hirdetés

Indul az NTAK, hotelboom, újragondolt MÜPA

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) indításának részleteiről, lehetséges áfacsökkentésről, valamint egy újragondolt Müpáról is hallottunk a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tavaszi közgyűlésén, március 20-án, a Danubius Hotel Arénában. A közgyűlés végén az MSZÉSZ 2018. évi mérleg beszámolóját is elfogadták.

hirdetés

MSZÉSZ tavaszi közgyűlés, meghívóval a kezében az első sorban középen Guller Zoltán, MTÜ vezérigazgató
MSZÉSZ tavaszi közgyűlés, meghívóval a kezében az első sorban középen Guller Zoltán, MTÜ vezérigazgató

A kormány napirendre veheti a szállásáfa-csökkentést az új adatszolgáltatás sikeres bevezetése esetén, mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Szövetség tavaszi közgyűlését megnyitó beszédében, a Danubius Hotel Arénában. A vezérigazgató emlékeztetett: július elsejétől indul az NTAK, azaz az országban megforduló turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer. A rendszer fokozatosan lesz bevezetve: elsőként júliustól valamennyi szállodának csatlakoznia kell, majd később, október elsejétől jönnek a panziók, és 2020. január 1-vel az egyéb, kisebb szálláshelyek (pl: airbnb szállások, apartmanok, kempingek stb), így a jövő éve elejére mindenkit bekötnek az egységes digitális adatszolgáltatási rendszerbe.

Bíztató a friss KSH jelentés

A szállodások tavaszi találkozójának napján jelent meg a friss KSH jelentés, ennek kapcsán Guller Zoltán kijelentette, bíztató az idei évre, hogy idén januárban közel 10 százalékos bevételnövekedést regisztráltak, valamint az év első két hónapjában a befizetett turisztikai hozzájárulás 110 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami szintén optimizmusra ad okot. Hozzátette, az OTP és a K&H jelzései alapján a SZÉP-kártya feltöltések 60 százalékkal emelkedtek az első két hónapban az előző évhez képest. "Ha minden így marad, akkor a tavalyi 120 milliárd forintos SZÉP-kártya forgalom idén 195-200 milliárd forintra nő" - fogalmazott. 

Pesten idén 12 hotel nyílik, vidéken várhatóan 14

Flesch Tamás, az MSZÉSZ enöke közölte: támogatják a turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer bevezetését, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb előrelépése lesz. Évtizedek óta várt statisztikai adatokat tesz elérhetővé, és hozzájárul az ágazat fehéredéséhez - mondta. Az ágazat tavalyi évét értékelve kifejtette: a vendégéjszakák megoszlásában változás indult, a belföldi forgalom Budapesten is elkezdett emelkedni.

Elnöki beszámoló, aktualitások Flesch Tamás elnöktől
Elnöki beszámoló, aktualitások Flesch Tamás elnöktől

Az ágazat 2018-ban elért rekord eredményei főleg az erős belföldi keresletnek köszönhetőek. A szállodák átlagos foglaltsága országosan 2 százalékponttal 61,3 százalékra emelkedett tavaly, és minden szállodai szegmensben növekedést mértek. Nőttek a bruttó átlagárak is, ahogy az országos bruttó bevételek csaknem 9 százalékkal 453 milliárd forintra, ez teremti meg az új fejlesztések lehetőségét - mondta. Kitért arra is: 2019-ben 12 hotel nyílik Budapesten, ez 1300 új szobát jelent. Mindez a régebbi szállodákat is versenyhelyzet elé állítja. Vidéken is várhatóak új nyitások, és a Kisfaludy-pályázattal számos meglévő egység felújítása indul. Idén 14 szálloda nyitásáról van információjuk, mintegy 1400 szobával vidéken.

Egy mindenkit érdeklő slide: az új hotelnyitások listája Budapesten
Egy mindenkit érdeklő slide: az új hotelnyitások listája Budapesten

MÜPA 2.0

Zoboki Gábor, a MÜPA megalkotó építésze egy, a szállodásokat nagyon régóta foglalkoztató, és az üzleti utazók számának alakulását tekintve nagyon fontosnak tartott témában, Budapest új kulturális- és rendezvényközpontjának tervezése kapcsán hűtötte le kissé a kedélyeket.

Zoboki Gábor egy MÜPA vízióját vetítette fel
Zoboki Gábor egy MÜPA vízióját vetítette fel

Ugyanis kifejtette, szerinte a jelenlegi MÜPÁ-nak még van bőven szabad kapacitása, mind turisztikai, mind kulturális témában rendezvények helyszíneként, és azt tartja észszerű döntésnek, ha tulajdonképpen mellé kerülne egy MÜPA 2.0, mert egy 2 milliós lakosú város igényeit ez bőven kiszolgálná, fogalmazott az építész. A Duna déli kapujáról is hallhatott a szakmai közönség egy szépívű értekezést, valamint arról, hogy igazán unikális lehetőség lenne az új rendezvényközpontot épp ott felépíteni, ahol a másik is működik.

 Július 1-én a szállodákkal indul az új adatszolgáltatási rendszer 

Szabó Áron, az MTÜ igazgatója az új adatszolgáltatási rendszerről elmondta: a szektor vállalkozásai infokommunikációban-digitalizáltságban lemaradásban vannak, ezen kellett változtatni a versenyképesség érdekében. Az NTAK bevezetését követően személyes adatokkal nem foglalkoznak majd, a GDPR előírásainak megfelelő új rendszer célja az egységes adatszolgáltatás, a szektor fehérítésével, a mérhető teljesítmény elérése érdekében. Az adatokat szoftvereken keresztül kell beküldeniük a szálláshelyeknek.

Szabó Áron az NTAK bevezetéséről tartott tájékoztatót
Szabó Áron az NTAK bevezetéséről tartott tájékoztatót

Az adatszolgáltatási kötelezettség minden szálláshely-szolgáltatóra vonatkozik, a kisebb, legfeljebb 8 szobát 16 férőhellyel hasznosító szálláshelyeket ingyenes szoftver biztosításával támogatja az MTÜ. A tesztelési időszakon túl vannak, a hotelek regisztrációja júniustól indul majd, júliustól pedig élesben az adatszolgáltatás. Március végétől elindul az info.ntak.hu weboldal, és országos tájékoztató roadshow-t indítanak áprilisban, közölte az igazgató.

 

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Elfogadják-e a vouchert az utasok, vagy a pénzüket kérik vissza?

Kiadónk társoldalai