Így kávézik a magyar

 A legnépszerűbb kávétípus Magyarországon az espresso – ez derült ki a Costa Coffee és a GKI Digital közös kutatásából, amelyben több mint 2700 személyt kérdeztek meg mindennapi kávéfogyasztási szokásaikról. A kutatás szerint az espresso leginkább reggel népszerű, a délután pedig a tejeskávék ideje – ekkor van inkább idő leülni és nyugodtan elfogyasztani egy nagyobb adag, tejjel is megbolondított feketét.

A Costa Coffee és a GKI Digital 2021 márciusában 2721 embert kérdezett meg kávézási szokásairól, közülük mintegy 2000-en tartják magukat rendszeres kávéfogyasztóknak.

Vezet az espresso

A válaszadók közül minden második (53%) fogyaszt rendszeresen espresso kávét, a második legnépszerűbb kávétípusok a tejeskávé (31%) és a cappuccino (30%). A férfiak körében a legnépszerűbb az egyszerű, de sokak szerint a legízletesebb kávé, az espresso: a férfiak 64 százaléka mondta, hogy rendszeresen így issza italát, míg a nők többsége a tejes italokat fogyasztják szívesebben.

 

A kutatás szerint korcsoportbeli különbségek is mutatkoznak: a 18-29 éves korosztályban a legnépszerűbbek a tejes italok, ők az átlagos 30-31%-os aránynál jóval magasabb arányban fogyasztanak cappuccinót (47%) és caffe latte-t (46%). Mindössze a válaszadók 8 százaléka mondta azt, hogy mindegy milyen típusú kávé, bármit szívesen megiszik.

A napszak is befolyásolja kávéválasztási szokásainkat: espresso-t leginkább reggel fogyasztanak a válaszadók. 86 százalékuk iszik egyet rögtön ébredés után, de délben (39%) és délután (34%) is népszerű ez a változat. Szintén reggel népszerűek az egyéb tej nélküli kávéitalok, mint a doppio, americano vagy az espresso lungo. A délutáni időszak inkább tejes italoké – ilyenkor fogyasztják a legnagyobb arányban ezeket a válaszadók.

Minőségi vagy átlagos?

A magyarok hagyományosan funkcionálisan kávéznak, azaz céljuk a reggeli felébredés és az ebéd utáni ébren maradás. Azonban látszik a hazai fogyasztók körében is az elmozdulás az élménykávézás irányába, egyre többen akadnak olyanok, akik kifejezetten a minőségi kávézást részesítik előnyben.

Ezt a tendenciát alátámasztja a kutatás eredménye is: válaszadók több, mint fele (55%) igyekszik minőségi kávét fogyasztani, ám ha nagyon muszáj, beéri az átlagossal is. A válaszadók negyede azt vallja, hogy bármit megiszik, a lényeg, hogy kávé legyen – főként a 25-29 évesek körében magas azok aránya (33%), akik így gondolják. A „kávézás, mint életérzés” választása leginkább a fiatal fogyasztókra jellemző. A válaszadók 14 százaléka viszont inkább nem iszik kávét, ha nem minőségi a kínálat – ez különösen az 50-59 évesek körében jellemző, közülük minden ötödik gondolkozik így.

Miért iszunk kávét?

A felmérés szerint a legtöbben két okot jelölnek meg arra, hogy kávét fogyasszanak: a válaszadók 56 százaléka kedvelt íze miatt issza, míg a napindító „5 perc kizökkenés” 39 százalékuknak fontos. A harmadik legnépszerűbb indok a koffeintartalom (35%) – a fiatalok körében ennek fontossága jóval magasabb, minden második 30 év alatti emiatt is kávézik.

Mit adunk a kávénkhoz?

Számtalan kiegészítő létezik, melyekkel feldobhatjuk mindennapi kávénkat: a kutatás szerint leginkább hideg tejjel (34%), barna cukorral (24%), cukorpótlóval (23%), fehér cukorral (20%), és tejszínnel, tejszínhabbal (20%) fogyasztják a válaszadók. Nők esetében fontos kiegészítők az alternatív tejek, míg a férfiak körében a folyékony tejszín népszerűbb az átlagosnál, a fiatalok pedig nagyobb arányban fogyasztanak fehér cukrot az átlagnál.

Kávézó vagy otthon?

A koronavírus előtt minden harmadik válaszadó havonta néhányszor választott valamilyen vendéglátóhelyet a kávéja elfogyasztására. Szintén harmaduk hetente vagy hetente akár többször, míg 5 százalékuk akár naponta kávézott kávézóban. A kávézó választásakor számukra fontos szempontnak bizonyult a kávé frissessége, valamint az állandó, kiszámítható minőség. Az ár nem döntő tényező a választáskor, de azt is elmondták a felmérés résztvevői, hogy espresso-ért átlagosan 482 forintot, míg latte vagy cappuccino típusú italokért 694 forintot hajlandóak fizetni egy kávézóban.

 

 


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.