, sátorhelyek, mobil házak, bár és étterem közvetlenül a tenger közelében, a vizesblokkok pedig újszerűek és tiszták. A gyerekekre itt is külön gondoltak, helyes kis gyerekmosdók és játszótér is található a kisemberek részére – mondta büszkén Jelica Jurjević, a Camping Ježevac front desk managere. Kedvencünk a mediterrán kert és az ősfás környezet.

Miért tetszett?

• alig néhány lépésre van Krk városától
• a tengerpart közvetlen közelében van
• tiszta, egyszerű és természetes
• a vizesblokkok is tökéletesek

Naturist Camping Bunculuka

A Valamar 13 kempingje közül három textil-, azaz fürdőruha- és ruhamentes övezet, magyarul nudistakemping. Ezek a helyek a legcsodálatosabb természeti környezetben vannak – hívta fel figyelmünket Kristina Parčić, a Camping Bunculuka front desk managere. Kedvencünk a bár, ahol a mesébe illő panoráma mellett finom gyümölcstálakat és koktélokat szolgálnak fel.

Miért tetszett?

• sziklás, vadregényes táj
• jól el lehet bújni a külvilág elől
• szabadon választható sátorhelyek
• rendkívül kedves a személyzet

 

A minőség ára

Kategóriák szerint változnak a kempingekben az árak, amelyeket alapvetően a sátor- vagy lakókocsihelyek és mobilházak mérete, illetve a tengerhez való közelségük és a panoráma határoz meg. Mindemellett a szezonon belül is különbségek vannak, a legtöbb kempingnél négy-öt különféle időszakot különböztetnek meg.

Főszezonban, amely július elejétől augusztus végéig tart, a sátorhelyek átlagosan körülbelül 20-30 euró/éjszaka áron mozognak a szolgáltatások függvényében, és ehhez jön még a személyenkénti díj, amely 8–10 euró/fő, a gyermekeket pedig általában fél áron vagy ingyenesen fogadják, a háziállatokért is csökkentett tarifát számolnak. A mobilházak árai borsosabbak, de a kínált szolgáltatásokkal összhangban vannak: 100 és 200 euró/éjszaka között mozognak, időszak és típus függvényében. A Valamar kempinghelyei és mobilházai nagyon kapósak, június elején már a nyári kapacitások 80 százaléka elkelt.

Az út a horvátországi Valamar-csoport és a BestPressStory MGM Media Optima szervezésében jött létre.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.