hirdetés
hirdetés

Idén is érdemes a Balcsira utazni

A Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága 3 napos tanulmányi utat szervezett közel 20 újságírónak, hogy megmutassák: a Balaton több mint strandolás. 

hirdetés

Nem csak nyáron, és nem csak a vízpart miatt érdemes a magyar tengerre látogatni. A szervezők célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az előszezoni programlehetőségekre, és megismertessék a régió attrakcióit és újdonságait.

Elsőként a 6 milliárd forintból megújuló siófoki Fő teret, illetve a város jelképének és turisztikai attrakciójának számító Víztornyot néztük meg, amely a felújítás után – megépülésének 100. évfordulóján - június 21-én nyílik meg. „Két panorámalifttel lehet majd feljutni a kávézóba, valamint a folyamatosan körbeforgó, interaktív helyiségbe” – árulta el Hoffmann Henrik, a Balaton Regionális TDM szövetség elnöke.

Ezután Balatonszárszón, a frissen felújított József Attila Emlékmúzeumnál Mikulcza Gábor önkormányzati képviselő arról beszélt: a turistacsalogatáshoz egyedi attrakciók is kellenek - Szárszón a múzeum mellett ilyen például az egész nyáron nyitva tartó Csukás Színház és a krokodilfarm. Csapatunk Balatonföldváron ebédelt Fekete Tamás társaságában. A Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület alelnöke a kiemelt rendezvényekre - Pannónia Fesztivál, I. Balatoni Halásznap, Térzene Fesztivál - hívta fel a figyelmet. Ezután egy tradicionális pince partyra voltunk hivatalosak, amelynek részeként Balatonfenyvesről kisvonattal indultunk a Nagybereken át egy hangulatos borkóstolóra, majd azt követően lovaskocsival érkeztünk meg a somogyszentpáli öreg pincesorra, ahol többek között pálinkával és pörkölttel vártak minket (és várják mindazokat, akik befizetnek erre a hangulatos programra). A harmonika- és nótaszóval kísért ott tartózkodásunk alatt az is kiderült: a Nagyberek területén Uniós forrásból 52,7 kilométernyi gyalogos, nordic walking és kerékpáros túraútvonalat jelölnek ki.

A második nap reggelén dottóval „száguldottunk” Zalakaros virágos utcáin a Gránit Gyógy- és Termálfürdőig. Dr. Burján Richárd vezérigazgató a július 1-jén nyíló Gyermek Vízivilágról beszélt (300 millió forintos beruházás), amely 60 élményelemet, kalandparkot, tematikus játszóházat stb. kínál majd, 2013-ban pedig megnyitják Nyugat-Magyarország legmodernebb szaunavilágát.

Keszthely volt a következő állomás. A város több újdonsággal is büszkélkedhet, például megújul a történelmi belváros, és új díszekben pompázik majd a parti sétány, illetve a móló környéke. A Festetics kastély és a Helikon Kastélymúzeum körül is nagy a sürgés-forgás. Pálinkás Róbert igazgatótól megtudtuk, hogy a Múzeumok Éjszakáján megnyit az 1880-as években épült Pálmaház (szerencsére betekinthettünk a „kulisszák mögé”), a kocsi- és hintómodell kiállításra viszont már lehet jegyet váltani. Csapatunk sportosabb része Keszthelyről áttekert Hévízre. A nyugat-balatoni régióban a helyi TDM szervezetek között kerékpárkölcsönző hálózat épül ki, és mi az elsők között próbálhattuk ki, működik-e mindez a gyakorlatban? Jelentjük, igen! A turisták a Tourinform irodákban kölcsönözhetik ki a bicajokat, és vagy ugyanott, vagy a térség egy másik Tourinform-jában adhatják le.

Nézze meg galériánk képeit!

Júniustól a West-Balaton kártyarendszerbe Hévíz és Zalakaros szolgáltatói is bekapcsolódnak: 10-25%-os kedvezményt lehet igénybe venni náluk. Naplementekor a legizgalmasabb állomás következett: a hőlégballonozás. Páran a földön maradtak (szigorúan csak azért, hogy lentről is meg legyen örökítve az élmény és a kollégák arca), a többség azonban 1000 méter magasról csodálta a balatoni panorámát.

Az utolsó napot a tapolcai tavasbarlangnál kezdtük, amely minden eddiginél szebb fényekkel, látvánnyal várja a látogatókat. Tényleg gyönyörű, ahogy a barlang belső, meleg színei csodás egységbe olvadnak a kristálytiszta, áttetsző sekély kis patak világoskék színével. Ezek után egy hivatalos esemény következett: a Magyar Turizmus Zrt. és a Kékkúti Ásványvíz Zrt. jelenlétünkben írt alá egy közös szándéknyilatkozatot, miszerint a jövőben együtt népszerűsítik a Balatont és a Balaton-felvidéket. Utolsó programunk ott zajlott ahol a madár, pontosabban a térerő sem jár: a Nagyvázsony és Vigántpetend közötti erdőben található Balaton-felvidéki Erdei Iskola látott minket vendégül.

Hazafelé megállapítottunk - és ez nem közhely, hiszen mi magunk vagyunk az élő példái - : Balatonon tényleg minden megtörténhet földön, vízen és még levegőben is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!