hirdetés
hirdetés

Ipari alapot a magyar egészségturizmusnak!

Dr Feketéné Dr Fényi Ágnes, egészségipari osztályvezető az NGM turisztikáért felelős helyettes államtitkárságának egészségipari osztályáról úgy látja: csak akkor válik a magyar turizmus erős fegyverévé az egészségturizmus, ha az egy ipari alapokon nyugvó átfogó koncepción nyugszik.

hirdetés

Ebbe be kell vonni a hagyományosan nagy tudásbázissal rendelkező gyógyszeripart, az egyre nagyobb exportot bonyolító orvosi műszergyártást. Ezt persze nem mindig könnyű megértetni a turisztikai szakemberekkel Fényi szerint. Az egészségturizmus nem arról, hogy ha már itt járok, beugrok a fogorvoshoz - tette hozzá. Mindenz persze nagyon komoly befektetéseket igényel, azonban Magyarország egészségipari fejlesztésre költött pénze messz alulmarad az OECD-átlag 9%-tól. Mely 9% 2020-ra 16-ra nő az egyre drágább csúcstechnológiás készülékek miatt. Ezeket még a gazdagabb országok sem tudják mind megenegedni, ezért meg kell osztani a különféle kezeléseket; legalábbis Európán belül. Ezen segíthett az EU által már régóta tárgyalt határokon átnyúló orvosi ellátás megvalósulása.

Egy egészségturizmusban gondolkodó országban szintén nem árt, ha a lakosság maga is kellően egészségtudatos. Utóbbi szenved némi hiányt - ismerte el Siklósi Csaba, a 2013-as Utazás Kiállításon debütáló, egészséggel foglalkozó Vitalexpo igazgatója. Mi magyarok kevésbé vagyunk egészségtudatosak - fejtette ki Siklósi.

Így hasíthatunk ki mind nagyobb összeget a világ egészségturisztikai költéséből, mely 2012-ben világszerte mintegy 100 milliárd dollárt tett ki, 9-10%-os növekdés mellett. Hazánkban 2011-ben 1,9 millió egészségturista 153 milliárdot költött egészségturizmusra, míg az összes turisztikai költés 1100 milliárdot tett ki. A teljes egészségturisztikai költés azonban nem mérhető - derült ki - mivel nem mindenki ad számlát, nem minden szállásadó jelenti le lakóját. Az egészségturisták 9,4 millió napot töltöttek nálunk. 

Az egészségturisták hatékonyabb bevonzását segíti egy „Gyógyító Magyarország” névre hallgató portál, melyen komplett csomagokat foglalhatnak az akár hosszú várólisták, magas árak, ellátások hiánya vagy alacsony minősége miatt minket felkeresők - mondta el Fényi Ágnes.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai