Idén 17 millió utasra számít a bécsi repülőtér

2022. évi kilátások: a világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt nagyon alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet – 2022-ben mintegy 17 millió utas várható Bécsben.

A 2021-es válságév 10,4 millió utassal zárult a bécsi telephelyen, ami 67,1%-os csökkenést jelent a 2019-es válság előtti szinthez képest – a Flughafen Wien vállalatcsoport 13,1 millió utast regisztrált (mínusz 66,8%).

· Forgalmi előrejelzés 2022-re: a Flughafen Wien vállalatcsoport mintegy 17 millió utasra számít a bécsi telephelyen és mintegy 21 millió utasra a vállalatcsoporton belül, ami a válság előtti utasforgalom mintegy 50%-ának felel meg (2019).

· Eredménykilátások 2022-re: a repülőtérnek 2021 és 2023 között 1,3 milliárd eurós bevételkiesést kell megemésztenie a világjárvány miatt – 2022-nek gazdasági fordulatot kell hoznia – Az árbevételnek 560 millió eurót, az EBITDA-nak 172 millió eurót kell elérnie – A klímavédelmi beruházási offenzíva CO2-semlegessé teszi a repülőtér működését – A vállalkozások betelepülése 1000 új munkahelyet teremt a telephelyen.

Még hosszú a válságból kivezető út

"A légi közlekedés lassan újra magára talál: 2021-ben 10,4 millió utast regisztráltunk Bécsben, harmadával többet, mint a koronavírus első évében, 2020-ban. Az idei év első hónapjai még nagy kihívást jelentenek, de a nyári menetrend 2022. március végi indulásával az utasforgalom jelentős fellendülésére számítunk. A jelenlegi kilátások szerint a teljes 2022-es évben elérhetjük a mintegy 17 millió utast. Tehát remélhetőleg már túl vagyunk a mélyponton, és szeretném megköszönni a Bécsi Repülőtér valamennyi dolgozójának a válság teljes ideje alatt tanúsított magas szintű elkötelezettségét. Az ő erőfeszítéseiknek és valamennyi helyi partnerünk elkötelezettségének köszönhetően a Bécsi Repülőtér 2021-ben az EU legpontosabb csomópontja és Európa harmadik legpontosabb csomópontja lett. A 2022-es nyári menetrend ígéretesnek tűnik, és a jelenlegi kilátások szerint az újonnan átalakított 2-es terminált még 2022 nyara előtt újra megnyitjuk. A nagy központi biztonsági ellenőrzőpont, a világos és modern belső kialakítás, az új üzletek és gasztronómiai kínálat, valamint a 2360 m²-es, nagyon exkluzív váróterem révén utasaink a legmagasabb kategóriába tartozó környezetet tapasztalhatnak meg.” - magyarázza Julian Jäger, a Flughafen Wien igazgatótanácsának tagja.

A fordulat éve lehet az idei

"A Bécsi Repülőtérnek 2021 és 2023 között összesen 1,3 milliárd eurós bevételkiesést kell megemésztenie a koronavírus okozta válság miatt, de 2022-ben már gazdasági fordulatnak kell bekövetkeznie. Ennek alapja egy hatalmas megtakarítási program, az állami támogatás, mindenekelőtt a várhatóan 2022 márciusában véget érő, a koronavírus miatti elrendelt rövidített munkaidő, valamint az összes munkavállaló hihetetlen elkötelezettsége, amelynek köszönhetően a válságot eddig kényszerű elbocsátások nélkül sikerült leküzdeni. A 2022-es teljes évre vonatkozóan jelentős forgalom- és eredménynövekedést várunk. A válság ellenére a mintegy 20 millió eurós klímavédelmi beruházásaink teljes gőzzel folynak, amelynek eredményeképpen a Bécsi Repülőtéren Ausztria legnagyobb fotovoltaikus rendszere kezdi meg működését, és a távhőellátást CO2-semleges módon biztosítjuk. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a repülőtér működése CO2-semleges legyen" - mondta Dr. Günther Ofner, a Flughafen Wien AG igazgatótanácsának tagja.

