Hungarikum lett a herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka

A herendi porcelán, amely Magyarország egyik jelképe és elismert luxusmárkája, amelyet birtokolni érték és kiváltság, valamint a pálinka és a törkölypálinka, amelyet már eddig is a magyarság hungarikumaként tartottunk számon, mostaantól hivatalosan is hungarikumok – fogalmazott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság Herenden tartott ülésén.

A miniszter kiemelte: a herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka azok az első hungarikumok, amelyek egyedi értékelés eredményeként kerülnek be a Hungarikumok Gyűjteményébe. A pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeinknek is.

Fazekas Sándor véleménye szerint a világ legnagyobb kézműves manufaktúrájának dolgozói értéket őriznek és értéket alkotnak, ebben a porcelánban testet ölt a magyar géniusz. A többszáz éves kézműves közösség terméke immáron elfoglalhatja az őt megillető helyet – fogalmazott a miniszter. A manufaktúra és az itt előállított porcelánok valamennyiünk közös kincse, amelyre a magyarság büszke lehet. A most elismerést kapott mindhárom termék olyan nemzeti értékünk, amelyekre büszkék lehetünk.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. legnagyobb része a dolgozók tulajdonában van, 25 százalék plusz 1 részvény az államé. Ez is mutatja, hogy a helyi közösség és az állam együtt tud működni a fontosabb célok érdekében.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Hungarikum Bizottság döntését követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy valójában Magyarország herendikum és nem Herend hungarikum, hiszen idestova 200 éve az a kézművesség, formatervezés, technológia, amely világhírűvé tette a manufaktúrát, nemcsak Herend kincse, hanem az egész nemzeté.

A herendi porcelán a magyar örökség részét képezi 2002 óta – mondta Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, aki kiemelte: mind a mai napig kézműves, saját minőségi kontroll alatt, kizárólag Herenden készülhet ez a porcelán. A cégvezető hangsúlyozta: a manufaktúrának 64 millió különböző terméke van, a cég nyereséges és 75 százalékban dolgozói tulajdonban van.

Horváth Zsolt képviselő még a bizottság ülésén bemutatta a hungarikum mozgalom

Veszprém megyei eredményeit. Többek között hungarikum klubot hoztak létre, amelynek központja Herend lett, valamint www.szeresdamagyart.hu címmel új internetes honlapot indítottak. Kísérleti jelleggel a „Fiatalok lendületben” című program keretében értékőröket képeztek, akiknek feladatuk az értékteremtők munkájának védelme és segítése, hogy az adott termékek bekerülhessenek az értéktárba.

A Hungarikum Bizottság hónapok óta dolgozik a nemzeti értékek összeállításán. A törvény arra ösztökéli a helyi közösségeket, hogy gyűjtsék össze a környezetükben található nemzeti értékeket. A hungarikum-törvényt tavaly tavasszal fogadta el a parlament, a Hungarikum Bizottság tavaly ősszel kezdte meg működését. A listára eddig kulturális, szellemi és épített örökségek a törvény erejével kerülhettek fel, mostantól azonban „külső” kezdeményezésre is hungarikummá válhat valami: a pálinkát és törkölypálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács, a herendi porcelánt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. javasolta a sorba. A mostani döntéssel a hungarikumok száma 15-re emelkedett.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.