Isztriára családdal, autóval és a Terrával

A magyarok legnépszerűbb nyaralóhelyére, Isztriára vitt el a Terra Reisen a velük kapcsolatban lévő utazási irodák jól teljesítő munkatársai közül több mint húszat, ahol megnézhettük, milyen szállást és programot kínálnak a nyaralni vágyóknak.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Isztria az Adriai-tenger legnagyobb félszigete, amely a közép-európai országokhoz legközelebb elhelyezkedő horvátországi úti cél. 242 kilométer hosszú tengerpartjával és szárazföldjének zöldellő, változatos tájaival nem csak a nyári hónapokban kínál ideális üdülési körülményeket.

Ketten a csoportból még soha nem voltak Horvátországban, most ismerkedtek a tengerparttal. De már tudják, hogy érdemes úszópapucsot venni, így elkerülhetik a kavicsok és a tengeri sünök okozta kellemetlenségeket. Harminc kunáért már lehetett vásárolni színes, „sünálló” szandálokat. A sziklás partok azért is vonzóak, mert semmi nem kavarja fel a vizet, gyönyörűen lelátni a halakhoz, és lehet búvárkodni is.

Az árualapban minden kategóriában található több jó minőségű, az ár-érték aránynak megfelelő szállás, de a mostani útra Csákány Csaba, a Terra vezetője zömmel a kettő- vagy háromcsillagos szállások megnézését választotta ki. És jól tette, mert a horvát szállodások felújításokkal, modernizálással emelték a színvonalat és ezzel együtt a csillagok számát, de meghagyták a kétcsillagos szállásokat is a kispénzűeknek. A nagyrészt felújított kétcsillagosok megfelelnek a katalógusban ígérteknek. Kiváló étkezés és zömmel balkonos vagy teraszos, tiszta, szép szobák várják a családdal is érkező vendégeket.

A tanulmányút öt napja alatt – május 22-26-áig – nemcsak azokat a hoteleket néztük meg, amelyekben megszálltunk – Porecben (Hotel Delfin), Pulában (Hotel Brioni) és Rabacban (Hotel Hedera) –, hanem Umagban, Vrsarban és Rovinjban is összesen közel húsz szállodát, apartmanokat, üdülőfalvakat és bungalókat is szemügyre vettünk.

Nem maradtak ki a kínálatból az Umagban lévő Kanegra bungalók, és Polynesia üdülőfaluban is számtalan sportlehetőség várja a családos nyaralókat. Umag közvetlenül a szlovén határ mellett van, az egykori halászfalu a környező nyaralók kedvelt központjává alakult át. Itt érdemes megtekinteni a történelmi óvárost és az Umag-öblöt, amely egy keskeny földnyelven található, és szinte teljesen körbeveszi a tenger.

A Porec központjától mindössze hat kilométerre lévő, kisvonattal elérhető, minden igényt kielégítő kétcsillagos Hotel Delfinben két éjszakát is eltöltöttünk. A Terra ezt kedvezményekkel tűzdelte meg, és ide kistestű háziállat is hozható. A Porec közelében lévő Funtana és Vrsar üdülőfalu is nagyon közkedvelt. A tengerpart aprókavicsos, az elhagyatott részeken sziklás. A magyarok által kedvelt szálloda Zelena Laguna üdülőtelepen, Porec óvárosától 5 kilométerre, a strandtól 100 méterre található. Porecben még megnéztük a családbarát hotel Laguna Materadát, a Zelena-öbölben lévő Laguna Parentium-ot, a Laguna Istriát, a hotel Zornát, a Borik városrészben lévő hotel Picalt és a Pical apartmanokat is.

Séta Porecben, piaclátogatás Rovinjban, esti fürdőzés Pulában

Porecben, ebben a történelmi kisvárosban, amely egy római település romjaira épült, volt annyi időnk, hogy megnézzük az érdekességeket. Porec az Isztriai-félsziget nyugati részén helyezkedik el Rovinjtól és Pulától északra. A város leghíresebb nevezetessége az V. században épült Eufrázius Székesegyház, amelyet egy már meglévő templomra építtettek. Ritka bizánci freskói miatt 1996 óta a Világörökség része. Maraforra, az ókori római főtérre két templom is jutott, az I. században épült Neptum romjai ma is megtekinthetőek.

A Rovinjban lévő szállodák nem véletlenül számítanak a kedvencek közé. A város nevezetességei közé tartozik a piac is, ahol az olívaolajtól a friss zöldségeken át a virágokig minden kapható. A programot a kikötői séta és az elfogyasztott ebéd tette felejthetetlenné, amelyet kagylóval és sült hallal tálaltak elénk a barátságos tengerparti Maestral étteremben.

A Valdaliso üdülőnegyedben lévő kétcsillagos, korszerű családi szobákkal ellátott szálló a várostól alig három és fél kilométerre fekszik, 70 méterre a tengertől.

Folytatva utunkat Pulába érve a kétcsillagos Hotel Brioniban töltöttük az éjszakát, ahol úszhattunk a tengerben – ami nem volt olyan hideg, mint gondoltuk –, a part még este hat órakor is fényben fürdött, és az ellátás túltett a négycsillagos szállókén is. Volt idő egy kisebb városnézésre is. Pula egyik nevezetessége a Herkules-kapu, amely a város római megszállásával egy időben készült, Kr.e. 44 és 47 között. Nevét a város akkori patrónusáról, Herkulesről kapta. Pula Amfiteátruma eredetileg még a római Colosseumnál is nagyobb, Isztria egyik legnevezetesebb történelmi és kulturális emléke, amely a Római Birodalom idejéből maradt ránk.

