Idén 8 cég kapta meg a Grennovációs Nagydíjat

Az Élelmiszer szaklap csütörtökön átadta a II. FMCG Greennovációs Nagydíj pályázat díjait. A Kiemelt fődíjat idén a COOP Szeged nyerte el.Öt első helyezést és két különdíjat is kiosztottak az ünnepélyes díjátadón. A díjátadóra az Élelmiszer szaklap hagyományos tavaszi konferenciájának, az Élelmiszer Akadémiának záró eseményeként került sor március 7-én, Budapesten.

Az immár második alkalommal meghirdetett  Greennovációs Nagydíj pályázatra idén 5 kategóriában lehetett nevezni. A Greennovatív gyártó, Greennovatív termék, Greennovatív kereskedő, Greennovatív szolgáltatás és Greennovatív aktivitás,promóció kategóriában  összesen 18 pályázatot értékelt a neves zsűri. 

Idén a bíráló bizottságban a Nemzeti Innovációs Hivatal részéről Horváth Csaba, a Belkapcsolatok Főosztályának főosztályvezetője is részt vett. A díjátadón Szabó Anita, főosztályvezető helyettes méltatta a Greennovációs Nagydíjon induló pályázatokat. - A fenntarthatóság ma már elodázhatatlan kötelessége a vállalatoknak - nyitotta meg a díjátadót, majd hozzátette, hogy a pályázaton indulókat a Hivatal szívesen megismerné,  és további együttműködéséről biztosította a pályázó cégeket. 

- Idén a gyártói és a kereskedői kategóriában volt a legszorosabb a mezőny, mindegyik pályázat azt mutatta, hogy a napi fogyasztási cikkek piacán jelenlevő vállalatok egyre tudatosabban alkalmazzák a fenntarthatósági elveket, és egyre többet foglalkoznak a zöld innovációkkal, ami azt is jelenti, hogy élen járnak energiamegtakarításban és a rendelkezésre álló erőforrások optimális, fenntartható felhasználásában - mondta Gyaraky Zoltán, a bíráló bizottság tagja, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Főosztályvezetője, majd röviden bemutatta a pályázatokat.

A zsűri kategóriánként egy első helyezést osztott ki, ezenfelül egy pályázatot Greennovatív ötlet díjjal jutalmazott; ezenfelül átadásra került az Élelmiszer szaklap különdíja, valamint az idei pályázat legmagasabb pontszámát elért Kiemelt fődíja is.

A nyertes pályázatok a következők:

KIEMELT FŐDÍJ

COOP Szeged Zrt.
"Fókuszban a környezettudatosság a COOP Szeged Zrt." c. pályázata

 Greennovatív gyártó kategória

Unilever Magyarország Kft.
Korszerű hűtőház építése az Unilever Magyarország Kft. veszprémi jégkrémgyárában  c. pályázata

Greennovatív termék kategória

AGRO.bio Hungary Kft.
Egészséges, stessztűrő növény - fokozott termésbiztonság - jobb minőségű élelmiszer-alapanyag   c. pályázata

Greennovatív kereskedő kategória

Tesco - Globál Áruházak Zrt.
Szelektív hulladékgyűjtési projektek
(A Tesco két pályázatot nyújtott be, a kettőt összességében értékelte a zsűri.)

Greennovatív szolgáltató kategória

LHG Kft.
IHHT rendszer - Integrált Hibrid Hőszivattyús Természetes kötegű kalorikus rendszer   c. pályázata

Greennovatív aktivitás, promóció kategória

Bell and Partners Kft.
Zöldlista vásárló program   c. pályázata
(Megbízó: Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség)

Greennovatív ötlet Különdíj

CHEP Magyarország Kft.
Mitől "zöld" a kék?   c. pályázata

Élelmiszer szaklap Különdíj

Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt.
Greennováció a TetraPak Csomagolóanyag Gyártó Zrt-nél  c. pályázata  

Ács Dóra, az Élelmiszer szaklap főszerkesztője gratulált a nyerteseknek és elmondta: - Nagyon örülünk, hogy ezekben a válságos időkben is (vagy talán épp ennek köszönhetően) ilyen sok cég gondol a jövőre, hiszen a pályázatokból kiderült, hogy mind a gyártók, mind a kereskedők, de még az agrárium és az ipar más területein tevékenykedő cégek is milyen óriási erőfeszítéseket tesznek a fenntarthatóbb működésért.  - Látszik, hogy a greennovatív gondolkodás igenis foglalkoztatja az FMCG-szektort és reméljük, hogy jövőre még több, még tartalmasabb pályázatokat értékelhetünk - zárta a díjátadót Ács Dóra, főszerkesztő.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.