Hotelboom a fal tövében

Kétévente rendeznek beutaztatóvásárt Berlinben, a legutóbbi eseményre február elején lapunk is meghívást kapott. A régi-új német fővárosban megismerkedtünk néhány kiváló új szállodával, és bepillantottunk a bringabarát település mindennapjaiba is.

A visitBerlin és a TMB (Tourismus- Marketing Brandenburg GmbH) immár harmadik alkalommal rendezte meg a Pow Wow Berlin Brandenburg turisztikai szakkiállítást, workshopot és vásárt a főváros és a tartomány turizmusának népszerűsítése érdekében. A Best Western Premier Hotel MOA-ban tartott eseményen a sajtónak is bemutatták az újdonságokat, a tájékoztató után pedig a berlini turizmus új termékeivel közelebbről is megismerhedhettünk.

A rendezvényen kiderült egyebek mellett, hogy Berlinben a tavaly decemberig mért, rekordszámú – 25 millió – vendégéjszaka az év végére 27 millióra nőtt, illetve hogy a magyarok egyre inkább érdeklődnek a német főváros iránt – bár a brandenburgi régió többi részében egyelőre elenyésző a számuk. 2011-ben 40 317 vendégéjszakát töltöttek a magyarok Berlinben, 2012-ben ez a szám 44503-ra nőtt, 2013-ban pedig csak novemberig 43137 magyar vendégéjszakát regisztráltak. A magyarok átlagosan 2,7 napot tartózkodnak Berlinben, nemzetközi összehasonlításban a 20. helyen állunk a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák számának alapján.

25. ÉVFORDULÓ

Idén november 9-én lesz 25 éve, hogy lebontották a berlini falat, ebből az alkalomból pedig különböző helyszíneken jeles eseményekkel és kiállításokkal várja a régi-új német főváros a látogatókat. A rendezvények fókuszában Berlin megosztása, a hidegháború és a békés forradalom lesz. Többek között GPS-vezérelt túrákon vehetnek részt a turisták a fal mentén, de szerveznek biciklitúrákat is vezetővel vagy anélkül, de akár Trabantot bérelve is át lehet kelni az egykori határon. A belvárosban november 9. körül installációkkal emlékeznek meg a berlini fal lebontásáról, több ezer kivilágított, fehér léggömb fog megformálni egy 12 kilométer hosszú falat. A megemlékezésre kiállításokkal is készülnek. November 9-én például – egy- évnyi felújítás után – újra megnyitja kapuit a Berlini Fal Dokumentációs Központban lévő állandó tárlat. Márciustól augusztusig lesz látható a Német Történeti Múzeumban Martin Schmidt és Kurt Schwarzer fotográfusok „Colour for the Republic” című kiállítása, amely a Német Demokratikus Köztársaság mindennapi életét hivatott bemutatni. A Museum für Alltagskultur („Mindennapok Múzeuma”) pedig két lakást rendez be az 1950- es és 1970-es évek keletnémet stílusában.

KÉT KERÉKEN A VÁROSBAN

A fővárosban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kerékpáros városnézésre is, ami nem is csoda, hiszen a kerékpározás egyre inkább része a berlini mindennapoknak. A biciklivel közlekedők száma jelentősen megnőtt az utóbbi időben, mára 15%-át teszi ki a használt közlekedési eszközöknek, naponta körülbelül félmillió kerékpáros teker a fővárosban. Körülbelül 1030 kilométer hosszú bicikliút várja az ide utazókat, a hálózat kibővítése pedig jelenleg is folyamatban van. A biciklis turizmus fellendítése – és a trend követése – érdekében nem csupán bérelni lehet a bringákat, de vezetett kerékpáros túrákat is egyre többen kínálnak, illetve a városi mellett a Segway, az elektromos bicikli és a – most legújabbnak számító – háromkerekű Trikke bérlésére is sok helyen lehetőség van.

A Flat Tire Bike Tours elmondása szerint – ők bicikliket adnak bérbe és túrákat is vezetnek – a spanyol és az olasz turisták igénylik leginkább a városnézést két keréken. A szálláshelyek is egyre inkább igazodnak a biciklishullámhoz: a legtöbb hotelben lehet bringát bérelni, de már léteznek kimondottan a kerékpárosokra szabott szállások is, amelyek többek között kerékpárjavítást is vállalnak. Ilyen például a sporttematikára épülő Kolumbus Hotel, ahol akár a szobájukban is tárolhatják az utazók a biciklijüket.

BIKINI ÉS TÁRSAI

A sportos, fiatalos utazók mellett a luxusra fogékony turisták és az üzleti turisták is megtalálják a számításukat a német fővárosban. Az elkövetkező három évben várhatóan csaknem harminc új hotel fog nyílni Berlinben, néhányat már idén átadnak. Dizájnhotel nyílt a napokban 25hours Hotel Bikini néven, amely 149 szobájával és összesen száz embert befogadó három ko ferenciatermével várja az utazókat. Az épület tetején egy bárt is kialakítottak, amelyből 360 fokos panoráma nyílik a városra.

A 25hours Hotel Bikini koncepciójának része a Breitscheid téren épülő Bikini Berlin üzletközpont, az állatkert és a Kaiser Wilhelm-templom között. Az üzleteknek és éttermeknek helyet adó épület átalakításának célja a modern dizájn kialakítása a régi karakter megtartásával. Az üzletház fiatal berlini tervezők számára is biztosítani fog helyet egy egyedien kialakított üzlethelyiség rövid idejű bérlésével. A Riu spanyol szállodalánc a Kurfürstendammot választotta első Riu Plaza Hoteljének helyszínéül, amely szintén januárban kezdte meg működését. A négycsillagos szálloda 357 szobájával és hat konferenciatermével 840 vendég befogadására képes. Az új Steigenberger Hotel am Kanzleramt várhatóan májusban nyílik meg. Az első osztályú hotel a főpályaudvar és a kormányzati negyed között épül, 339 szoba, spaszolgáltatások és egy nagy konferenciaterem is lesz az épületben.

A Marriott szállodalánc legújabb brandje, a Moxy elérhető áron kínál modern berendezésű szobákat, első berlini hoteljének nyitása 2014 közepére várható az Ostbahnhof közelében.

A török Titanic hotelcsoport jelenleg két új szállodát is tervez nyitni Berlinben: 208 szobás, ötcsillagos hotellé alakítják az Állami Operaház korábbi műhelyépületét, illetve egy 388 szobás, négycsillagos szálloda is épül, mindkettő előreláthatólag nyárra készül el.

2014 második felében a Bertolt Brecht té- ren nyílik meg a kizárólag üvegből és fémből készült Leonardo Hotel Berlin Mitte, amely 310 szobával és egy 160 négyzetméteres konferenciateremmel várja az utazókat, ezenkívül egy 150 négyzetméteres VIP lounge is lesz benne. Ugyancsak az építés fázisában van már a Four Points by Sheraton Berlin Airport az új repülőtérnél, az épületben 253 szoba, két étterem és egy fitneszterem kap helyet, emellett egy konferencia- és rendezvénytermet, illetve egy businessközpontot is létrehoznak.

Köszönjük a Visit Berlin meghívását!


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.