hirdetés

Indul a Grand Tour svájci módra

A svájci jegybank meglepőt lépett pénzük védelme érdekében. Ezzel szorosan összefügg, hogy Európa érdeklődése fokozatosan lanyhul a négy nyelven beszélő addig tejben, csokoládéban folyó ország iránt. Úgyhogy nincs mese: lépni kellett, ha vissza szeretnék a svájciak szerezni a más országból hozzájuk érkezők bizalmát.

hirdetés

Többek közt ezt célozza meg idei egyik, vendégcsalogató újdonságuk, a Grand Tour of Switzerland elnevezésű turisztikai programjuk, amelyről a vadonatúj, a pesti Bazilika szomszédságában éppen most nyílt Hotel Ariában tájékoztatta április 8-án a Schweiz Tourismus képviseletében Urs Weber a hazai média képviselőit.

Azt, hogy Svájc amilyen kicsi, olyan csodaszép – nem kellett túlragoznia a svájci turisztikai szakértőnek, hiszen aki csak egyszer látott Svájcról készült filmet vagy bármilyen összeállítást – meggyőződhetett erről a saját szemével.

Nincs széthúzás: a svájciak most a cél érdekében összefogtak

Amit azonban most kínálnak a hozzájuk érkezőknek, az valóban világújdonság: ez tulajdonképpen egyetlen útvonal, amellyel keresztül-kasul bejárható a mindössze 41.000 négyzetkilométeres, hegyóriásokkal, és lélegzetelállító mélységekben fekvő tavakkal rendelkező ország. A programba valamennyi turisztikai régiót, kisebb és nagyobb várost, települést bevonták, és a több mint 1600 kilométer hosszú útvonalra három határ menti városban – ez Basel, Genf és Chiasso – lehet rácsatlakozni a külföldről autóval érkezőnek.

Nemcsak profi túrázóknak!

Az április közepén induló Grand Tour-ról a nagyérdeműt online/offline platformokon, valamint út menti, öles táblákon is tájékoztatják, és külön érdekesség, hogy a programhoz csatlakozó szálláshelyek például nem lehetnek egymástól 20 percnél nagyobb autóútnyi távolságra – vagyis a túra még egy kocaautósnak is könnyen abszolválható. 5 hegyi hágó, 22 tó érintésével, 11 UNESCO világörökségi helyszín, 2 bioszféra-rezervátum – és akkor még nem beszéltünk azokról a kultúrális kínálathegyekről, amelyek szintén szerepelnek a Grand Tour kínálatában. Ha valaki mindent szeretne kipipálni, amit ez a program kínál – akár a teljes nyári vakációja alatt barangolhat Svájcot bejárván.

Magyar turistaszám visszaesés

Azért akkor sincs nagy tragédia, ha a svájci frank túlontúl erősödése miatt nem dőlnek a pontos órák és finom csokoládék országába csőstül a turisták. Hiszen a szabadságukat töltők 50 százaléka évek óta maguk a svájciak, vendégeiknek mindössze 20 százaléka érkezik az EU területéről (akik között hazánk fiai is szerepelnek), a többi hozzájuk érkező más kontinensről repül Svájcba. Tény viszont, hogy a Magyarországról érkezők száma is megcsappant. Főleg annak fényében, hogy a 2012-2013. időszakban 19 százalékkal megnőtt a magyar beutazók száma. Igaz, ez a következő esztendőben nagyjából ugyanennyivel esett vissza. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megállapítsuk: ugrásszerű növekedésre (főleg a svájci frank egekbe szökő ára miatt) az idei turisztikai idényben sem számíthanak honfitársaink részéről a turizmus ágazatra nagyon is érzékeny svájci házigazdák.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai