Így látja az infektológus az éttermi újranyitást

Európa-szerte tiltakoznak a vendéglátósok a kényszerű bezárások ellen, -  ahogy nálunk is - és most már hazai politikusok is szorgalmazzák az átoltottság előtti újranyitást a gasztronómiában. Infektológust kérdeztünk arról, lehet-e ennek reális alapja.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi hetekben egyre több hír kap szárnyra arról belföldön és külföldön egyaránt, hogy a forrásaikat teljesen felélt éttermek a tiltás ellenére kinyitnak, mert nem látnak más lehetőséget a túlélésre. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének állásfoglalását is megszereztük az ügyben. Szerintük, még ha érthető is a kollágák teljes elkeseredettsége, az érdekvédelmi szervezet nem támogatja ezt a gyakorlatot. Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában ma elmondta, akár 1 millió forintra is bünteti a hatóság azokat, akik megszegik a továbbra is hatályban lévő zárva tartási szabályokat.


A vendéglátósok elkeseredettsége és egyre növekvő elégedetlensége úgy tűnik elérte a kritikus tömeget, és megérett arra, hogy politikai tőkét is kovácsolhassanak belőle. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő felkarolta az újranyitás ügyét, és engedélyezné az óvatos nyitvatartást, még mielőtt az átoltottság megvalósulna. Annál is inkább, hiszen az utóbbira a jelenlegi kilátások szerint még jócskán várni kell, mivel az Európa-, sőt világszerte égető oltóanyaghiány globálisan késlelteti az óvintézkedések enyhítését. Ujhelyi István a napokban egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökeként az elmúlt hetekben megismerte a többi tagállam korlátozó intézkedéseit és az érintett szakmai szervezetek álláspontját a lehetséges enyhítésekkel kapcsolatban. Ujhelyi szerint a szolgáltatói és vendéglátói szektorban elfogyott a türelem, ezért még azelőtt kell megtalálni a közös és végiggondolt módosításokat, mielőtt az önkéntes mozgalmak résztvevő kinyitnak és elszabadul a járvány. „Okosan, felelősen, a szakmai szervezetekkel egyeztetve, de lépni kell!” – fogalmazott az EP-képviselő a Facebook oldalán.

Az óvatos újranyitás mellett a magyar EP-képviselő

Ujhelyi István az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek kapcsán azt mondta: az EP szakbizottságának alelnökeként pontos ismereteket szerzett arról, hogy más tagállamokban milyen könnyítéseket vezettek be az éttermi szolgáltatások kapcsán; van, ahol csak nyitott teraszon, míg máshol – korlátozásokkal ugyan, de - beltéren is működik a vendéglátás. Az MSZP politikusa szerint a kormánynak mielőbb érdemben egyeztetnie kell a szakmai szervezetekkel, mert bizonyosan vannak olyan éttermek és vendéglátóhelyek, amelyek szigorú korlátozásokkal, az asztalok számának radikális lecsökkentésével, létszám-korláttal és emiatt érdemi bevételkieséssel, de vállalnák a nyitást. „Akik nem tudják, vagy akarják vállalni a szigorú feltételeket, természetesen maradjanak zárva. Akiknek nincs bevétele, azokat anyagilag segítse meg a kormány. De legyen inkább száz egység, amely nyitva lehet, minthogy ők is zárva maradjanak egy átgondolatlan intézkedés miatt. Nézzék meg a döntéshozók az európai példákat és egyeztessenek az érintett szakmával! Végre ne politikusok hozzanak döntéseket politikai érdekeket nézve, hanem járványügyi szakemberek és az érintett szektor képviselői közösen!” – fogalmazott. Az EP turisztikai bizottságának alelnöke beszélt a szállodák és szállásadók helyzetéről is, kiemelve: a korlátozásokról szóló kormányrendelet az üzleti célú vendégforgalmat most is engedi. Ujhelyi szerint számos olyan szálloda van Magyarországon, amely vállalni tudná a turisták fogadásához szükséges szigorúbb előírásokat és korlátozásokat (például a közös, nagy étkezések tiltása, a közös wellness-részleg zárva tartása), ha erre lehetőséget kapna. A szocialista EP-képviselő arra kérte a döntéshozókat, hogy megfontoltan, de haladéktalanul gondolják újra a jelenleg érvényben lévő korlátozások mértékét.

A Costes étterem tulajdonosa Gerendai Károly is azt hangsúlyozta a napokban, hogy az éttermek megnyitása szigorú szabályozás mellett nem jelentene nagyobb kockázatot, mint a bevásárlóközpontok nyitva tartása.

Moszkva nyitás, Hollandia zárás-párti

A nyitva tartás iskoláját képviseli például Oroszország, amely a világon a negyedik legtöbb koronavírusos esetszámot regisztrálja, és amely eddig ellenállt a szigorú zárolás bevezetésének. Január végén, mihelyst a fővárosban kismértékben javulni kezdtek az esetszámok a moszkvai hatóságok megszüntettek néhány koronavírus-korlátozást, többek között bárok, éttermek és éjszakai klubok éjszakai bezárását. Szergej Sobjanin polgármester,hangsúlyozta: "Ilyen körülmények között kötelességünk megteremteni a lehető leggyorsabb gazdasági fellendülés feltételeit."

Az Azonnali tájékoztatása alapján Romániában és Erdélyben már olyan régiók is vannak, ahol a vendégeket rendesen nyitva tartó kocsmák és éttermek várják, és a színházak és mozik is működnek.

