hirdetés
hirdetés

Interjú Szokolai Lajossal, Cserkeszőlő polgármesterével

Hogyan lesz egy poros alföldi faluból fürdőváros?

Nem mindennapi dolgok történtek az utóbbi időben Cserkeszőlőn. A Kecskemét és Szarvas között elterülő településen alig telik el úgy év, hogy ne történne valamilyen fejlesztés. Most éppen 451 millió forintos uniós támogatással fedett élményfürdőt építenek, és készek a tervek egy gyerekeknek szánt aquapark számára is. A beruházások eredményeként 3%-os a településen a munkanélküliség. Mindez akkor kezdődött, amikor 1998-ben a helyi nagyvállalkozót, Szokolai Lajost megválasztották polgármesternek.

hirdetés

- Mivel foglalkozott pályafutása során?

1972-ben kezdtem komolyan kertészkedni, primőröket termeltem, 20 évig jártam a nagybani piacra. 1982-ben élelmiszer- és gyógyszeripar részére csomagolóanyagokat gyártó üzemet alapítottunk Cserkeszőlőn. Az utóbbi időben építőipari cégek: tégla- és cserépgyárak voltak a megrendelők. Ez 2008-ig remekül működött, azóta a gazdasági válság miatt áll a gyár. Később a szomszédos Kunszentmártonban megvettük az egykori szőrmegyárat, újraindítottuk. Megvettük ugyanitt a betonelemgyárat is, továbbfejlesztettük, ma már 480 embernek adunk munkát. Tavaly 900 ember dolgozott a cégcsoportnál.

Brassóban csomagolóanyag-gyárat alapítottunk, Szentesen elektronikai gyárunk, Kecskeméten kereskedelmi irodánk működik. 1998-ra eljutottam oda, hogy stabilan működtek a cégeim. Létrehoztam egy alapítványt, amely a dolgozóink gyermekeinek továbbtanulását támogatja.

- Hogyan lett Önből polgármester?

60 éves voltam 1998-ban a helyhatósági választások idején, amikor egy 45 fős csapat bejött a cserkei gyár irodájába. Felkértek, hogy próbáljunk meg valamit csinálni a településből! Akkor már csak 5 nap maradt hátra a kopogtatócédulák összegyűjtésére. Először nem akartam elvállalnia a felkérést, egyebek mellett azért sem, mert van ugyan három szakmám, de nem érettségiztem le. A fiam is ott volt azonban az irodában, és ő rábeszélt. Programot írtunk, amelynek az volt a lényege, hogy egy települést is ugyanúgy kell vezetni, mint egy vállalkozást. Végül megválasztottak polgármesternek, ahogy azóta is folyamatosan, immár 12 éve.

- Hogyan kezdte a település irányítását?

Először is megnéztem, milyen vagyonnal rendelkezik Cserkeszőlő, és ez működtethető-e. A gázhálózatot, egyes földterületeket, egy halászcsárdát eladtunk egy hónap alatt. Kellett, hogy legyen pénzünk a fürdőfejlesztéshez. És persze a települést külsőleg is rendbe kellett tennünk. Egy porfészekből fürdővárost akartam csinálni. 1998. novemberében 1,5 hónapos polgármesterségem után döntött a testület arról, hogy el kell bontani a fürdő környékén található régi fabódékat a következő év február 20-ig. Elkészült közben egy egységes látványterv az új üzletsorra. Csak az kaphatott ott helyet, akinek korábban is volt ott üzlete. Először óriási volt a felháborodás. 17 családot érintett az átalakítás, nekik viszont nem volt pénzük az új üzletek felépítéséhez. Ezért elmentem a vállalkozásom bankjához, és szereztem számukra 60 millió forint kedvezményes hitelt. A cégem pedig készfizető kezességet vállalt helyettük. Az összes vállalkozó azóta pontosan visszafizette a hiteleit. Az önkormányzatnál azután próbáltuk a települési vagyont összpontosítani. Megvásároltuk például a szállodában a megyei önkormányzat és szomszédos település tulajdonrészét. Felvásároltunk a fürdő környékén minden földterületet.

- Mekkora utat tettek meg az utóbbi évtized során?

Amikor polgármesterré választottak, 200 millió forint volt a település vagyona, most, 12 évvel később közel 5 milliárd. 148 ember volt akkor segélyen Cserkeszőlőn, most 3%-os a munkanélküliség. Kunszentmártonból fogunk hozni közmunkásokat, mert helybelit nem találunk. 1999-ben 9 millió forint jutott fejlesztésre, ennek a felét szociális földprogramra fordítottuk, 8000 m2-nyi fóliasátrat építettünk. Manapság 2300 lakosa van Cserkeszőlőnek, és a munkaképes lakosság 20%-át az önkormányzat foglalkoztatja. Egykor 38 főt foglalkoztatott a fürdő, most 160 alkalmazott a fürdőben és a gyógyászatban. Most indul a mosodánk, ahol 22 még fő jut munkához. Az önkormányzatnak van saját építőipari cége, a nem közbeszerzés-köteles megrendeléseket alapból ők kapják, a pályázatokon keretében kiadott munkák 10%-át is ők végzik a nyertes pályázók alvállalkozójaként. A fürdőnek – a gyógyászati részleggel és a saját szálláshellyel együtt - 1998-ban 40 millió forint volt az árbevétele, 2006-ban ezzel szemben már 656 millió! Abban az évben 134 millió forint nyereséget értünk el. A képviselőtestület támogatása is kellett a fejlesztésekhez, az összhang szerencsére megvolt, mivel itt a tagok túlnyomó többsége vállalkozó.

- Milyen fejlesztés zajlik most a fürdőben?

