Húszezer vendégéjszakával nőtt Poroszló turizmusa két év alatt

Idei eredményei alapján a Tisza-tavi térség kiemelkedő településévé fejlődött Poroszló – tudtuk meg Bornemisza János polgármestertől. Ezt elsősorban a három és fél éve átadott ökocentrumnak köszönheti a település, amely ma már vonzó turisztikai látványosság.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek hatására komfortos községgé vált Poroszló. Míg 1995-ben az alföldi településen mindössze 129 vendégéjszakát jegyeztek fel, addig 2008-ban már 17 ezret. Ez akkor csúcsévnek számított. Ám azt követően a gazdasági válság kedvezőtlen hatására lényegesen csökkent a vendégéjszakák száma. 2012-ben viszont, amikor megnyitották az ökocentrumot, komoly változás történt: abban az évben 19 ezer vendégéjszakát regisztráltak, 2014-ben pedig már 39 ezret.

Ifjúsági szálló lett a régi iskolából

A fejlesztéseknek köszönhetően napjainkban már 107 magán-, valamint 11 kereskedelmi szálláshelyen fogadják a turistákat a poroszlóiak. Ezek között találhatók hotelek, panziók, sőt kemping is. Emellett a vendéglátás is folyamatos, miután az esztendő valamennyi évszakában négy étterem működik, melyekhez a nyári időszakban további kettő csatlakozik. Időközben a helyi kiskereskedelem és a szolgáltatás jelentősége is felértékelődött. Tavaly decemberben adták át a községháza mögött levő régi általános iskola felújított épületében az ifjúsági szállót. Ott az idén már sok fiatal pihenhetett, amelyre a kilátások szerint 2016-ban is nagy igény lesz.

A falu vezetője azt is elmondta, hogy a helyi látnivalók között találni az 1790-es években épített katolikus és a református templomot, továbbá a műemlék jellegű községházát is. Ez egykor jegyzői lakás és iroda volt, amelyet a következő fél évtizedben fel is újítanak. A jövő év tavaszán memegújítják a községi játszóteret is, amely nemcsak a helybelieket, hanem az érkező turisták gyermekeit is szolgálja. A háromezer lakosú Poroszlón jelenleg 91 utcában több mint 41 kilométer hosszú úthálózatot találni. Ezt folyamatosan újítják fel, aszfaltszőnyeget kapnak az utak és a járdák.

Tájház sétánnyal

Az elmúlt évek során Budapesttől Debrecenig, illetve Székesfehérvárig sok hazai, továbbá román, holland, német és svájci család vásárolt házakat a községben, melyeket felújítottak és üdülőként használják. Az épületek elsősorban nyáron telnek meg élettel, de sokan a telet is ezekben az üdülőházakban töltik. Közöttük többeknek van csónakja, a kikötőben, amely egyben turisztikai látványosság, ahol kerékpárokat is lehet kölcsönözni.

Poroszló főutcáján egy több mint százéves parasztházban várja a vendégeket a tájház, ahol a régi népi mesterségeket, a falusi élet jellemzőit mutatják be. A tájház berendezéseit a helybeliek közös összefogással gyűjtötték össze. Érdekessége, hogy az udvarán keresztül vezető sétányon csatlakozik a szomszédos ökocentrumhoz, így a vendégek mind a két létesítményt látogathatják.

Bornemisza János arra emlékeztetett, hogy a fő látványosságot jelentő ökocentrum turisztikai és rendezvényközpont, ahol az idén rekordszámú érdeklődő fordult meg, a számuk év végéig várhatóan eléri a 220 ezret. A tornyos főépületből nagyszerű panoráma tárul a Tisza-tóra és a környékre. Emellett olyan akváriumot és terráriumot alakítottak ki, amelyekben a látogatók természetszerűen láthatják hazánk hüllőit és kétéltűit. Itt idén is hétről hétre rendszeresen szervezett programokra várták a családokat, a gyerekeket, jelentős sikerrel.

További beruházások az ökocentrumban

Az önkormányzat korábban eredményesen pályázott a Tisza-tavi Ökocentrum projekt megvalósítására, amelynek értéke meghaladta a kétmilliárd forintot. Ebből több mint 1,9 milliárd forint támogatást nyertek el. A munkák 2011 elején kezdődtek, és az új létesítményt 2012. április 27-én avatták fel. A látogatóközpont mellett szabadidőparkot és állatkertet is létrehoztak.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy Poroszlón azt szeretnék, ha az ökocentrum iránti érdeklődés a jövőben is megmaradna. Ezért további fejlesztéseket terveznek, amelyekhez pályázati támogatással szeretnének forrásokat elnyerni. A tervek elkészültek és ezeknek megfelelően egy több mint kilencszáz négyzetméter területű új akváriumrendszert, valamint bemutatókat kívánnak építeni a főépület melletti zöld területen. Az új beruházások megvalósításával hozzájárulhatnak majd a Kárpát-medence, hazánk, a Tisza-tó és Poroszló turisztikai vonzerejének további növeléséhez.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.