hirdetés

Idén is bejött a papírforma: nyertek a rohanógépek

Bár volt remény arra, hogy idén végre a vitorlázó tudásé lesz a főszerep, azonban az időjárás megkegyelmezett a rohanógépeknek, és ismét ezek a hajók futottak be az első helyeken. Helyzetjelentés a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjról.

hirdetés

Frissítve. Litkey Farkas Festipay nevű katamaránja nyerte a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjat. A csapat Keszthely előtt vette át a vezetést és nem is engedte ki kezéből a balatonfüredi célig. Ezzel Litkey Farkas tizenkettedik győzelmét szerezte a tókerülő versenyek történetében. A győztes idő 8 óra 34 perc 06 másodperc, ami több mint egy órával elmaradt a korábbi rekordidőtől. A második helyen a rekordot tartó kétárbocos katamarán, a Fifty-fifty végzett, Józsa Márton kormányzásával. 

Az előrejelzések szerint a regatta teljes ideje alatt várható erős szél jóvoltából embert próbáló körülmények vártak a mintegy 2.500 hajósra. Ráadásul már szerda este komoly károk keletkeztek néhány hajóban, amelyek a Balaton északi partjára lecsapó, időnként több mint száz kilométeres szél következtében még a kikötőben sérültek meg. Azonban a megjósolt viharos szél eddig elmaradt, a kezdeti 6-8 csomós erősségű szél megszelídült, így a gyors katamaránok (amelyek túl nagy szélben gyakorlatilag "meghalnak") rekordközeli időt futhattak a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon.

Keszthelynél a tizenegyszeres győztes Litkey Farkas vezeti a versenyt, mögötte korábbi hajója, a rekordtartó Fifty-Fifty következett, Józsa Márton kormányzásával. 

Jelenleg a Fifty-Fifty vezet
Jelenleg a Fifty-Fifty vezet

A versenyről azt hittük,  hogy végre nem a verhetetlen fő esélyesekről szól, hanem arról, hogy melyik legénység és hajó képes arra, hogy az embert próbáló körülmények között biztonságosan vitorlázva tegye meg a versenytávot, a légvonalban mintegy 155 kilométert. Azonban az időjárás eddig kegyes volt a versenyzőkhöz, és végülis ismét a rohanógépeknek kedvezett.

Fotó: MTI - Szántó Áron
Fotó: MTI - Szántó Áron

A Magyar Vitorlás Szövetség és partnerei, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata előre bejelentette, hogy a bajba kerülő hajók gyorsan segítséget kapjanak. Folyamatos ügyeletet tartanak a verseny teljes időtartama alatt, és motorosaik készenlétben állnak arra, hogy részt vegyenek a mentésben, amennyiben erre szükség lesz.

A Kékszalag regattát 1934 óta tradicionálisan ugyanazon a távon futják. A hajók Balatonfüred elől rajtolnak, innen keleti irányba vitorláznak Balatonkenese felé. A következő úticél Siófok, majd a Tihanyi-szoroson áthajózva a Balaton nyugati végében, Keszthely előtt kerülnek meg egy bóját, mielőtt visszavitorláznak Balatonfüredre. A verseny szombat reggel 9 óráig tart. Az Országos Meteorológia Szolgálat a verseny teljes tartamára erős észak-északnyugati szelet vár, amely csak a jövő hét elején mérséklődik. 


Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Kékszalag Sajtóközpont)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai