Indul az NTAK, hotelboom, újragondolt MÜPA

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) indításának részleteiről, lehetséges áfacsökkentésről, valamint egy újragondolt Müpáról is hallottunk a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tavaszi közgyűlésén, március 20-án, a Danubius Hotel Arénában. A közgyűlés végén az MSZÉSZ 2018. évi mérleg beszámolóját is elfogadták.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány napirendre veheti a szállásáfa-csökkentést az új adatszolgáltatás sikeres bevezetése esetén, mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Szövetség tavaszi közgyűlését megnyitó beszédében, a Danubius Hotel Arénában. A vezérigazgató emlékeztetett: július elsejétől indul az NTAK, azaz az országban megforduló turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer. A rendszer fokozatosan lesz bevezetve: elsőként júliustól valamennyi szállodának csatlakoznia kell, majd később, október elsejétől jönnek a panziók, és 2020. január 1-vel az egyéb, kisebb szálláshelyek (pl: airbnb szállások, apartmanok, kempingek stb), így a jövő éve elejére mindenkit bekötnek az egységes digitális adatszolgáltatási rendszerbe.

Bíztató a friss KSH jelentés

A szállodások tavaszi találkozójának napján jelent meg a friss KSH jelentés, ennek kapcsán Guller Zoltán kijelentette, bíztató az idei évre, hogy idén januárban közel 10 százalékos bevételnövekedést regisztráltak, valamint az év első két hónapjában a befizetett turisztikai hozzájárulás 110 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami szintén optimizmusra ad okot. Hozzátette, az OTP és a K&H jelzései alapján a SZÉP-kártya feltöltések 60 százalékkal emelkedtek az első két hónapban az előző évhez képest. "Ha minden így marad, akkor a tavalyi 120 milliárd forintos SZÉP-kártya forgalom idén 195-200 milliárd forintra nő" - fogalmazott. 

Pesten idén 12 hotel nyílik, vidéken várhatóan 14

Flesch Tamás, az MSZÉSZ enöke közölte: támogatják a turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer bevezetését, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb előrelépése lesz. Évtizedek óta várt statisztikai adatokat tesz elérhetővé, és hozzájárul az ágazat fehéredéséhez - mondta. Az ágazat tavalyi évét értékelve kifejtette: a vendégéjszakák megoszlásában változás indult, a belföldi forgalom Budapesten is elkezdett emelkedni.

Az ágazat 2018-ban elért rekord eredményei főleg az erős belföldi keresletnek köszönhetőek. A szállodák átlagos foglaltsága országosan 2 százalékponttal 61,3 százalékra emelkedett tavaly, és minden szállodai szegmensben növekedést mértek. Nőttek a bruttó átlagárak is, ahogy az országos bruttó bevételek csaknem 9 százalékkal 453 milliárd forintra, ez teremti meg az új fejlesztések lehetőségét - mondta. Kitért arra is: 2019-ben 12 hotel nyílik Budapesten, ez 1300 új szobát jelent. Mindez a régebbi szállodákat is versenyhelyzet elé állítja. Vidéken is várhatóak új nyitások, és a Kisfaludy-pályázattal számos meglévő egység felújítása indul. Idén 14 szálloda nyitásáról van információjuk, mintegy 1400 szobával vidéken.

MÜPA 2.0

Zoboki Gábor, a MÜPA megalkotó építésze egy, a szállodásokat nagyon régóta foglalkoztató, és az üzleti utazók számának alakulását tekintve nagyon fontosnak tartott témában, Budapest új kulturális- és rendezvényközpontjának tervezése kapcsán hűtötte le kissé a kedélyeket.

Ugyanis kifejtette, szerinte a jelenlegi MÜPÁ-nak még van bőven szabad kapacitása, mind turisztikai, mind kulturális témában rendezvények helyszíneként, és azt tartja észszerű döntésnek, ha tulajdonképpen mellé kerülne egy MÜPA 2.0, mert egy 2 milliós lakosú város igényeit ez bőven kiszolgálná, fogalmazott az építész. A Duna déli kapujáról is hallhatott a szakmai közönség egy szépívű értekezést, valamint arról, hogy igazán unikális lehetőség lenne az új rendezvényközpontot épp ott felépíteni, ahol a másik is működik.

 Július 1-én a szállodákkal indul az új adatszolgáltatási rendszer 

Szabó Áron, az MTÜ igazgatója az új adatszolgáltatási rendszerről elmondta: a szektor vállalkozásai infokommunikációban-digitalizáltságban lemaradásban vannak, ezen kellett változtatni a versenyképesség érdekében. Az NTAK bevezetését követően személyes adatokkal nem foglalkoznak majd, a GDPR előírásainak megfelelő új rendszer célja az egységes adatszolgáltatás, a szektor fehérítésével, a mérhető teljesítmény elérése érdekében. Az adatokat szoftvereken keresztül kell beküldeniük a szálláshelyeknek.

Az adatszolgáltatási kötelezettség minden szálláshely-szolgáltatóra vonatkozik, a kisebb, legfeljebb 8 szobát 16 férőhellyel hasznosító szálláshelyeket ingyenes szoftver biztosításával támogatja az MTÜ. A tesztelési időszakon túl vannak, a hotelek regisztrációja júniustól indul majd, júliustól pedig élesben az adatszolgáltatás. Március végétől elindul az info.ntak.hu weboldal, és országos tájékoztató roadshow-t indítanak áprilisban, közölte az igazgató.

 

 

Forrás: MTI


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.