Ipari alapot a magyar egészségturizmusnak!

Dr Feketéné Dr Fényi Ágnes, egészségipari osztályvezető az NGM turisztikáért felelős helyettes államtitkárságának egészségipari osztályáról úgy látja: csak akkor válik a magyar turizmus erős fegyverévé az egészségturizmus, ha az egy ipari alapokon nyugvó átfogó koncepción nyugszik.

Ebbe be kell vonni a hagyományosan nagy tudásbázissal rendelkező gyógyszeripart, az egyre nagyobb exportot bonyolító orvosi műszergyártást. Ezt persze nem mindig könnyű megértetni a turisztikai szakemberekkel Fényi szerint. Az egészségturizmus nem arról, hogy ha már itt járok, beugrok a fogorvoshoz - tette hozzá. Mindenz persze nagyon komoly befektetéseket igényel, azonban Magyarország egészségipari fejlesztésre költött pénze messz alulmarad az OECD-átlag 9%-tól. Mely 9% 2020-ra 16-ra nő az egyre drágább csúcstechnológiás készülékek miatt. Ezeket még a gazdagabb országok sem tudják mind megenegedni, ezért meg kell osztani a különféle kezeléseket; legalábbis Európán belül. Ezen segíthett az EU által már régóta tárgyalt határokon átnyúló orvosi ellátás megvalósulása.

Egy egészségturizmusban gondolkodó országban szintén nem árt, ha a lakosság maga is kellően egészségtudatos. Utóbbi szenved némi hiányt - ismerte el Siklósi Csaba, a 2013-as Utazás Kiállításon debütáló, egészséggel foglalkozó Vitalexpo igazgatója. Mi magyarok kevésbé vagyunk egészségtudatosak - fejtette ki Siklósi.

Így hasíthatunk ki mind nagyobb összeget a világ egészségturisztikai költéséből, mely 2012-ben világszerte mintegy 100 milliárd dollárt tett ki, 9-10%-os növekdés mellett. Hazánkban 2011-ben 1,9 millió egészségturista 153 milliárdot költött egészségturizmusra, míg az összes turisztikai költés 1100 milliárdot tett ki. A teljes egészségturisztikai költés azonban nem mérhető - derült ki - mivel nem mindenki ad számlát, nem minden szállásadó jelenti le lakóját. Az egészségturisták 9,4 millió napot töltöttek nálunk. 

Az egészségturisták hatékonyabb bevonzását segíti egy „Gyógyító Magyarország” névre hallgató portál, melyen komplett csomagokat foglalhatnak az akár hosszú várólisták, magas árak, ellátások hiánya vagy alacsony minősége miatt minket felkeresők - mondta el Fényi Ágnes.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.