hirdetés
hirdetés

Isztriára családdal, autóval és a Terrával

A magyarok legnépszerűbb nyaralóhelyére, Isztriára vitt el a Terra Reisen a velük kapcsolatban lévő utazási irodák jól teljesítő munkatársai közül több mint húszat, ahol megnézhettük, milyen szállást és programot kínálnak a nyaralni vágyóknak.

hirdetés

Isztria az Adriai-tenger legnagyobb félszigete, amely a közép-európai országokhoz legközelebb elhelyezkedő horvátországi úti cél. 242 kilométer hosszú tengerpartjával és szárazföldjének zöldellő, változatos tájaival nem csak a nyári hónapokban kínál ideális üdülési körülményeket.

Ketten a csoportból még soha nem voltak Horvátországban, most ismerkedtek a tengerparttal. De már tudják, hogy érdemes úszópapucsot venni, így elkerülhetik a kavicsok és a tengeri sünök okozta kellemetlenségeket. Harminc kunáért már lehetett vásárolni színes, „sünálló” szandálokat. A sziklás partok azért is vonzóak, mert semmi nem kavarja fel a vizet, gyönyörűen lelátni a halakhoz, és lehet búvárkodni is.

Az árualapban minden kategóriában található több jó minőségű, az ár-érték aránynak megfelelő szállás, de a mostani útra Csákány Csaba, a Terra vezetője zömmel a kettő- vagy háromcsillagos szállások megnézését választotta ki. És jól tette, mert a horvát szállodások felújításokkal, modernizálással emelték a színvonalat és ezzel együtt a csillagok számát, de meghagyták a kétcsillagos szállásokat is a kispénzűeknek. A nagyrészt felújított kétcsillagosok megfelelnek a katalógusban ígérteknek. Kiváló étkezés és zömmel balkonos vagy teraszos, tiszta, szép szobák várják a családdal is érkező vendégeket.

A tanulmányút öt napja alatt – május 22-26-áig – nemcsak azokat a hoteleket néztük meg, amelyekben megszálltunk – Porecben (Hotel Delfin), Pulában (Hotel Brioni) és Rabacban (Hotel Hedera) –, hanem Umagban, Vrsarban és Rovinjban is összesen közel húsz szállodát, apartmanokat, üdülőfalvakat és bungalókat is szemügyre vettünk.

Amfiteátrumban templom
Amfiteátrumban templom

Nem maradtak ki a kínálatból az Umagban lévő Kanegra bungalók, és Polynesia üdülőfaluban is számtalan sportlehetőség várja a családos nyaralókat. Umag közvetlenül a szlovén határ mellett van, az egykori halászfalu a környező nyaralók kedvelt központjává alakult át. Itt érdemes megtekinteni a történelmi óvárost és az Umag-öblöt, amely egy keskeny földnyelven található, és szinte teljesen körbeveszi a tenger.

A Porec központjától mindössze hat kilométerre lévő, kisvonattal elérhető, minden igényt kielégítő kétcsillagos Hotel Delfinben két éjszakát is eltöltöttünk. A Terra ezt kedvezményekkel tűzdelte meg, és ide kistestű háziállat is hozható. A Porec közelében lévő Funtana és Vrsar üdülőfalu is nagyon közkedvelt. A tengerpart aprókavicsos, az elhagyatott részeken sziklás. A magyarok által kedvelt szálloda Zelena Laguna üdülőtelepen, Porec óvárosától 5 kilométerre, a strandtól 100 méterre található. Porecben még megnéztük a családbarát hotel Laguna Materadát, a Zelena-öbölben lévő Laguna Parentium-ot, a Laguna Istriát, a hotel Zornát, a Borik városrészben lévő hotel Picalt és a Pical apartmanokat is.

Séta Porecben, piaclátogatás Rovinjban, esti fürdőzés Pulában

Porecben, ebben a történelmi kisvárosban, amely egy római település romjaira épült, volt annyi időnk, hogy megnézzük az érdekességeket. Porec az Isztriai-félsziget nyugati részén helyezkedik el Rovinjtól és Pulától északra. A város leghíresebb nevezetessége az V. században épült Eufrázius Székesegyház, amelyet egy már meglévő templomra építtettek. Ritka bizánci freskói miatt 1996 óta a Világörökség része. Maraforra, az ókori római főtérre két templom is jutott, az I. században épült Neptum romjai ma is megtekinthetőek.

A Rovinjban lévő szállodák nem véletlenül számítanak a kedvencek közé. A város nevezetességei közé tartozik a piac is, ahol az olívaolajtól a friss zöldségeken át a virágokig minden kapható. A programot a kikötői séta és az elfogyasztott ebéd tette felejthetetlenné, amelyet kagylóval és sült hallal tálaltak elénk a barátságos tengerparti Maestral étteremben.

Ebéd Rovinjban
Ebéd Rovinjban


Rovinj
Rovinj

A Valdaliso üdülőnegyedben lévő kétcsillagos, korszerű családi szobákkal ellátott szálló a várostól alig három és fél kilométerre fekszik, 70 méterre a tengertől.

Folytatva utunkat Pulába érve a kétcsillagos Hotel Brioniban töltöttük az éjszakát, ahol úszhattunk a tengerben – ami nem volt olyan hideg, mint gondoltuk –, a part még este hat órakor is fényben fürdött, és az ellátás túltett a négycsillagos szállókén is. Volt idő egy kisebb városnézésre is. Pula egyik nevezetessége a Herkules-kapu, amely a város római megszállásával egy időben készült, Kr.e. 44 és 47 között. Nevét a város akkori patrónusáról, Herkulesről kapta. Pula Amfiteátruma eredetileg még a római Colosseumnál is nagyobb, Isztria egyik legnevezetesebb történelmi és kulturális emléke, amely a Római Birodalom idejéből maradt ránk.