Most épült a fedett téli fürdő, amelynek megvalósítására már 2000-től pályáztunk. 2008-ban végre nyertünk hozzá 451 millió forintos uniós támogatást. A projekt teljes költségvetése 950 millió forint. A létesítmény 3600 m2 alapterületű lesz, három szinten. Alul az öltözők, valamint a fitness és a gépészet kap helyet, a második szinten lesz az élmény-, gyermek- és tanmedence, 100 m2-es vízfelülettel. A harmadikon galériát, pihenőövezetet és büfét alakítunk ki. Az önkormányzat saját beruházásában melegkonyhás étterem is épül, a 680 m2-es napozóteraszon különleges UV-szűrős fólia védi a vendégeket. Alatta lehet barnulni, de nem lehet leégni. két, egyenként 5-5 személyes jacuzzi is helyet kap a tetőtéri pihenőövezetben. Nyitás július végén várható. Támogatást nyertünk a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól is az ÚMVP III. tengely – Falumegújításra és fejlesztésre igénybe vehető támogatás keretében. Ennek alapján kerül sor idén a II. számú pénztár épület megnyitására a Kinizsi utcai üdülőövezettel határos területen. Ugyancsak most épül egy tanmedence 35 millió forintból és további élményelemek – például áttetsző polikarbonát óriáscsúszda – saját forrásból. A 62%-os önerő biztosításához kötvényt bocsátottunk ki. Mivel termelőberuházásba fektettük a pénzt, bízunk benne, hogy meg fog térülni. Idén elkezdjük a gyerek akvapark tervezését.

 

 

Fürdőtörténet

1942-43-ban németek kerestek olajat a térségben, 2311 méter mélyen közel forráspont hőmérsékletű vizet találtak. A háború után helyi mesteremberek kinyitották a kutat, nem tudták lezárni, a szőlők között kapával ástak árkot. Akkor vették észre a gyógyhatását. gödröket ástak és beleültek. 1952-ben lett önálló a település, akkor szakadt el Tiszakürtről. 1954-ben építettek 4 kis medencét. a 70-es évek második felében épült egy úszómedence és egy szálloda. Utána 1999-ig nem történt semmi. Ma már négycsillagos vellness hotel is van a településen, a fürdővel szemben pedig épült egy lakópark is, 294 apartmannal és 50 üzlettel, ott termálvízzel fűtik a szobákat, és a fürdőszobákban is benn van a termálvíz. szerződésben garantáljuk, hogy a mindenkori gázár alatt adjuk a termálvizet 20%-kal.

 

Finom falatok nemcsak fürdőzőknek

Átadták a Napsugár éttermet a Cserkeszőlői gyógyfürdőben. Száznegyven ember étkezhet egyszerre abban az önkiszolgáló étteremben, amelyet a Cserkeszőlői Gyógy- és Strandfürdő területén ünnepélyes külsőségek között augusztus elején avatott fel Cserkeszőlő polgármestere, Szokolai Lajos. Az étterem nemcsak a fürdőzőket látja el, hanem a település lakóit és az ide látogató vendégeket is. A 29 szobás Touring Hotelben - amelyből átjárás van a fürdőbe - az étterem megnyitásával megoldódik a vendégek étkeztetése is, mivel eddig csak reggelit tudtak kínálni a nyaralóknak. Az étteremre a pénzt az önkormányzat vállalkozásaiból teremtették elő, szállodából, a kempingből, a fürdőből, a gyógyászati részlegből, a ruhatisztításból, a hődíj-értékesítésből.

 

Apartmanház épül az Aqua Spa Hotelben, Cserkeszőlőn

Tíz, egyenként 50–58 m2 alapterületű lakóegységből álló, kétszintes apartmanház épül a négycsillagos Aqua Spa Hotelben, Cserkeszőlőn. A 4+2 személy részére ideális apartmanokban két hálószobát, nappalit, főzősarkot, fürdőszobát és külön WC-t alakítanak ki. A légkondicionált, LCD tévével, bútorszéffel és vezeték nélküli internetkapcsolattal ellátott lakóegységekben infraszauna is helyet kap. A vendégek nagyméretű, bútorozott teraszról élvezhetik a kilátást. Az idén februárban kezdődött építkezés várhatóan néhány héten belül befejeződik, és az apartmanház augusztus 10-től fogadja a turistákat – tudtuk meg a szálloda tulajdonos-ügyvezetőjétől, Szabó Róberttől. Az ügyvezető kérdésünkre elmondta, hogy a piaci igények miatt építik az apartmanházat. Emlékeztetett arra, hogy a szálloda mellé 2007-ben már telepítettek önálló luxusfaházakat, amelyek különösen nyáron örvendenek nagy népszerűségnek a vendégek körében. Az apartmanok lakói a szálloda összes szolgáltatását – fedett és kültéri medencék, szaunák, fitneszterem, étterem, bár – is igénybe vehetik. A közelmúltban a szálloda konferenciakapacitását bővítették egy 50 fős különteremmel. Quadtúrákat, borkóstolást és csapatépítő programokat is ajánlanak a céges ügyfeleknek, ennek ellenére az üzleti turizmus az idén 20%-kal esett vissza a szállodában – tudtuk meg Szabó Róberttől. Az idei szezonnal kapcsolatban eléggé borúlátó az igazgató, aki szerint a negatív árverseny okozza a legnagyobb gondot az idegenforgalmi piacon. A fejlesztésekkel ennek ellenére a jövőben sem állnak le: ősszel kezdik el egy 50 m2-es kültéri termálmedence építését, amelyben 38 fokos víz várja majd jövőre a vendégeket.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai