Ilyen volt az első fél év - a fürdőknek

A Magyar Fürdőszövetség tagjai által biztosított adatszolgáltatás eredményeként láthatóak a szakma 2019 első fél évének tendenciái, változásai. Példál az, hogy a keleti országrész fürdői nagyobb arányban vették ki részüket a növekedésből.

A fürdőüzemeltető társaságok értékesítésének nettó árbevétele a vizsgált félév tekintetében 2018. évi bázishoz képest átlagos változása 15,9 %-os növekedésben mérhető, ezen belül a fürdőszolgáltatás nettó árbevétele átlagosan 16 %-kal növekedett, a gyógyszolgáltatásból származó nettó árbevétel változás (NEAK (társadalombiztosítási) támogatás és a vendégek által fizetett önrész együttesen) 0,5 %-kal csökkenést mutat. A gyógykezelések számát illetően (01-es kezeléstípus („gyógyfürdő belépő”) nélkül) átlagosan 2,5 %-os növekedés tapasztalható.

A fürdőszolgáltatást igénybe vevők száma (látogatószám; egy vendég több zóna igénybevétele esetén is csak egy főnek számít) 2019 I. félévben átlagosan 5,3 %-ot nőtt. Ezen belül a NEAK 01-es típusú gyógyfürdő belépők száma 7,2 %-kal csökkent.

A fürdőszolgáltatáshoz kapcsolódó foglalkoztatottak száma (kölcsönzött munkaerővel együtt) 2019. I. félévben átlagosan 2 %-kal növekedett 2018. I. félévhez képest. Mind a 2018. évi, mind a 2019. évi negyedéves és féléves adatok összehasonlítása során megállapítható, hogy a nyári időszak beköszöntével átlagosan legalább 10 fővel nő a fürdőszolgáltatásban foglalkoztatottak száma az év első hat hónapjának adatát az év első három hónapjának adatához viszonyítva.

További, részletes információkat a csatolt fájlban talál.


Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.