Másnap „szabadnapot” kaptunk, hajóval Brioni szigetére mentünk. A Pulától mindössze hét kilométerre található Brioni-szigetek szintén az Isztriai-félszigethez tartoznak. A Brioni-szigetcsoport 3 nagyobb és 12 kisebb szigetből áll. Rengeteg régészeti lelet, római- és bizánci-kori lelőhely található a szigeteken. Itt élt Josip Broz Tito, akit közel 100 államfő és több filmcsillag is meglátogatott. Tito halálát követően, 1983-ban nemzeti parkká nyilvánították a szigetcsoportot. Az épület ma múzeum, ahol fotókon örökítették meg a régmúlt idők látogatóit. Őshonos madarak a sirály, tengeri fecske, kormorán, poszáta, fülemüle, gém, kócsag. Számos északi madárfaj telel itt. Kisvonattal utaztuk körbe a parkot, előttünk futottak a nyulak, megmutatták magukat az őzek, a fácánok, a pávák és egy mulatságos, kenyeret kérő kecske is előbújt.

Kisvonattal Brioni szigetén
Kisvonattal Brioni szigetén

Horvátországban kedvesek, mosolygósak a vendéglátók. Az étkezésekhez sok gyümölcsöt és zöldséget kínáltak, többfajta kenyér és sütemény is van. Bőven akadnak köztéri mosdók, többségük kulturált és tiszta.

A kiválóan megszervezett tanulmányút során nemcsak Csákány Csaba, de munkatársai is segítették a jó hangulatú társaságot közösséggé kovácsolni. Ez a néhány nap elég volt ahhoz, hogy az ország különböző részén, különböző irodában dolgozók megismerjék egymást, és kicseréljék tapasztalataikat, megosszák nehézségeiket.

Növekedik a foglalásszám

Csákány Csaba az út végén összefoglalva elmondta, hogy a foglalások alapján jelenleg 10 százalékos pluszban vannak a tavalyi év hasonló időszakához képest, éves szinten összesen 6-7 százalék emelkedésre számít, de ezzel még mindig nem érik el a recesszió kezdete előtti sikeridőszakot. Ahhoz még dolgozni kell, többek között a foglalások emelkedése érdekében is szervezik ezeket a tanulmányutakat.

„Fontos, hogy az értékesítők személyesen ismerjék meg a szállodákat, így ha betér valaki az irodájukba tanácsért, hogy hová utazzanak nyáron, már saját tapasztalatuk alapján tudnak szállást kínálni. Úgy készültünk, hogy mindenkinél ott volt a katalógus leírása, össze tudják hasonlítani a szállodákban, hogy tényleg azt kínáljuk, amit látnak. A tavalyi Kvarner-öböli tanulmányút után érezhetően több foglalás volt azokban az irodákban, amelyekből részt vettek az úton. Erről szól a dolog, ez az út nem szórakozás, hanem munka. Megismerik egymást, és minket is, öt nap alatt 16-17 szállodát megnézni azért hasznos, mert azt tudják mondani az utazóknak: én voltam, ettem, aludtam ott, tudom ajánlani. Azért szerveztük az utat két-háromcsillagos szállodákba, mert a legtöbb foglalás ezekben volt, és a turizmus fejlődése azt mutatja, ezek is nagyon jó szállodák” – mondta Csákány Csaba, a Terra Reisen magyarországi igazgatója.

Minden terasz a tengerre néz
Minden terasz a tengerre néz

Pula, a sztár

Idén is, tavaly is a legtöbb foglalás Pulában volt, ami érthető, mert sok a látnivaló: be lehet menni az óvárosba, a környéken a nevezetességeket meg tudják nézni fél nap alatt. A legkedveltebbek a Laguna Materada és a Delfin. Horvátország az autós desztináció világa, kötetlenül utazhatnak, marad idő a pihenésre és a kirándulásra, kultúrára is.

Sokan azt mondják, hogy drága az ország. Csákány Csabának azonban más a véleménye. „Aki ezt mondja, az vagy nem volt még Horvátországban, vagy régen volt. A tengerparton is >>pesties<< árak vannak. Egyre többen fizetnek be félpanzióra, mert a turista is számol: 1500-2000 forint a panzióban a vacsora vagy az ebéd, a négycsillagosban átszámítva 3000 forint.

Tudatos marketingkoncepciót folytat Csákány Csaba, az elmúlt évek mögött kemény munka van. Például nemcsak a fővárosban rendez katalógusnapot, hanem az ország négy városában is tájékoztatja a viszonteladókat. Jelenleg 350 irodával dolgozik. Tervei szerint Terra márkapartneri hálózatot épít, amihez olyan partnereket keres, akik jól dolgoznak, és jobban akarnak kötődni a céghez. A személyi kötődés többek között annyit is jelent, hogy szorosabb, kiemelt partnerek lesznek, plusz jutalékot kapnak majd és a tanulmányutakon is jobban számítanak rájuk. Az éves forgalom alapján válogatja ki a márkapartneri hálózatát, eddig tíz szerződést kötött, jövőre még tíz-tizenöt vár rá.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai