Izlandi turizmus: példátlan növekedés néhány év alatt

Valaha a halászatból és az alumíniumgyártásból éltek, ma már a turizmus jelenti a gazdaság növekedésének fő motorját Izlandon: az ország turizmusa öt év alatt 264 százalékkal bővült.

Rendkívül részletes cikkben elemzi a Skift Izland turizmusának példátlan fellendülését: a cikkben leírják, hogy Izland gazdasága figyelemre méltó növekedés produkált a 2008-as világválság óta, amit nagy mértékben köszönhet a turizmus példátlan mértékű fellendülésének: a 350 ezer lakosú szigetország idén körülbelül 1,6 millió turista érkezésére számíthat. Korábban Izland gazdasági húzóágazata a halászat és az alumíniumgyártás volt, mára azonban ezeket megelőzve a turizmus került az első helyre, amely szó szerint megmentette Izland gazdaságát, és szilárd alapot teremtett annak visszaépítéséhez. Az izlandi korona értékének válság alatti visszaesése is számos külföldit vonzott ide, mivel az ország felfedezése jóval olcsóbb lett, mint korábban.

A külföldi turistaérkezések száma 2010 és 2015 között évente átlagosan 21,6 százalékkal nőtt, tavaly 1.289.140 külföldi látogatót fogadott az ország. Összességében Izland turizmusa 264 százalékkal bővült öt év alatt.

Mindehhez jelentősen hozzájárult az Izland délnyugati partján elhelyezkedő Keflavík nemzetközi repülőtér. Az országban ezen kívül két nemzetközi légikikötő található, azonban azok nem bonyolítanak jelentős forgalmat – a szigetre érkező látogatók 98 százaléka a Keflavík repülőtérre érkezik, amely 45 perces autóútra található a fővárostól, Reykjavíktól. Persze Izland légiközlekedési iparágát is érzékenyen érintette a 2008-as válság: 2009-ben 30 százalékkal kevesebb légi utasuk volt, mint egy évvel korábban. Ennek helyreállításához jelentősen hozzájárult az izlandi légitársaság, az Icelandair lépése, amely több nemzetközi járatot is indított Észak-Amerikába és a kontinentális Európába. Először az volt a cél, hogy az Egyesült Államokból Európába látogató turisták Izlandon szálljanak át – és ott is maradjanak egy kicsit –, illetve fordítva. A csatlakozásra való várakozás alatti gyors látogatást népszerűsítették is a külföldiek körében:

{youtube|id=SPseb3waXTw}

A sikertörténet természetesen nem maradt el: 2009-ben a Keflavík repülőtér egy év alatt még csak 714.682 légi utast szolgált ki, 2015-ben viszont már 1.693.858-at. 2012-ben az easyJet is indított járatokat a Keflavík repülőtérre, majd egyre több légitársaság felismerte a potenciált az ország turizmusában. 2016 nyarán már közel 25 légitársaság repíti a turistákat Izlandra. 2016 január és május között a nemzetközi turistaérkezés 35,2 százalékos növekedést mutat.

A kis ország szállodái az óriási turistamennyiséget egyre nehezebben tudják szabad helyekkel ellátni, azonban ezt a lyukat egyre eredményesebben tömi be a magánlakások turisztikai célú kiadása, vagyis többek között az Airbnb-n kínált lakások. Az izlandi parlament egyébként a minap fogadott el egy olyan új törvényt, amely évi 90 napban korlátozza a rövid távú szobakiadás időtartamát és regisztrációhoz köti a tevékenység végzését. Aki ennél hosszabb időre adná ki a házát, annak vállalkozásként kell regisztrálnia. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Bár a turizmus jelentősen hozzájárult Izland gazdaságának helyreállításához, a hatalmas turistaáradatra a helyi lakosok egy része baljósan tekint. A sziget úthálózata például, amely sokszor hegyvidéki terepen fut, számos helyen már most felújításra szorul az egyre szaporodó, áthaladó turistabuszok miatt, ugyanígy a rengeteg turista potenciális veszélyt jelent az ország legnépszerűbb természeti látnivalóira, de a helyiek kultúráját is veszélyezteti az, hogy a gazdasági fókusz a turisták ellátására helyeződött át. Nem beszélve arról, hogy az árak – például az ételek vagy az üzemanyag ára – az egyre nagyobb népszerűség miatt folyamatosan kúszik felfelé, amit a helyiek szenvednek el. Bár ennek némileg ellentmond annak a felmérésnek az eredménye, amely szerint húsz reykjavíki lakosból csak egy gondolja úgy, hogy a turisták valamilyen módon negatív hatással vannak rájuk vagy a környezetükre - írtuk meg egy korábbi cikkünkben. A fővárosiak 68%-a gondolja úgy, hogy a turizmus pozitív hatásai túlszárnyalják a negatívokat, 86% büszke arra, hogy olyan városban él, amely szívesen fogadja a turistákat, 90% úgy gondolja, hogy a lakosok vendégszeretők, 96% véli úgy, hogy a turisták számának növekedésével ők is több és jobb éttermek közül választhatnak, 74% úgy nyilatkozott, hogy élénkült a kereskedelem, több mint 90% pedig úgy látja, hogy a turisták barátságosak.

A World Travel & Tourism Council (WTTC) előrejelzése szerint 2025-re a turizmus 50.000 munkahelyet fog teremteni, ami a teljes foglalkoztatottság több mint egynegyede.

Forrás: Skift


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.