hirdetés
hirdetés

Így zajlott a balatoni demonstráció

Egy kanizsai festőművész arra vállalkozott, hogy a festői szépségű Balatonra képeivel hívja fel a figyelmet.

hirdetés

Mindössze 83 percig tartott az a kiállítás Balatonfüreden, amelynek célja felhívni a figyelmet a Balaton szépségeire. A számnak szimbolikus jelentősége van, ugyanis ennyi nap van még hátra a meteorológiai nyárig, az igazi turisztikai szezon kezdetéig.

A most készülő sorozatot osztrák sípályák közelében, tavasszal pedig horvátországi kávézókban is kiállítja. A Balatoni Regionális TDM Szövetség által koordinált Nyitott Balaton projekt célja egybecseng a festőművész céljaival, vagyis úgy mutatni meg a Balatont itthon és határinkon túl is, ahogy tán még maguk a balatoniak sem látták: tavasszal is élőn, tavasszal is izgalmakkal, színekkel és vendégekkel telin – hangzott el a vasárnapi rendezvényen. A rendezvényen Bóka István, Balatonfüred polgármestere azt mondta: minden olyan kezdeményezés, amely a Balatonra irányítja a figyelmet, jót tesz a térségnek, hisz így még több vendég érkezik a tó partjára.

A képek készítője, Víg Attila festőművész elmondta: „Nagykanizsai festőként gyakorta látom, hogy a város mellett elhaladó autópályán milyen sokan veszik az útirányt a horvát tengerpart felé. Az ő figyelmüket is szeretném felhívni a Balaton szépségeire.”

Víg Attilának egyébként nem ez az első furcsa helyszínen való kiállítása, festett már 600 négyzetméteres szakadékot a nagykanizsai piac parkolójába, tartott víz alatti kiállítást a sárvári fürdőben, és közösen alkotott egy képet a finn Mikulással. Emellett rendszeresen állít ki klasszikus galériákban is, Párizsban és Torontóban is.

Festménnyel a Balatonért
Nem Víg Attila az egyetlen, aki a festészet erejével próbálta a Balatonra irányítani a figyelmet. Ilyen volt például Egry József (1883-1951), aki 1948-ban az elsők között kapta meg a Kossuth-díjat. Számos balatoni képet festett Mészőly Géza is, aki sokáig Münchenben és Párizsban is élt, de emellett a legjobban a magyar tenger vonzotta. A Balaton vidékéről c. képét 1883-ban a Műcsarnok nagydíjával jutalmazták. Leghíresebb képe, a Balatoni halásztanya (1874)  a Magyar Nemzeti Galériában is látható. Hasonlóan sokat köszönhet a balatoni tájképfestészet Telepy Károlynak, a hazai romantika egyik legkiválóbb képviselőjének Szívesen vásárolták képeit, így számos változata található az l9oo-as évek körül festett balatoni látképeknek közgyűjteményeken kívül magángyűjteményekben is. Végül, de nem utolsósorban a nagy klasszikusok közül ide sorolhatjuk Szinyei Merse Pál-t is, a magyar plein air festészet egyik leghíresebb alakját, akinek Balaton a fonyódi strandon című képe ma is sokak kedvence. 

Flashmob akcióval kötötték össze a kiállítást

A festő akciója találkozott egy korántsem egyéni kezdeményezéssel. A Balatoni Regionális TDM Szövetség által koordinált Nyitott Balaton projekt egybecseng a festőművész céljaival. Éppen ezért a rövid kiállítással párhuzamosan sajátos flashmob akciót is szerveztek. A környék turisztikai szakemberei, döntéshozói a meghívókat sms-ben és e-mailben kapták meg az akció előtti éjszakán. Mint azt a szervezők elmondták: az angolból átvett flashmob kifejezés az emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, tipikusan egy demonstrációt hajtanak végre, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik.

Megújult erőkkel száll versenybe tavasszal a Balaton

Balatoni vállalkozók, politikusok, civil szervezetek és mindazok, akiknek a Balaton fontos, együtt ébresztik fel téli álmából a tavat, hogy beszálljanak abba a versenybe, ami a turizmus globális piacán már évtizedek óta zajlik. Az utóbbi években a Balaton Régióban megvalósult minőségi infrastrukturális fejlesztések, szálláskapacitás-bővítések kiváló alapot szolgáltatnak arra, hogy összefogással, a források, a személyes kockázatvállalásban rejlő energiák koncentrált felhasználásával a Balaton Régió jó esélyekkel induljon a turizmus európai versenymezőnyében.

Az összefogás motorja a Balatoni Regionális TDM Szövetség, a tó környékén az utóbbi években szerveződött önkormányzati és vállalkozói együttműködési hálózat ernyőszervezete. A szövetség tagjai, érdekeiket egyeztetve, egymással összefogva nagy lépést tesznek, hogy a Balaton turizmusát kiszabadítsák a szezonalitás fogságából: már májusban kinyitják a Balatont és vendégül látják az országot! Az összefogás eredménye ránézésre is csábító: a megszokottól eltérően korábban nyitó vendéglátóhelyek 11 napon keresztül ingyenes programokat kínálnak: vezetett kerékpár- és gyalogtúrákat egyszerre 15 térségben, ingyenesen használható nyugágy-erdőket csodás panorámával, reggeli aerobikot 15 strandon, délutáni pikniket, tavaszi zenés utcákat az esti szórakozáshoz és számos más izgalmas programot a május 1-je és 11-e között a Balatonra érkezőknek. A Nyitott Balaton programhoz több mint 300 szolgáltató csatlakozott, az akcióban részt vevő szálláshelyek pedig 2+1 akciót hirdetnek erre az időszakra, hogy ne a pénztárca döntsön, ha valaki maradni szeretne még. A Nyitott Balaton fő kommunikációs partnere a Magyar Turizmus Zrt., további médiapartner pedig a We Love Balaton.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai