Ígéretes szomszéd

Tavaly 13,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el nálunk az ukránok, mint az azt megelőző évben. Ukrajna vízumkötelezettsége dacára a magyar kereskedelmi szálláshelyeken kimutatott 145 ezer vendégéjszakájával megelőzi Szlovákia és Szlovénia együttes beutazóforgalmát. Érdemes tehát az óriási (46 milliós) küldőország felé elmélyíteni a turisztikai kapcsolatokat.

A Magyar Turizmus Zrt. „A hónap küldőországa” sorozatának utolsó rendezvényén Kiss Kornélia, a szervezet kutatási csoportvezetője elmondta, hogy az ukrán lakosság utazási intenzitása még alacsony, de tavaly már 4,2 millió külföldi utazáson, ezen belül 2,4 millió szabadidős célún vettek részt. 2006-ban a külföldi utazások hattizede Oroszországba, további egyötöde Lengyelországba, 7,6 százaléka Törökországba, Magyarországra pedig 2,6 százaléka irányult. Az üdülési célú utazások tekintetében részesedésünk kedvezőbb, 3,8%, ami a hatodik helyezést biztosítja számunkra.

A forgalom öt év alatt megduplázódott

2001 és 2006 között a magyar szállodákban regisztrált ukrán vendégéjszakák száma megduplázódott. Az ukrán turisták körében is Budapest és környéke a legvonzóbb úti cél, de a közelség és a kedvező árú wellnessszolgáltatások miatt a második helyen az Észak-Alföld áll. A Balaton csak a Nyugat-Dunántúlt követi a sorban. Az ukrán utazók átlagosan csupán 2,2 éjszakát töltenek nálunk: a kelet–magyarországi úti célok, fürdők néhány órás vagy egynapos látogatás keretében is felkereshetők. Az ukrán vendégek döntő hányada közúton érkezett. A látogatók 70,8 százaléka rokonát, barátját kereste fel. A turisztikai célú motivációk közül az üzleti, az üdülési és az egészségmegőrzési utazások emelhetők ki. Kedvező előrejelzések számunkra, hogy az elmúlt években az ukrán gazdaságot folyamatos bővülés jellemezte, tavaly a GDP 7,1 százalékkal nőtt. A közlekedési és kommunikációs lehetőségek javulnak: az ország 193 repülőtere között tíz fogad nemzetközi járatokat, és 5,3 millióan használják már a világhálót.

Csoportosan utaznak

Szvetlana Kabish a kijevi magyar turisztikai külképviselet vezetője fontos pozitívumnak tartja, hogy az ukránok a vízumkötelezettség miatt elsősorban szervezett formában utaznak, és főként szállodai szolgáltatásokat vesznek igénybe. Az ukrán turisták számára, akiknek óriási távolságokat kell még belföldi útjaikon is megtenniük, azért is vonzó Magyarország, mert itt viszonylag kis távolságra egymástól sokszínű kínálatot találnak. Egyre inkább keresik a mindenütt fellelhető, kényeztető termál- és wellnessfürdőket. Az MT Zrt. márciustól ukrán nyelvű honlapot is üzemeltet. A képviselet mindenekelőtt az ukrán utazási irodai partnereket és a médiát igyekszik megnyerni. Két ukrajnai utazási vásáron szervez magyar megjelenést. Az ifjúság megnyerésére idén a Sziget Fesztivállal is kampányol, popzenekarok kiutazásával összekötött magyarországi promóciót folytat. A szállodaüzemeltetőknek, utazási irodáknak módjuk van az Ukrajnában rendezett utazási vásárokon és egyéb marketingakciókban részt venni úgy is, hogy a magyarországi study- túrákhoz szolgáltatásokat biztosítanak. A Malév és minden Ukrajnában tevékenykedő külképviselet fontos együttműködő partner a turizmus növelésében. A Malév Kijevbe és Odesszába üzemeltetett napi járatai keresettek, és a forgalom egyre nő.

Változó vízumszabályok

2003 óta ingyenes vízumot ad a beutazó ukrán turistáknak Magyarország és Lengyelország, ennek fejében a magyarok és a lengyelek vízum nélkül mehetnek Ukrajnába. Ez a rendszer azonban nem tartható fenn jövőre, amikor a két ország belép a schengeni övezetbe. Ukrajna uniós integrációjának elősegítése érdekében azonban az Európai Unió és Ukrajna idén június 18-án vízumkönnyítési megállapodást írt alá, amely várhatóan 2008 elejétől életbe léphet. A megállapodás rögzíti a vízumeljárási díjat, a kérelmezők jelentős köre számára biztosít vízumdíjmentességet, meghatározza azoknak a személyeknek a körét, akik több évre érvényes vízumra jogosultak, egyszerűsíti a beutazási célt igazoló dokumentumokat, és vízummentességet biztosít a diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkezők számára. A közösségi vízumkönnyítési megállapodás az egyik olyan lehetőség, amely révén hazánk schengeni csatlakozását követően enyhíteni tud a magyarság beutazásának megnövekedő terhein. Az ingyenes nemzeti vízum kiadása változatlanul megmarad, továbbá hazánk megkezdte a tárgyalásokat Ukrajnával a kishatárforgalmi egyezményről, amely a kárpátaljai magyarság nagy részének biztosít majd a beutazásra és a határsávban való tartózkodásra vonatkozó kedvezményeket.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?