hirdetés

HOTREC: regisztrálni kellene a turisztikai céllal bérbe adott lakásokat

A szállodaipar véleménye szerint a megosztáson alapuló gazdaság keretében működő lakások rövidtávú bérbeadása hatásainak elemzése, illetve az ilyen tevékenység regisztrációja szükséges.

hirdetés

A berlini ITB-n az OECD 2016. évi turizmustrendjeivel foglalkozó workshop keretében a résztvevők foglalkoztak a fenntartható és felelős, megosztáson alapuló gazdaság kérdéseivel.

Egyetértésüket fejezték ki az Európa Parlamentnek az Európai Bizottsághoz intézett felhívásával, hogy a megosztáson alapuló gazdaságnak a szállodaipart érintő gazdasági és szociális hatásait értékelnie szükséges.

Azon a panelbeszélgetésen, amely azzal foglalkozott, hogy a megosztáson alapuló gazdaságra milyen szabályozás vonatkozzon, a HOTREC annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy az internetes portálokon kizárólag olyan szolgáltatók jelenjenek meg, amelyek a jogi szabályozásnak megfelelően szabálykövetően működnek.

A HOTREC részéről Mr. Ramón Estalella, a HOTREC „Sharing economy” munkacsoportjának vezetője annak a véleménynek adott hangot, hogy úgy a hatóságok, mint a fogyasztók szempontjából a rövidtávra lakást bérbeadók nyilvántartásba vétele számít a helyes irányba tett lépésnek. Véleménye szerint nagyban növelné a fogyasztók bizalmát az internetes portálokon a lakásokat bérbeadásra kínáló szolgáltatók iránt, ha ott feltüntetésre kerülnének a lakások nyilvántartási számai is. Ez a megoldás a hatóságok részére is megkönnyítené, hogy eljárjanak, amennyiben a lakáskiadók a hatóságok által meghatározott követelményeket, adózási kötelezettségeiket nem teljesítik.

A megosztáson alapuló gazdaság hatásairól bizonyos regionális példák már ismertek. Egy, a közelmúltban Grant Thornton által Görögországban készített tanulmány szerint az államnak 270 millió euró adóbevételben jelentkező vesztesége keletkezett a lakások bérbeadása következtében. Meg kell jegyezni, hogy Európában a szállodaipar-vendéglátás éves teljes adóbefizetése meghaladja a 125 milliárd eurót. A HOTREC álláspontjához hasonlóan a fenti tanulmány ugyancsak megállapítja, hogy jelentős kockázatok keletkeznek a lakásokban megszálló vendégek adatainak nyilvántartásának elmulasztásában, mivel ezek általában nem felelnek meg a schengeni előírásoknak.

Christian de Barrin, a HOTREC ügyvezető igazgatója megismételte az Európai Parlament 2015. októberi felhívását, amely szerint az Európai Bizottságnak alaposan elemeznie kell a lakások bérbeadásának Európa turizmusára gyakorolt gazdasági és szociális hatásait. Véleménye szerint „az Európai Bizottságnak minél előbb egyértelműen állást kell foglalnia azt illetően, hogy milyen jogi szabályozás szükséges a lakáskiadásra vonatkozóan”.

A Turizmus Online-on nemrég számoltunk be arról, hogy az Európai Bíróság várhatóan október környékén fog állást foglalni a megosztáson alapuló gazdaságra vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatban.

(forrás: MSZÉSZ)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint szükséges az érdekképviseleteknek a mozgáskorlátozott turisták érdekeiért lobbizni?

Kiadónk társoldalai