hirdetés
hirdetés

Ismét légihíd Peking-Budapest között

A Malév Rt. delegációja, Sándor László elnök-vezérigazgató vezetésével január második hetében Kínába repült, hogy tárgyaljanak a Hainan Airlines Company Ltd. (HNA) képviselőivel a két ország között egy új, közvetlen légi kapcsolat kialakításáról

hirdetés

A kínai légitársasággal a Malév Rt. vezetése memorandumot írt alá, amely szerint legkésőbb 2004. augusztusától heti 3 alkalommal, közös üzemelésben közlekedik majd közvetlen légi járat Peking–Budapest között. Egyszer már ugyanezen az útvonalon volt Malév légi járat – 1998 szeptemberétől – 2001 márciusáig –, azonban a megszorító intézkedések során e járatpárt a Malév megszüntette.
(Emlékeztetőül, a járat akkori leállításának az volt a hivatalos magyarázata, hogy hiába kelt el állandóan minden hely a turistaosztályon, a jegyárbevétel nem biztosította a nyereséges üzemeltetést. – A szerk.)

A Hainan Airlinest 1993-ban alapították, jelenleg 2807 alkalmazottat foglalkoztat.
A légifuvarozással és más turisztikai tevékenységekkel foglalkozó HNAcsoport tagja, amelynek vagyona 3,14 milliárd USD. A csoportnak 91 repülőgépe van, amelyek egyrészt regionális járatok, másrészt üzleti charterezésre, illetve szállításra alkalmasak. A HNA a hatalmas kínai piac egyik vezető légitársasága, a belföldi piacon a 4. helyet foglalja el, bár külföldi forgalomban mostanáig nem szerzett túl sok tapasztalatot. A Malév Rt. különben már több hónapja folytat piackutatást és megbeszéléseket a legnagyobb kínai légitársaságokkal, emiatt a cég delegációja már járt korábban is Kínában, akkor azonban még nem került sor megállapodásra. Végül azért választották a HNA-t, mert jóval rugalmasabb együttműködési feltételeket kínáltak a Malévnak, mint a nagy állami légitársaságok.
A két cég közti együttműködési megállapodást előreláthatólag február– márciusban írják alá.

Január 20-án egyébként megérkezett Budapestre a már nagyon várt kínai turisták első, 17 fős csoportja. A távol-keleti vendégeket a Ferihegy II/A terminálon először Zhu Zushou nagykövet, majd Pál Béla turizmusért felelős politikai államtitkár köszöntötte. A vegyes életkorú nőkből és férfiakból álló mosolygós csapatnak ugyancsak feszített programja volt, amelyet az Euroguide utazási iroda szervezett. A budapesti városnézést követően Egerbe indultak, onnan Miskolcra, Lillafüredre, Miskolctapolcára, a Balatonhoz, Hévízre, Pécsre, Szegedre, Kecskemétre és Visegrádra látogattak el a szűk egy hét során. A kínaiak első csoportja végig nívós öt-, illetve négycsillagos hotelekben szállt meg.

A repülőtéren sikerült pár szót váltanunk a kínai csoport egyik tagjával, Li Csuval. A hölgy férjével együtt érkezett Pekingből, ahol egy amerikai csokoládégyár leányvállalatánál dolgozik. Mivel hazájában január 20-tól egy hétre megáll az élet a holdújév ünnepségei miatt, így nem okozott gondot, hogy egy hétre elszakadt a munkájától. A magyarországi programról a szervező iroda reklámjából értesült, látták képeken a Dunát, hallottak már korábban Szisziről is, és érdekli őket hazánk kultúrája, valamint muzsikája. Emiatt döntöttek úgy, hogy elutaznak ilyen messzire a hazájuktól. Majd Li Csu nevetve megjegyezte:
„Amíg itt vagyunk, nem akarjuk a kínai konyha fogásait enni, kizárólag magyar ételeket szeretnénk kóstolni. Tudjuk ugyan, hogy ezek valószínűleg szokatlanul erősek és fűszeresek, de nem félünk az ismeretlen ízektől.”

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai