Izrael: biztonsági figyelmeztetést adott ki a külügy

Az izraeli biztonsági helyzet romlására figyelmeztet a Külgazdasági és Külügyminisztérium július 9-én kiadott közleménye. 

A minisztérium felhívja az Izraelbe utazók figyelmét az izraeli biztonsági helyzet romlására. A Gázai-övezetből folyamatosak a rakétatámadások, Izrael Gázai-övezettel határos területein az izraeli hadsereg mozgósítása zajlik, a határvonaltól számított körülbelül 40 kilométeres izraeli területsávba utazás kockázatos.

A közlemény arra kéri az utazókat, hogy légiriadó esetén kövessék az izraeli hatóságok utasításait, illetve már előre keressék meg a legközelebbi óvóhelyet, és folyamatosan kísérjék figyelemmel a biztonsági helyzetet. Jeruzsálem keleti, arabok lakta negyedeiben alkalmi konfliktusok, zavargások fordulhatnak elő, különösen az Óváros bizonyos részein és környezetében. Indokolt az aktuális biztonsági helyzetet követő óvatosság. A beutazás a Nyugati Partra továbbra is fokozott biztonsági kockázatot jelent. A helyi tömegközlekedési eszközök használata fenti a biztonsági helyzet miatt nem ajánlott.

Az Izraelbe történő utazás megkezdése előtta minisztérium javasolja, hogy tájékozódjanak az izraeli polgári védelem és a rendőrség honlapjain:

www.oref.org.il és http://www.police.gov.il/

A minisztérium honlapján az alábbi általános információk szerepelnek Izrael állammal kapcsolatban:

Általános biztonsági helyzet: Izrael a több évtizedes közel-keleti konfliktus által érintett földrajzi és geopolitikai térségben helyezkedik el. Ennek nyomán biztonsági helyzete és a közel-keleti konfliktus alakulása között szoros és kölcsönös meghatározottsági viszony van. Izrael egész területe a Golán-fennsíkkal együtt az utazás és ott-tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A Palesztin Nemzeti Hatóság fennhatósága alatt álló ciszjordániai területek (Nyugati Part) az utazás és ott tartózkodás szempontjából szintén a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába, míg a Hamasz szervezet fennhatósága alatt álló Gázai-övezet az "I. fokozatú, utazásra nem javasolt" kategóriába tartozik.

A Nyugati Part (Ciszjordánia, vagy palesztin területek) jelentős része (Kelet-Jeruzsálemmel, a Jordán völgyével és több településsel, illetve főútvonallal együtt) tényleges izraeli katonai fennhatóság alá esik, ellenőrzését az izraeli biztonsági erők végzik. Kelet-Jeruzsálemben és Jeruzsálem óvárosában nem jellemző ugyan, de (váratlanul is) előfordulhatnak kisebb-nagyobb zavargások, ezért az ezeken a területeken való tartózkodás tájékozott és körültekintő óvatosságot követel meg a turistáktól.

Egyes ciszjordániai városok és környékük (pl. Ramallah, Bethlehem, Jerikó, Hebron, Nablus, Dzsenin) teljes mértékben palesztin igazgatás alá tartoznak („A” zóna), így ott a palesztin hatóságok feladata a rendfenntartás. (A Nyugati Partra, vagy palesztin területekre vonatkozó utazási tanácsokat lásd a Palesztin Nemzeti Hatóság címszó alatt.) A Nyugati Partra, különösen annak palesztin igazgatás alatt álló zónáiba való beutazás (mely izraeli biztonsági ellenőrző pontokon, ún. „check-point”-okon keresztül történik) fokozott biztonsági kockázatot jelent. Előfordulhatnak – az aktuálpolitikai és a biztonsági helyzettől függően - összetűzések a helyi palesztin lakosság és az izraeli telepesek, illetve rendfenntartó erők között.

A biztonsági helyzet akár óráról órára is változhat, ezért arról közvetlenül az odautazás megkezdése előtt érdemes tájékozódni az izraeli hatóságoknál, illetve a fontosabb izraeli hírportálokon. Az egyiptomi, illetve a gázai biztonsági helyzet függvényében az Egyiptommal, illetve a Gázai övezettel határos izraeli szűk területsávban, így a határ menti autóúton való tartózkodás és közlekedés kockázatos lehet.

Az itt történő utazás és tartózkodás előtt javasolt tájékozódni az izraeli hatóságoknál. Izraelben a terrorakciók veszélye az elmúlt években általában jelentősen csökkent, de az ország továbbra is fokozott kockázati besorolásban van.