Másnap „szabadnapot” kaptunk, hajóval Brioni szigetére mentünk. A Pulától mindössze hét kilométerre található Brioni-szigetek szintén az Isztriai-félszigethez tartoznak. A Brioni-szigetcsoport 3 nagyobb és 12 kisebb szigetből áll. Rengeteg régészeti lelet, római- és bizánci-kori lelőhely található a szigeteken. Itt élt Josip Broz Tito, akit közel 100 államfő és több filmcsillag is meglátogatott. Tito halálát követően, 1983-ban nemzeti parkká nyilvánították a szigetcsoportot. Az épület ma múzeum, ahol fotókon örökítették meg a régmúlt idők látogatóit. Őshonos madarak a sirály, tengeri fecske, kormorán, poszáta, fülemüle, gém, kócsag. Számos északi madárfaj telel itt. Kisvonattal utaztuk körbe a parkot, előttünk futottak a nyulak, megmutatták magukat az őzek, a fácánok, a pávák és egy mulatságos, kenyeret kérő kecske is előbújt.

Horvátországban kedvesek, mosolygósak a vendéglátók. Az étkezésekhez sok gyümölcsöt és zöldséget kínáltak, többfajta kenyér és sütemény is van. Bőven akadnak köztéri mosdók, többségük kulturált és tiszta.

A kiválóan megszervezett tanulmányút során nemcsak Csákány Csaba, de munkatársai is segítették a jó hangulatú társaságot közösséggé kovácsolni. Ez a néhány nap elég volt ahhoz, hogy az ország különböző részén, különböző irodában dolgozók megismerjék egymást, és kicseréljék tapasztalataikat, megosszák nehézségeiket.

Növekedik a foglalásszám

Csákány Csaba az út végén összefoglalva elmondta, hogy a foglalások alapján jelenleg 10 százalékos pluszban vannak a tavalyi év hasonló időszakához képest, éves szinten összesen 6-7 százalék emelkedésre számít, de ezzel még mindig nem érik el a recesszió kezdete előtti sikeridőszakot. Ahhoz még dolgozni kell, többek között a foglalások emelkedése érdekében is szervezik ezeket a tanulmányutakat.

„Fontos, hogy az értékesítők személyesen ismerjék meg a szállodákat, így ha betér valaki az irodájukba tanácsért, hogy hová utazzanak nyáron, már saját tapasztalatuk alapján tudnak szállást kínálni. Úgy készültünk, hogy mindenkinél ott volt a katalógus leírása, össze tudják hasonlítani a szállodákban, hogy tényleg azt kínáljuk, amit látnak. A tavalyi Kvarner-öböli tanulmányút után érezhetően több foglalás volt azokban az irodákban, amelyekből részt vettek az úton. Erről szól a dolog, ez az út nem szórakozás, hanem munka. Megismerik egymást, és minket is, öt nap alatt 16-17 szállodát megnézni azért hasznos, mert azt tudják mondani az utazóknak: én voltam, ettem, aludtam ott, tudom ajánlani. Azért szerveztük az utat két-háromcsillagos szállodákba, mert a legtöbb foglalás ezekben volt, és a turizmus fejlődése azt mutatja, ezek is nagyon jó szállodák” – mondta Csákány Csaba, a Terra Reisen magyarországi igazgatója.

Pula, a sztár

Idén is, tavaly is a legtöbb foglalás Pulában volt, ami érthető, mert sok a látnivaló: be lehet menni az óvárosba, a környéken a nevezetességeket meg tudják nézni fél nap alatt. A legkedveltebbek a Laguna Materada és a Delfin. Horvátország az autós desztináció világa, kötetlenül utazhatnak, marad idő a pihenésre és a kirándulásra, kultúrára is.

Sokan azt mondják, hogy drága az ország. Csákány Csabának azonban más a véleménye. „Aki ezt mondja, az vagy nem volt még Horvátországban, vagy régen volt. A tengerparton is >>pesties<< árak vannak. Egyre többen fizetnek be félpanzióra, mert a turista is számol: 1500-2000 forint a panzióban a vacsora vagy az ebéd, a négycsillagosban átszámítva 3000 forint.

Tudatos marketingkoncepciót folytat Csákány Csaba, az elmúlt évek mögött kemény munka van. Például nemcsak a fővárosban rendez katalógusnapot, hanem az ország négy városában is tájékoztatja a viszonteladókat. Jelenleg 350 irodával dolgozik. Tervei szerint Terra márkapartneri hálózatot épít, amihez olyan partnereket keres, akik jól dolgoznak, és jobban akarnak kötődni a céghez. A személyi kötődés többek között annyit is jelent, hogy szorosabb, kiemelt partnerek lesznek, plusz jutalékot kapnak majd és a tanulmányutakon is jobban számítanak rájuk. Az éves forgalom alapján válogatja ki a márkapartneri hálózatát, eddig tíz szerződést kötött, jövőre még tíz-tizenöt vár rá.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.