Így mutatjuk be a hazai gasztronómiát Lyonban

Január 28-án a világ 24 legjobb séfje között száll ringbe Molnár Gábor és a magyar csapat a Bocuse d’Or döntőn. Magyarország a 2016-os Bocuse d’Or regionális fordulójának házigazdájaként nemcsak az arénában, de a SIRHA szakkiállítás standján és a Bocuse d’Or szakácsverseny VIP részén is bemutatkozik. Prémium alapanyagok, borok, pezsgők, pálinkák és likőrök várják nagyközönséget, a VIP vendégeket hazai séfek látják vendégül.

Aranyszalag minőségi tanúsítvánnyal rendelkező, kimagasló minőségű alapanyagokkal, bor- és pezsgőválogatással, emblematikus italainkkal és desszertekkel nyitott meg Magyarország standja a SIRHA Lyon szakkiállításon. Az expóra, egyben a Bocuse d’Or döntő helyszínére öt nap alatt közel 200 000 vendég érkezik, a standon az élelmiszer-, sütő- és cukrászipar képviselői, a vendéglátásban dolgozók, séfek és kereskedők ismerhetik meg a magyar ízeket. A standra látogató döntéshozók, szakírók és turisztikai szereplők világszerte a magyar alapanyagok, gasztronómiai értékeink jó hírét közvetíthetik. A szakácsversenyen döntős Molnár Gábor és csapatának szereplése mellett az ország bemutatkozását azért is kiemelt figyelem kíséri idén, mert 2016-ban Budapest rendezheti a következő Bocuse d’Or európai selejtezőjét. 

A csúcsgasztronómia alapja a minőség, éppen ezért a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a hazánkra jellemző, tradicionális, ugyanakkor a legjobb minőséget képviselő termékekkel készült. A stand kialakításában, a szervezési feladatokban a nemzetközi vásárok szervezésében jártas Hungexpo, mint szakmai partner közreműködött. A szakácsverseny VIP részén különleges programmal nyílt meg a hazai stand, a gasztronómia legnagyobbjait magyar séfek látják vendégül, a menüsort hazai borok és pezsgők kísérik, a dekoráció pedig a századforduló Budapestjét idézi, szecessziós stíluselemekkel. A fővárost egy reprezentatív kiadvány mutatja be a vendégeknek, úti célként felrajzolva Európa gasztro térképére.

A lyoni SIRHA kiállítás kínálata; http://youtu.be/X0gTNNxMSSY

Kimagasló termelői alapanyagok kóstolója

Az impozáns standon lesz nemes vadhús kolbász a Zselicvad szarvasfarmjáról, szabadtartású, tisztavérű mangalicából készült érlelt sonka a Baumgarner család állományából, keleméri bárány Balogh-Nagy Erzsébet farmjáról, és elmaradhatatlan a PICK szalámi is. A magyar konyha hagyományos hozzávalóit a magas szín- és ízkoncentrációjáról híres bezdáni paprika és az ásványokban, nyomelemekben gazdag, kivételesen tiszta parajdi só képviselik. Valódi különlegességek a tokaji borból, természetes erjesztéssel, tölgyhordós érleléssel készített ecetek vagy az organikus Brunner Méhészet galagonyaméze.

Az Aranyszalag minősítéssel rendelkező termelői alapanyagok mellett a Rózsavölgyi Csokoládé és a Gerbeaud édes ízekkel, a Szigetközi a szakma által is komoly elismerésben részesített, kivételes ásványvizével várja a látogatókat. Megjelennek a standon a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra darabjai is. Italokból szintén változatos lesz a kínálat a SIRHA magyar standján; a szatmári szilvalekvárt szilvapálinkával kóstolhatják össze a kiállításra érkezők, a sokszorosan díjazott Agárdi pálinkafőzde ezúttal szörpöt és a Pannonhalmi Főapátsággal együttműködésben készített gyógylikőrjét is megmutatja, a Zwack több száz éves, titkos recept alapján készülő Unicumját is még többen megismerhetik.

Borok és pezsgők kísérik a hazai séfek fogásait

A VIP standra a legjobb magyar éttermek közül választottak ki séfeket, akik kizárólag magyar alapanyagokból készítik kreatív fogásaikat, mint a vaddisznópofa, a bárány- vagy debreceni kolbász és az őz. Pörkölt, paprikás, töltött káposzta idézi majd a magyar konyha hagyományait, a köretekben megjelenik a torma és káposzta, a desszertsorban az eredeti Gerbeaud szelet és a bejgli is helyet kapott. A gasztronómiától elválaszthatatlan a borkultúra, így az itt kínált ételekhez és desszertekhez egy-egy kiemelkedő tételt kínálnak; Tokajból a legendás Szepsy István, a Szent Tamás Pincészet, Villányból a Bock Pince, a Terra Hungarica válogatásában Pók Tamás, Karner Gábor és a Hollóvár autentikus borai szerepelnek a menüsor mellett. A Kreinbacher Birtok ősszel bemutatott, somlói tradicionális pezsgőjét szintén kóstolhatja a VIP közönség, míg a SIRHA kiállításon a Törley József egykori társáról elnevezett Francois President és a népszerű Hungaria pezsgővel koccinthatnak a látogatók. Ugyanitt Szepsy, Szent Tamás és Bock borok mellett Tokajt a Kikelet Pince, az egri borvidéket a St. Andrea Pincészet bora hozza el a lyoni közönségnek.


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?