Indul a Márton-napi Libato(u)r

Ha november, akkor újbor és libacomb: a Magyar Turizmus Zrt. ötödik alkalommal is megszervezi a Márton-napi Libato(u)r és Újborünnep nevű belföldi akcióját, melynek lényege, hogy különböző libás meglepetésekkel és jobbnál jobb, az ünnepkörhöz kapcsolódó programokkal, belföldi úti tippekkel csábítják libato(u)rázásra az érdeklődőket.

A nagy sikerű akció célja a Márton-napi hagyományok felelevenítése és az ünnepkörhöz kapcsolódó események népszerűsítése, így járulva hozzá a belföldi vendégforgalom élénkítéséhez. Az MT Zrt. folyamatosan gyűjti országszerte a november 1. és 30. között foglalható Márton-napi ajánlatokat, legyen az gasztronómiai program, bemutató, újborvacsora, néphagyományokat idéző program, speciális szálláscsomag vagy egyéb „libás” élmény. A kezdeményezéshez mintegy 120 szálloda és vendéglátóhely csatlakozott, így remélhetőleg mindenki megtalálja a kedvenc Márton-napi programját. A kínálat ételek, szálláshelyek, programok szerinti kereshető formában a http://itthon.hu/libatour linken érhetőek el.
Az MT Zrt. Élmény Itthon Facebook oldalán „Furfangos Márton”-játékkal ösztönzik az oldal követőit, hogy a jeles nap alkalmából az itthon.hu ajánlatai közül válasszanak. Az október 30-ától november 6-áig tartó játék lényege, hogy az időszakban minden nap egy újabb képpárt kapnak a regisztrált játékosok, amelyek között a legrövidebb időn belül kell megtalálni az öt apró különbséget. A résztvevők között a www.itthon.hu oldalon listázott Márton-napi programok közül sorsolnak ki hatot: libalakomákat, élményvonatozást és különféle programokra szóló belépőjegyeket. A nyeremények felajánlói: Hotel Korona***, Trezor Bor & Steak Ház, Eger Hajdúszoboszló, Park Hotel, Visegrád, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Danubius Hotel Gellért, MÁV Nosztalgia Kft. Összesen három alkalommal találnak gazdára a nyeremények: a száz legjobb időt elért játékos között sorsolnak október 31-én, november 4-én, és november 6-án. A játék itt érhető el: https://www.facebook.com/elmenyitthon/app_161683100556760
A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt Márton, a koldusok és katonák védőszentje, kultusza Pannónia területén már a honfoglalás előtt is virágzott. A legenda szerint Szent Márton Pannónia Savaria nevű városában (a mai Szombathelyen) látta meg a napvilágot. Az eredetileg a római császár katonájaként szolgáló Márton arra az elhatározásra jutott, hogy Istennek szenteli életét, misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a ludak óljába bújt. A szárnyasok gágogásukkal óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Egy másik változat szerint ez a hagyomány a római vagy még régebbi időkre nyúlik vissza. November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja: megkóstolták az újbort és az új termést, nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol. A gazdálkodók életében ez a nap az éves gazdasági munkák végét, a természet pihenőidejének kezdetét jelentette, a hagyomány szerint minden évben e napon kóstoltak először újbort és vágtak le először tömött libákat.
Bármelyik változatot is fogadjuk el, ne feledjük, hogy november 11-én, hétfőn és az előtte levő hétvégén, 8-9-10-én változatos libás programok várják az érdeklődőket Nyíregyházától Szentendréig az ország számos pontján, amelyekről az www.itthon.hu naprakészen tájékoztatja a közönséget.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.