A Flughafen Wien vállalatcsoport 2021-ben 13,1 millió utast számlált (2019-hez képest -66,8%)

A Flughafen Wien külföldi érdekeltségeit, a máltai és a kassai repülőteret is beleértve, 2021-ben összesen 13,1 millió utast regisztrált, ami 66,8%-os utasszámcsökkenést jelent a válság előtti 2019-es évhez képest.



2019-hez képest -67,1% százalékkal kevesebb utas Bécsben

A Bécsi Repülőtéren 2021-ben is folytatódott az erőteljes utasszámcsökkenés, 2021-ben 10 405 523 utast számoltak, ami a válság előtti (2019-es) szinthez képest még mindig 67,1%-kal kevesebb. 2019-hez képest mind az átszálló utasforgalom (-65,0%), mind pedig a helyi utasok száma (-67,7%) csökkent. A fel- és leszállások száma 58,2%-kal csökkent, a helykihasználtsági mutató pedig 14,8%-kal 62,5%-ra esett vissza. A teherszállítás volumene 2021-ben 7,9%-al csökkent.

A nemzetközi érdekeltségek alakulása

2021-ben a Flughafen Wien vállalatcsoport nemzetközi érdekeltségeit is még súlyosan érintette a Covid-19 járvány: a Máltai Repülőtér 2021-ben 2 540 335 utast regisztrált, ami 2019-hez képest 65,2%-os csökkenést jelent. A Kassai Repülőtér által 2021-ben regisztrált 166 515 utas 2019-hez képest 70,0%-os csökkenést jelent.

Előrejelzés az utasforgalom alakulására: mintegy 21 millió utas várható a teljes Flughafen Wien vállalatcsoportban, és mintegy 17 millió utas a bécsi telephelyen.

2022 fellendülést hoz, de továbbra is kihívást jelent: míg a jelenlegi kilátások szerint az első három-hat hónap még gyenge lesz, a nyártól és az év második felében jelentős utasszám-növekedés várható. 2022-ben a Flughafen Wien mintegy 17 millió utasra számít a bécsi telephelyen, a Flughafen Wien vállaltcsoport pedig (részesedéseivel együtt) mintegy 21 millióra.

Idei pénzügyi kilátások

a Flughafen Wien vállalatcsoport szilárd gazdasági alapjának köszönhetően jól átvészelte a jelenlegi válságot. A jelenlegi kilátások szerint 2022-re 560 millió euró körüli bevétel, legalább 172 millió eurós pozitív EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) és legalább 20 millió eurós pozitív éves nettó nyereség várható. A vállalat nettó adósságállománya várhatóan 50 millió euró alá csökken. A beruházások összege mintegy 84 millió euró lesz.

Több kényelem az utasok számára: új bevásárló és gasztronómiai kínálat, valamint az újonnan átalakított 2-es terminálon 2360 m²-es exkluzív váróterem és központi biztonsági ellenőrzés

A Bécsi Repülőtér működése a terminálon az Osztrák Szövetségi Haderő, a határrendőrség, a légitársaságok és a kiszolgáló ügynökök által gondosan ellenőrzött, egyre sűrűbb csúcsforgalom, a változó menetrendek és a szigorú utazási szabályok jelentette jelentős kihívások ellenére eredményes: 2021-ben a Bécsi Repülőtér számított az EU legpontosabb csomópontjának és Európa harmadik legpontosabb csomópontjának. Az utasok számára számos újítás létezik: A 3-as terminálon olyan új üzletek és éttermek nyíltak, mint az AÏDA, a Manner, az 1837-es bécsi söröző és a dean&david, 2022-ben pedig a sztárszakács Wolfgang Puck és a Bieder & Maier kávémárka, valamint a Veganista/LaLa és a Trześniewski által fémjelzett nevezetes éttermek következnek. A jelenlegi kilátások szerint az újonnan átalakított 2-es terminál még 2022 nyara előtt megkezdi működését. Az új központi biztonsági ellenőrzés, valamint az új bevásárló és gasztronómiai kínálat mellett mindenek előtt a 2360 m²-es új, a repülőtér forgalmi előterére néző előcsarnok lesz a fénypont.



Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.