Igazi éttermet álmodnak Füreden

Új filozófiával, séffel és ételekkel mutatkozott be a szakmai sajtó előtt a hétvégén a füredi Hotel Silver Resort külső vendégek számára is nyitott vízparti étterme. Az eddig Sunset néven működő üzlet nevet is változott, Eszencia Étterem és Borbár néven szeretnének bevonulni a magyar gasztronómiai történetbe.

A szombat esti bemutatón az újságírókat köszöntötte a város polgármestere és egyben a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, dr. Bóka István is. Mint mondta, vannak a városban olyan éttermek, amelyek kiválóan ellátnak széles rétegeket, de ő hosszabb távon drukkol ahhoz, hogy Balatonfüreden legyen egy olyan igazán rangos étterem is, amilyen például Balatonszemesen van. Kellene egy olyan, amelyik igazán meg tudja személyesíteni Balatonfüredet a kultúra és a művészetek városaként.

A 2006 decemberében megnyitott wellness-konferencia szállodát bemutató Rádóczy Andrea tulajdonos-igazgató elmondta, hogy egész éves nyitva tartással 50-51 százalékos kihasználtságot tudnak produkálni. A két éttermük közül az a la carte rendszerben működőben a korábbihoz képest valami újat szeretnének megvalósítani. Ehhez a gasztronómia megújítása mellett a borkínálaton is módosítani kellett, amihez partnerre találtak a Balatoni Borgalériában.

Az új filozófiát bemutató Tompa Imre - alias Tompadoctor - úgy vélte, hogy óriási potenciál van a magyar gasztronómiában. Bár vannak változások, még ma is kevés az élményt adó étterem, az olyan hely, ahová visszajön a vendég azért, mert olyan ízeket kap, amilyeneket máshol nem. Az Eszenciából ilyen helyet szeretnének csinálni, mondta. Ehhez el kell felejteni mindent, amit régen balatoni gasztronómiának neveztek. Igaz, nem egyszerű csúcséttermet üzemeltetni, mivel itt a tóparton is, mint Magyarországon mindenhol, örök probléma a jó minőségű és friss alapanyag napi beszerzése, ami a jó konyha alfája és omegája.

Mindenképp terroir-gasztronómiában kell gondolkodni, ahogy az igényes borászok is a tájat, a talajt, a klímát és a kulturális tradíciót magába olvasztó egyedi, máshol fel nem lelhető borokban, terroir-borokban gondolkodnak. Helyi alapanyagokból kell a nemzetközi gasztronómia tudásbázisán és innovációs készségével magyar konyhát csinálni, és példátlan, egyedi, sehol máshol nem létező ízeket kell létrehozni.

A borokkal kapcsolatos elképzelésekről szóló Bende Richárd, a Balatoni Borgaléria vezetője úgy vélte, hogy a balatoni bor a régió tizenkéthónapos terméke. Valami olyan, ami természetes velejárója kell, hogy legyen a balatoni létnek. Ezért fontos, hogy a balatoni éttermekben minél nagyobb arányban csak itt készült italokat szolgáljanak fel a tájidegen borok helyett.

Az újságírók a vacsora előtt az étterem új séfjéről Ruga Endréről csak száraz tényeket ismerhettek meg. A tanulmányait a Gundel Károly Vendéglátóipari Iskolában végezte, korábban a budai Vár: a Speiz helyettes konyhafőnöke volt, dolgozott a Cafe Miro Grandében, a Király Étteremben és a Danubius Hotel Arénában, ösztöndíjas volt Nancyban a Le Grenier a sel-ben. A lényeg persze a bemutatkozó ételsor volt, amiben a házi tepertős pogácsát Ecetes hagymában marinált sült ponty követte, majd "Jókai kedvence", egy tejfeles bab krémleves kolbászos, füstölt húsos derelyével, aztán a Vargányával töltött jércemell almás burgonyapürével és libamájkrémmel, végén a Csokoládé trilógia és a sajt, a St. Marcellin. Az ételek mellé a Laposa, a Figula, a Kreinbacher és a Söptei pince valamint Légli Géza balatoni borai: Juhfark-Olaszrizling cuvée, Chardonnay, Furmint, Cabernet Franc és végül egy töppedt szőlőből készített Szürkebarát. Az ételek és a borok külön-külön is, együtt meg különösen hozták az ígért minőséget.


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?