Hollandia a hazánkéhoz hasonló bezárást választotta októberben: a tavaszi karanténhoz hasonlóan ősztől ismét nem nyithattak ki az éttermek és a bárok, amivel a holland ellenzék szerint a kormány kivérezteti a lakosságot és a vendéglátósokat. Két hónapja a holland NPO Radio-n elhangzott, az ország vendéglátóipari vállalkozásainak fele jutott a csőd szélére.

A lengyel kormány beadja a derekát

Olaszországban, ahol a vendéglátósok is egyre türelmetlenebbek. Két hete több étterem is tüntetőleg nyitva tartott a kötelező hatórás zárás után – írja a hvg.hu. Ez utóbbit próbálják most megelőzni Lengyelországban, ahol kompromisszum született a kormány és a szolgáltató szektorban működő vállalatok között. Sok cég az elmúlt napokban már a többmilliós bírságot kockáztatta, mégis kinyitott, hogy ne menjen csődbe. A varsói kormány ezért hajlik arra, hogy a vendéglátók és a szállásadók esetében enyhítéseket vezessenek be februártól, cserébe viszont még szigorúbb járványügyi intézkedéseket kell betartaniuk, és csak korlátozottan üzemelhetnek.

Az infektológus még némi türelemre int


A magyar kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik - nyilatkozta a napokban a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán.
És, hogy megtudjuk mi a véleménye a mielőbbi, de körültekintő újranyitásról egy a vírus terjedésének mechanizmusait jól ismerő szakembernek, megkérdeztük a 24.hu-n és a hvg.hu-n is rendszeresen megszólaltatott Dr. Prinz Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara infektológus szakértőjét.


Prinz Gyula a bevásárlóközpont és a vendéglátóhelyek összehasonlításában elmondta, hogy az előbbieknek jóval nagyobb a légtere mint az utóbbiaknak, így az éttermeknél nagyobb a fertőződés kockázata. A fertőződésnél számít az expozíciós idő is, hogy mennyi ideig van kitéve az ember a fertőződés kockázatának. „Egy barátokkal, ismerősökkel elköltött vacsora másfél-két órás is lehet, ez idő alatt levesszük a maszkot evés közben, társalgunk, ami növeli a kitettség veszélyét" - magyarázza a szakember. (Ezalatt a boltokban ma már akkor is ránk szólnak, ha az orrunkat nem takarja elég jól a maszk – A Szerk.) Prinz arra is rámutatott, hogy egy kutatók látványosan modellezték, hogy a légkondícionálóból érkező légáram útján hogyan terjedhet egymástól másfél méteres távolságba helyezett asztaltól asztalig a vírus egy étteremben. "Jól ismert tény, hogy a vírus egyik kezdeti gócpontjai egy tiroli falu hüttéi voltak, ahol a túlzsúfolt fülledtségben tömegek kapták el, és terjesztették el a vírust. Az alkoholt kiszolgáló helyeken pedig törvényszerű, hogy az alkoholfogyasztással felelőtlenebbé, meggondolatlanabbá válunk a járványügyi intézkedések betartását illetően. Mindezek mellett, ma elégedettek vagyunk a napi 1000 új esetszámmal, miközben ez tavasszal még óriási pánikot váltott volna ki, és a napi halálozások száma sem csökken. Ezzel csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy a járvány messze nem csengett le, sőt, ha azt tekintjük, hogy a brit variáns milyen gyorsan terjed jelenleg a fiatalok körében, egy harmadik hullám kialakulására is esély van hazánkban. Ezek között a körülmények között csak azt tudom javasolni a vendéglátósoknak, – akikkel egyébként teljesen együttérzek, és megértem a problémáikat – hogy legyenek még egy kicsit türelemmel, amíg számottevő mennyiségben lesz beoltva a magyar lakosság" - hangsúlyozza az infektológus.


Azzal kapcsolatban, hogy a horeca-szektort globálisan miért sújtják ilyen szigorú korlátozásokkal a kormányok, összefüggésben állhat a ténnyel, hogy ezek a helyszínek különösen érintettek a járvány terjedése szempontjából. Egy a világ egyik legtekintélyesebb tudományos folyóiratában, a Nature-ben közzétett tanulmány mobiltelefonos adatokra épülő kontaktkutatás tartalmazott, amely alapján megállapították, hogy az éttermek, a kávézók, az edzőtermek, hotelek és más beltéri helyszínek voltak a felelősök a koronavírus-fertőzések  mintegy 80 százalékáért a járvány első hónapjaiban az Egyesült Államokban.


Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot!

Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot! 

A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
Jön az év első borfesztiválja

Jön az év első borfesztiválja 

Tökéletes közösségi élmény, tökéletes borokkal, tökéletes hangulatban - Április 6-án ismét Winelovers Grand!
Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié

Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié 

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól kiemelkedő figyelmet a Gundel étteremben.
Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein

Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein 

Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviselteti magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban.
Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül

Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül 

Ha a méhek eltűnnének a bolygónkról, nem lenne, ami megtermékenyítené a következő növényeket, gyümölcsöket.
Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha

Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha 

Nem könnyű megszerezni egy Michelin-csillagot, de megőrizni talán még annál is nagyobb kihívás.
A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon

A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon 

Több mint 100 kiállítóval, köztük 35 étteremmel és 7 cukrászdával várják a közönséget május 24. és 26. között a Millenárison.
Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről

Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről 

Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt Virtu étterem séfje, Lendvai Levente.
A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz

A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz 

A budapesti SIRHA kiállítás METRO standján meséltek a sajtó képviselőinek, hogyan készülnek a két hét múlva kezdődő európai válogatóra.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.