Terrortámadás helyszíneként a nagyobb tömegeket vonzó terek, helyszínek jöhetnek számításba, így a bevásárló központok, vonat- és buszpályaudvarok, illetve -megállók, piacok. A tömegközlekedési eszközök használata a fenti terrorveszélyeztetettség miatt nem ajánlott.

Rakétára rakétával válaszolnak

Tovább folynak a kölcsönös rakétatámadások Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet uralta Gázai övezet között az övezet iszlamista erői ellen indított izraeli hadművelet második napján. Reggel ismét Tel-Avivot és környékét vették célba az övezetből a Hamász házilagos készítésű M76-os rakétáival, amelyek akár hetven kilométerre is eljutnak - jelenti az MTI izraeli tudósítója, Shiri Zsuzsa.

A két lövedéket semlegesítették Risón Leción település fölött a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogó rakétái, de a maradványok egy főútra estek. Az ország középső részén a rakétaveszély ellenére megnyitották kapuikat szerda reggel a nyári iskolai táborok, de a nyilvános óvóhelyek is nyitva vannak légiriadók esetére. Jeruzsálemi kormányközeli források úgy nyilatkoztak a katonai rádiónak, hogy a Hamász részéről jelenleg nincsenek puhatolózások egy esetleges tűzszünetről, s a hadművelet szerintük legalább egy hétig tart majd.

A rádió szerint a kormány köreiben egyre többen követelik a Gázai övezetbe irányuló áramszolgáltatás, üzemanyag- és élelemszállítás leállítását. Az előző hadműveletekben megszokott egyiptomi közvetítés egyelőre szünetel, a 10-es tévécsatorna esti híradása szerint az ottani vezetés zöld utat adott Izraelnek a Hamász elleni akciókhoz. Kairóban nem állnak a gázai vezérkar mellé, mert a Sínai–félszigeten a velük szövetséges iszlamisták az egyiptomi katonák ellen harcolnak. Az Izraellel békeszerződést kötött Jordánia kormányszóvivője szerdán közleményt adott ki, amely felszólítja Izraelt a Gázai övezet elleni „barbár agresszió” leállítására és óva int annak következményeitől. Izrael kedd hajnalban kezdte a hadműveletet kezdett a Gázai övezet iszlámista erői ellen, és mozgósított negyvenezer tartalékost.

A hadsereg szóvivőjének bejelentése szerint az „Erős Szikla” fedőnevű offenzívának kettős célja van: egyrészt csapást akarnak mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, másrészt csökkenteni akarják az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A Hamász is elnevezte a hadműveletet, Gázában "Ramadán tizedike" hadműveletnek hívják, ami nemcsak a harcok keddi kitörésének dátuma, hanem egyben az Izrael számára különösen veszteséges 1973-as jóm-kipúri háború egyiptomi elnevezése is.

Az izraeli légierő Moti Almóz altábornok beszámolója szerint százhatvan katonai célpontot bombázott az övezetben éjszaka, százhúz rakétaindító állást, a Hamász tíz tisztjét és parancsnokát, valamint több alagutat.

Célzott támadást hajtottak végre többek közt Háfez Hamad, az Iszlám Dzsihád beit-hanúni vezetőjének háza ellen is, aki több családtagjával együtt életét vesztette. A hamászos Rad al-Atar házát is lőtték, neki Gilád Salit elrabolt tizedes ügyében volt szerepe. Előzőleg, kedden késő este ismét nagyarányú rakétatámadást hajtottak végre Gázából elsősorban távolabbi célpontok, köztük Jeruzsálem ellen.

A Tel-Avivtól északra fekvő Haderában egy akár több mint száz kilométerre eljutó M-32-es rakéta maradványait lelték meg, amelyből az izraeli szakértők szerint még több tucat lehet a Hamásznak. Ilyen rakétákat egy négy éve elfogott iráni fegyverszállító hajón találtak. A hadművelet megindítása óta összesen mintegy ötszáz lövedéket lőttek ki Izrael felé Gázából. Ebből a Jediót Ahronót szerdai száma szerint négyet Beér-Sevára, hármat Jeruzsálemre, egyet-egyet Tel-Avivra, Risón Leciónra, Haderára, Gederára irányoztak, Asdódban tizenegyszer, Askelónban hatszor, a Gázai övezet határához közeli Szderótban pedig ötvenszer szólalt meg a légvédelmi figyelmeztetés és kerestek menedéket az emberek.

Forrás: MTI/turizmusonline.hu


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.