hirdetés
hirdetés

Hungarikum lesz a békéscsabai csülökpörkölt?

Csülökfőző versennyel zárult június 16-án a négy napos Békéscsabai Sörfesztivál és Csülökparádé, amelyet több mint 50 ezren látogattak meg.

hirdetés

Bora Imre, a rendezvény főszervezője és házigazdája lapunk munkatársának elmondta: „nagyon sikeres négy napon vagyunk túl, szombaton talán kicsit kevesebben voltak, mint az elmúlt évben, de végleges adatot csak néhány nap után tudok mondani. Sok jó koncert volt, a résztvevők hajnalban alig akarták abbahagyni a táncot. A helyi Körös Volán sok kedvezménnyel járult hozzá a fesztivál sikeréhez. Aki a rendezvény karszalagját viselte a helyi járatokon ingyen utazhatott, és a távolsági járatokon is voltak engedmények."

Nemcsak az ország minden részéből érkeztek, de jöttek a határon túlról is, a Vajdaságból és Erdélyből is a vállalkozó kedvű csoportok, akik részt vettek a csülökfőző versenyen.
Kíváncsiak voltak a hazai és nemzetközi gasztronómiai szakemberek is az eseményre, többek közt Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség országos elnöke.

Őt kérdeztük meg, mi a véleménye a versenyről.

- A 34 tagú tagú zsűri nagy része a szövetség tagja, régiós pozíciót töltenek be. Az ötven évvel ezelőtt megalakult szövetség célja szerint a hagyományokat úgy őrizzük meg, hogy az új technológiai dolgokat bevonzzuk, találtunk is néhány nagyon érdekes megoldást, szép terítéseket. Kiemelt feladatunk, hogy a hagyományok ápolását még jobban promotáljuk. Támogatjuk, hogy a ma felnövő korosztályok a régi ízvilágot is megismerjék és használják. Ez a 128 étel, amit hasonló módon készül, mégse egyforma - mondta a szövetség vezetője.

A fesztiválon összesen egy tonna hús fogyott el, a versenyzők ennek több mint a felét dolgozták fel, csoportonként három csülköt kaptak, ebből készült a pörkölt.

Harmadik alkalommal rendezték meg a fesztiválon a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítást és Vásárt, amelynek során megismerkedhettek a rendezvényre kilátogatók Békéscsaba, Békés megye és a Kárpát-medence jellegzetességeivel, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival, kézműves értékeivel a környező településeken élő termelőktől egészen a nagy múltú gyártókig.

A kiállításnak a Kézműves Magyar Ízek Vásárának bemutatkozása is sikert aratott. A családi vállalkozás küldetése, hogy a tradicionális magyar élelmiszerek visszakerüljenek a boltok kínálatába, a kamrák polcaira, az asztalokra és kedvenceink listáira.

Nem csak az országban, de talán még a világon sem volt olyan sörfesztivál, ahol mintegy 100 fajta csapolt sörrel ismerkedhettek meg a látogatók. Idén a hazánkban ismert nagy sörgyárak mellett bemutatkoztak a házi kézműves sörfőzdék is, akik számos sörkülönlegességet hoznak el a fesztiválra.

A jelenlevők egyetértettek azzal a javaslattal, hogy az esemény nevét le kell védetni, és el kell érni, hogy fel kerüljön a hungarikumok közé a békéscsabai csülökpörkölt.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai